Καιρός: Για 30αρια, λασποβροχή και… χιόνια προειδοποιούν μετεωρολόγοι

Καιρός: Για 30αρια, λασποβροχή και… χιόνια προειδοποιούν μετεωρολόγοι

Περίεργο καιρικό κοκτέιλ

Ο καιρός φαίνεται πως… τρελάθηκε, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, εκτός από λασποβροχές τις προσεχείς ημέρες θα δούμε χιόνια αλλά και το θερμόμετρο να χτυπάει… 30άρια.

Η χώρα μας σκεπάζεται ήδη από την αφρικανική σκόνη, η οποία θα συνεχίσει να μεταφέρεται στην Ελλάδα, έως και το Σάββατο 02/04.

Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο μεταφοράς σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η επικράτηση ανέμων νοτίων διευθύνσεων κατά το διάστημα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή μεταφορά Αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα μας. Η παρατεταμένη μεταφορά, αν και δεν είναι πρωτόγνωρη για την εποχή, δεν αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, αφού συνήθως τα επεισόδια μεταφοράς σκόνης δεν υπερβαίνουν σε διάρκεια τις 2 έως 3 ημέρες.

Μεταξύ των κυριότερων επιπτώσεων του φαινόμενου θα είναι:

  • η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας που αναμένεται κατά τις επόμενες ημέρες.
  • η περιορισμένη κατά τόπους ορατότητα.
  • η εκδήλωση λασποβροχών από την Πέμπτη 31/03 κι έπειτα, οπότε αναμένονται φαινόμενα κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

 

Καλλιάνος: Περίεργο κοκτέιλ

Για περίεργο καιρικό κοκτέιλ έκανε λόγο ο μετεωρολόγους του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος.

Όπως είπε, σήμερα αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα πυκνώσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ιδιαίτερα, στα κεντροανατολικά της Μακεδονίας, στη Θράκη και ίσως και στις Κυκλάδες αναμένονται οι νεφώσεις να φτάσουν τις προμεσημβρινές ώρες.

Διαβάστε Επίσης  Τριώδιο: Τι είναι, πότε ξεκινά και πότε ολοκληρώνεται - Πότε «πέφτει» Τσικνοπέμπτη

Οι νεφώσεις αυτές θα συνδυαστούν με αφρικανική σκόνη, επομένως συνίσταται στις ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που θα πυκνώσουν κατά περιόδους. Δεν αναμένεται να βρέξει. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ νοτιάδες θα πνέουν έως 5 με 6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις και λίγα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό. Ο υδράργυρος θα φτάσει από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ στον Θερμαϊκό οι άνεμοι θα πνέουν έως 5 μποφόρ.

Μαρουσάκης: Πού θα χτυπήσουν οι λασποβροχές – Έρχεται νέα θερμή εισβολή

Στον καιρό των επόμενων ημερών που θα έχει αφρικανική σκόνη, λασποβροχές αλλά και άνοδο της θερμοκρασίας αναφέρθηκε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, το πρωί στο Open, εξηγώντας ότι τα φαινόμενα αυτά οφείλονται στα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από την περιοχή της κεντρικής μεσογείου και τα βόρεια της Αφρικής.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά σηκώνουν αφρικανική σκόνη και φέρνουν λασποβροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ενώ «θα δούμε και πιο υψηλές θερμοκρασίες προς την Παρασκευή για την ανατολική και νότια Ελλάδα της τάξης των 27 βαθμών Κελσίου οι οποίες σε περιοχές της Βόρειας Κρήτης θα φτάσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου».

Διαβάστε Επίσης  «Μύρισε» Χριστούγεννα στην Αθήνα – Στη θέση τους χριστουγεννιάτικα δένδρα και εκατοντάδες λαμπιόνια

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος «ο αεροχείμαρρος από την περιοχή της Αφρικής στρέφεται προς τα βόρεια και τα βορειοανατολικά και σηκώνει διαταραχές βαρομετρικά χαμηλά οδηγώντας τα προς τη χώρα μας».

Αύριο, Πέμπτη, τελευταία ημέρα του Μαρτίου, σημείωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, θα έχουμε αρκετές βροχές και λασποβροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και έτσι θα οδηγηθούμε μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας με κατά διαστήματα νεφελώδη καιρό.

«Από τη νέα εβδομάδα αναμένουμε νέο κύμα θερμών αερίων μαζών, προσοχή στη λασποβροχή» κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Αρναούτογλου: Νέα τρέλα του καιρού – Πού θα χιονίσει
Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες και θα υπάρξει και έντονο επεισόδιο με την αφρικανική σκόνη.

Στην πρόγνωση του καιρού στην ΕΡΤ προειδοποίησε ότι την Πέμπτη οι νοτιάδες θα φτάνουν ακόμη και στα ηπειρωτικά κατά τόπους τα 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία την Παρασκευή μπορεί να αγγίξει και τους 30 βαθμούς στα βόρεια της Κρήτη.

Οι καταιγίδες θα είναι έντονες κατά τόπους στα δυτικά και βόρεια, ενώ χιόνια θα υπάρξουν στα ορεινά με την θερμοκρασία να υποχωρεί από το Σάββατο.

Όσο για το έντονο επεισόδιο της σκόνης, αυτό θα ξεκινήσει την Πέμπτη και θα ενταθεί έως τα ξημερώματα της Παρασκευής (1/4).

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *