Κοροναϊός: Κύμα Όμικρον 2 χτυπά την Ευρώπη μετά τη «βιαστική άρση μέτρων»

Κοροναϊός: Κύμα Όμικρον 2 χτυπά την Ευρώπη μετά τη «βιαστική άρση μέτρων»

Η Ευρώπη προσπάθησε να αποδράσει από τον κλοιό της πανδημίας, όμως η βιαστική άρση των περιορισμών δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον για νέο κύμα λοιμώξεων, γράφει την Τρίτη το Bloomberg επικαλούμενο τα επίσημα στοιχεία και εκτιμήσεις ειδικών.

Η εμφάνιση της πιο μεταδοτικής υποπαραλλαγής ΒΑ.2 της Όμικρον, γνωστής και ως «Όμικρον 2» επιτάχυνε την μετάδοση της Covid-19 σε πολλές χώρες της ηπείρου: στη Γερμανία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε την Τρίτη σε νέο ιστορικό υψηλό, όπως συμβαίνει και στην Αυστρία, ενώ στην Ολλανδία τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μετά την άρση των περιορισμών στις 25 Φεβρουαρίου.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να επιβάλλουν και πάλι αντιδημοφιλή μέτρα για τον κοροναϊό, τα οποία απέσυραν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Όμως η έξαρση των κρουσμάτων απειλεί να δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα σε σχολεία και επιχειρήσεις, καθώς πολλοί μαθητές και εργαζόμενοι απουσιάζουν λόγω ασθένειας.

«Το μήνυμα που στέλνουν οι πολιτικοί ενθαρρύνει πολλούς που εφάρμοζαν μέχρι τώρα προληπτικά μέτρα να αναμειχθούν με τους υπόλοιπους» εκτίμησε ο Μάρτιν ΜακΚι, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. «Φαίνεται πολύ θαρραλέο, θα έλεγα ριψοκίνδυνο, να υποθέσουμε ότι η πανδημία τέλειωσε» προειδοποίησε.

 

Η χρονική στιγμή της πανδημικής έξαρσης δεν θα μπορούσε να είχε χειρότερη: η Ευρώπη αντιμετωπίζει την κρίση της αύξησης του κόστους ζωής, η οποία επιδεινώνεται από την ουκρανική κρίση και στέλνει στα ύψη τις τιμές τροφίμων και καυσίμων. Ταυτόχρονα, εκατομμύρια ουκρανοί πρόσφυγες ζητούν καταφύγιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε Επίσης  Λινού για νέα μετάλλαξη: «Συνδυάζει τα χειρότερα χαρακτηριστικά της Δέλτα και της Όμικρον»

«Τελευταία όλοι ασχολούμαστε με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις υψηλές τιμές. Όμως ο κοροναίός παραμένει εδώ» έγραψε στο Instagram ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Δευτέρα βρέθηκε θετικός στον ιό, υπενθυμίζει το άρθρο.

Παρά το ρεκόρ κρουσμάτων, η Γερμανία σκοπεύει να άρει τους περισσότερους ομοσπονδιακούς περιορισμούς την Κυριακή. Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι εξάλλου ο μισός σε σχέση με τα μέγιστα επίπεδα της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουερμπαχ, ο οποίος σπούδασε επιδημιολογία στο Χάρβαρντ, τάσσεται κατά του απότομου, ολικού ανοίγματος και ζητά από τα 16 γερμανικά κρατίδια να είναι έτοιμα για τοπικά περιοριστικά μέτρα.

«Δεν βρισκόμαστε στη θέση να καταργήσουμε όλα τα μέτρα. Αυτή τη στιγμή Γερμανία βρίσκεται σε πολύ τρομακτική κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη με την τηλεόραση του ARD.

Πιο ήπια γίνεται στο μεταξύ η στάση της Αυστρίας, η οποία ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα το νόμο που καθιστούσε υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για όλους τους ενήλικες, παίρνοντας πίσω ένα από τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν επιβληθεί σε ευρωπαϊκή χώρα. Και εκεί όμως τα κρούσματα έσπασαν το ρεκόρ.

Διαβάστε Επίσης  «Βόμβα» Τζανάκη – 80.000 παιδιά τα ενεργά κρούσματα στα σχολεία – Πόσο θα πέσουν οι μολύνσεις την ερχόμενη εβδομάδα

Στη Γαλλία, εκατομμύρια μαθητές γυμνασίων και λυκείων έβγαλαν τις μάσκες την Δευτέρα για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.

Η Αγγλία θα άρει τους τελευταίους περιορισμούς την Πέμπτη και θα σταματήσει τους δωρεάν μαζικούς ελέγχους από 1η Απριλίου. Το αεροδρόμιο Χίθροου, η British Airways και η Virgin Atlantic καταργούν την απαίτηση για χρήση μάσκας.

Κι αυτό την ώρα που ο αριθμός των ασθενών Covid-19 σε νοσοκομεία της Αγγλίας ξεπέρασε τους 10.000, αριθμός αυξημένος κατά 18% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, δείχνουν στοιχεία του βρετανικού ΕΣΥ.

Η Ιταλία, η οποία προχώρησε πιο επιφυλακτικά στην άρση μέτρων, περίπου 120.000 μαθητές, περίπου το 2,5% του συνόλου, βρίσκονταν σε καραντίνα την εβδομάδα που τέλειωσε στις 5 Μαρτίου, δείχνουν στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, Στη νότια πόλη Τσερτσιάρα ντι Καλάμπρια, ο δήμαρχος έκλεισε όλα τα σχολεία αυτή την εβδομάδα λόγω αύξησης κρουσμάτων.

Πίσω στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Λάουερμπαχ προειδοποίησε μέσω Twitter ότι ο αριθμός-ρεκόρ των λοιμώξεων δημιουργεί «κίνδυνο long Covid για περισσότερους ανθρώπους από ποτέ».

«Διακόσιοι θάνατοι την ημέρα» έγραψε. «Σύντομα μπορεί να είναι περισσότεροι».

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *