Κολλήσατε κορωνοϊό; Τι τρώμε για γρήγορη ανάρρωση

Κολλήσατε κορωνοϊό; Τι τρώμε για γρήγορη ανάρρωση

Τι τρώμε αν κολλήσαμε κορωνοϊό

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για να αναρρώσετε γρήγορα από τον κορωνοϊό.

Πλέον, πιθανότατα να είστε εξοικειωμένοι με το τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε κολλήσει κορωνοϊό και το περνάτε ήπια στο σπίτι. Ενώ η απομόνωση και η παρακολούθηση των συμπτωμάτων σας αποτελούν τα δύο πιο βασικά βήματα, συχνά τείνουμε να αμελούμε την διατροφή μας, που είναι ζωτικής σημασίας για να αναρρώσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ανοσία και διατροφή

Αν και η έρευνα σχετικά με την επίδραση που έχουν ορισμένες τροφές στην ανάρρωσή σας ακόμα δεν έχει επεκταθεί, ορισμένες τροφές και, πιο συγκεκριμένα, τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, φαίνεται πώς βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τυχόν «εισβολείς», όπως ιούς και βακτήρια. Η βιταμίνη D συγκεκριμένα είναι βασικό συστατικό της εύρυθμης λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Σύμφωνα με ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο BMJ, η βιταμίνη D, ειδικά σε άτομα με έλλειψη, φαίνεται πως προστατεύει από οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Ε, έχουν επίσης συσχετιστεί με την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ορισμένα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη, έχουν επίσης συνδεθεί με ισχυρότερη ανοσία.

Διαβάστε Επίσης  Kraken: Τα συμπτώματα της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης του κορονoϊού

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell, η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση οδήγησε σε μεγαλύτερη ποικιλία μικροβιώματος στο έντερο, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση.

Τι τρώμε αν κολλήσαμε κορωνοϊό

Μερικές από τις καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν:

Φρούτα & λαχανικά

Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ενίσχυση της γενικής υγείας και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, όπως οι βιταμίνες A, C, D και ο ψευδάργυρος περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή, τομάτες, μούρα, ακτινίδια, καρότα, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, πιπεριές, μανιτάρια.

Εάν ο πονόλαιμος συμπεριλαμβάνετε στα συμπτώματά σας, δοκιμάστε τα smoothie που είναι πιο εύκολα στην κατάποση ή τις σούπες.

Τροφές ολικής άλεσης

Οι πρεβιοτικές ίνες στις τροφές ολικής άλεσης ενισχύουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο πεπτικό. Η ποικιλομορφία στο εντερικό μικροβίωμα σχετίζεται με ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί καλύτερα, πιθανότατα επειδή τα ωφέλιμα βακτήρια στον πεπτικό σωλήνα μειώνουν τη φλεγμονή.

Διαβάστε Επίσης  Ανεύρισμα εγκεφάλου ή ο χειρότερος πονοκέφαλος που ένιωσες ποτέ ;

Εάν νιώθετε ατονία, δοκιμάστε πλιγούρι βρώμης που περιέχει μια ίνα που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, η οποία είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Άλλα θρεπτικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν την κινόα, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το ψωμί ολικής αλέσεως και το καστανό ρύζι.

Πρωτεΐνες

Από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά—πρωτεΐνη, λίπος και υδατάνθρακες—η πρωτεΐνη είναι γνωστή για την οικοδόμηση των μυών και την επισκευή των ιστών. Λειτουργεί επίσης ως ραχοκοκαλιά όλων των κυττάρων σας, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Τα μειωμένα επίπεδα πρωτεΐνης βλάπτουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και σας θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition.

Πολλές πηγές πρωτεΐνης περιέχουν επίσης μικροθρεπτικά συστατικά, με τους ειδικούς να εξηγούν ότι το βόειο κρέας σας δίνει και τα δύο, ενισχύοντας την δράση του ανοσοποιητικού επειδή περιέχει ψευδάργυρο, το οποίο εμπλέκεται σε πολλές μεταβολικές δραστηριότητες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πρωτεΐνης και της επούλωσης πληγών.  Κολλήσατε κορωνοϊό; Τι τρώμε για γρήγορη ανάρρωση

Φυσικά καλές επιλογές και για τα δύο περιλαμβάνει και το κοτόπουλο. Πολλές επιλογές φυτικής προέλευσης προσφέρουν επίσης πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, των φακών και του τόφου.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *