Ζυμαρικά: Δεν είναι πάντα τόσο αθώα η κατανάλωση τους

Ζυμαρικά: Δεν είναι πάντα τόσο αθώα η κατανάλωση τους

Πολλοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα γεύμα με ζυμαρικά. Από μακαρόνια μέχρι ταλιατέλες, δεν υπάρχουν πολλά φαγητά που τρώγονται τόσο ευχάριστα όσο ένα χορταστικό μπολ με ζυμαρικά.

Αλλά όπως και τα περισσότερα τρόφιμα, η υπερβολική ποσότητα , εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Ναι, η κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί να σας δώσει ενέργεια και είναι γεμάτη με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά η υπέρβαση στα ατελείωτα μπολ ζυμαρικών μπορεί να καταστρέψει την υγεία σας, λένε οι διατροφολόγοι.

      Ζυμαρικά: Δεν είναι πάντα τόσο αθώα η κατανάλωσή τους

Κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού και των επιλογών του τρόπου ζωής. Και σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, οι δίαιτες πλούσιες σε υδατάνθρακες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Δεδομένου ότι τα παραδοσιακά ζυμαρικά είναι πηγή υδατανθράκων, η συχνή κατανάλωση μεγάλων μερίδων θα μπορούσε να φορτώσει το σώμα σας με πάρα πολλούς υδατάνθρακες και να το θέσει σε κίνδυνο.

Μπορεί να χάσετε βασικά θρεπτικά συστατικά

Εάν τρώτε ζυμαρικά ως γεύμα σας πολλές φορές την εβδομάδα, μπορεί να σας λείπει η ποικιλία στη διατροφή σας και επομένως να χάνετε βασικά θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε Επίσης  Η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή απειλεί σοβαρά την υγεία των γυναικών

Αντί να τρώτε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, αλλάξτε το για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε νέα ζυμαρικά με βάση τα φασόλια ή τα ρεβίθια, για να πάρετε περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη στη διατροφή σας.

Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιακή νόσο

Εάν επιλέγετε τη λευκή ποικιλία ραφιναρισμένων ζυμαρικών, μπορεί λένε οι διατροφολόγοι, να έχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιακή νόσο, εάν τα καταναλώνεται πολύ συχνά.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology, μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες, συγκεκριμένα από επεξεργασμένα δημητριακά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αύξηση αρτηριακής πίεσης

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Metabolism, η συνήθης κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως τα επεξεργασμένα ζυμαρικά, συνδέεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να θέσει το σώμα σας σε κίνδυνο για την ανάπτυξη παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις. Καλύτερα να αποθηκεύσετε το γεύμα σας με ζυμαρικά για ένα περιστασιακό γεύμα για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο. Και παραλείψτε τις χειρότερες συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ για την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Διαβάστε Επίσης  Τρεις τροφές που μας φτιάχνουν το κέφι

Κίνδυνος για παχυσαρκία

Ενώ η κατανάλωση ζυμαρικών στις σωστές μερίδες δεν συνδέεται άμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους, αυτό το φαγητό είναι από αυτά που τείνει να καταναλώνεται υπερβολικά. Μία μερίδα θεωρείται περίπου ½ φλιτζάνι, ωστόσο πολλοί άνθρωποι τείνουν να τρώνε πολύ περισσότερο από αυτό – ειδικά αν δειπνούν σε εστιατόριο. Η κατανάλωση πολλών ζυμαρικών μπορεί να σας κάνει να λάβετε πάρα πολλές θερμίδες και με τη σειρά σας να αυξήσετε το βάρος σας και να οδηγηθείτε προοδευτικά σε παχυσαρκία.

Όταν τρώτε ζυμαρικά, φροντίστε να προσέχετε το μέγεθος της μερίδας για να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής, συμβουλεύουν οι διαιτολόγοι.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *