Πότε Βάζουμε Όρια Στα Παιδιά;

Πότε Βάζουμε Όρια Στα Παιδιά;

Κάθε παιδί από μία στιγμή και μετά μπορεί να μάθει να λειτουργεί εντός ορίων, ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό να εντοπίσουμε σωστά αυτή τη στιγμή και να την αξιοποιήσουμε μεθοδικά και με συνέπεια. Πότε Βάζουμε Όρια Στα Παιδιά;

Πότε Βάζουμε Όρια Στα Παιδιά;

Πριν επιλέξουμε τους καλύτερους για εμάς τρόπους, ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να πειθαρχήσουν σε ό,τι τους ζητούμε, καλό είναι να γνωρίζουμε το πότε μπορεί να ξεκινήσει η προσπάθειά μας, καθώς η πρόωρη επέμβαση μπορεί να έχει ζημιογόνες συνέπειες για την ποιότητα του δεσμού ανάμεσα στο παιδί και το γονέα.

Πώς λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι το παιδί μας μπορεί να ξεκινήσει να πειθαρχεί;

Χρειάζεται να έχουμε κατά νου ότι τα πρώτα όρια που μαθαίνουμε είναι τα όρια ανάμεσα στο «εγώ» και το «ο άλλος». Είναι μία διάκριση που αρχίζει να γίνεται αντιληπτή στο τέταρτο εξάμηνο της ζωής του βρέφους, καθώς μέχρι τότε αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως συνέχεια της μητέρας του ή όποιου άλλου ενήλικα έχει αναλάβει το ρόλο της.

Διαβάστε Επίσης  Ποιοι είναι οι κανόνες της συμβίωσης γονέων, παιδιών και παππούδων στο ίδιο σπίτι;

Η διάκριση αυτή αρχίζει να γίνεται αντιληπτή σε εμάς με τα πρώτα «όχι» που ακούμε από το μωρό μας, καθώς εκείνο δοκιμάζει τη διαφοροποίησή του από εμάς δηλώνοντας όχι την κυριολεκτική αντίρρησή του σε ό,τι του λέμε, αλλά τη συνειδητοποίησή του ότι εμείς και εκείνο είμαστε διαφορετικοί, ξεχωριστοί άνθρωποι. Είναι επομένως πολύ σημαντικό, όταν αυτό το «όχι» αρχίσει να ακούγεται, να μην το εμποδίσουμε, αλλά να το διαχειριστούμε με τον ίδιο σεβασμό και την ευελιξία με την οποία διαχειριζόμαστε και όλα τα υπόλοιπα «όχι» στη ζωή μας.

Εφόσον έχουμε θέσει τα θεμέλια των ορίων στη βάση του σεβασμού μας προς το βρέφος, χρειάζεται να εντοπίσουμε τη στιγμή εκείνη που είναι πλέον έτοιμο συναισθηματικά να ρυθμίσει τη συμπεριφορά του υπό την καθοδήγησή μας. Αυτή η στιγμή συχνά δε συμπίπτει αλλά έπεται των πρώτων του «όχι» και αρχίζει περίπου στην περίοδο που εμφανίζεται ο πρώτος, έστω και ατελής, έλεγχος των σφιγκτήρων του.

Διαβάστε Επίσης  Όταν το παιδί αγαπάει τα γλυκά: 4 ιδέες για υγιεινό επιδόρπιο

Πρόκειται για εκείνη την αναπτυξιακή περίοδο που, με την ολοκλήρωση αυτής της κατάκτησης, σηματοδοτεί την έναρξη της νηπιακής ηλικίας, κατά την οποία έχει ολοκληρωθεί και μεγάλο κομμάτι της συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού. Τα πρώτα δείγματα λοιπόν ελέγχου των σφιγκτήρων μάς δείχνουν επίσης πότε περίπου το βρέφος είναι έτοιμο να ξεκινήσει να ελέγχει και τα συναισθήματά του, ώστε στη συνέχεια να ελέγξει και τη συμπεριφορά του. Αυτή είναι και η κατάλληλη στιγμή, για να ξεκινήσουμε τη διδασκαλία των ορίων.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *