Τι είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου και πώς μπορεί να οδηγήσει σε μία δολοφονία

 

σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου και πώς μπορεί να οδηγήσει σε μία δολοφονία

Την ώρα της προβολής της συνέντευξης, η μητέρα είχε έναν σύντομο διάλογο με δημοσιογράφο του flamis.gr, στην οποία δήλωσε έτοιμη -μετά από σχετική ερώτηση- να εξεταστεί από ψυχίατρο για να διαπιστωθεί εάν πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου
Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, με τους τραγικούς γονείς να μιλούν μπροστά στην κάμερα.

Η μητέρα των παιδιών, Ρούλα Πισπιρίγκου, ερωτήθηκε ευθέως εάν έχει σχέση με τον θάνατο των παιδιών της. «Θα απαντήσω μόνο και μόνο γιατί έχω ακούσει πάρα πολλά. Κανένας όμως δεν ήρθε ποτέ να με ρωτήσει, σε ένα σπίτι όπου υπήρχαν τα παιδιά και υπήρχε όλη αυτή η ευτυχία, πώς ζω εγώ τώρα. Μέχρι τώρα ζούσα με την Τζωρτζίνα. Πώς ζω εγώ από τις 21 του μήνα… Πώς θα πείραζα εγώ τα παιδιά μου; Τα γέννησα, τα μεγάλωσα. Ήμουν δίπλα τους. Με τι λογική; Δεν υπάρχει λογική σε αυτό» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η μητέρα των τριών αδικοχαμένων κοριτσιών  στη συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον σύζυγό της στο Star.

Την ώρα της προβολής της συνέντευξης, η μητέρα είχε έναν σύντομο διάλογο με δημοσιογράφο του flamis.gr, στην οποία δήλωσε έτοιμη -μετά από σχετική ερώτηση- να εξεταστεί από ψυχίατρο για να διαπιστωθεί εάν πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου.

 

Τι είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου

Το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου (MSBP) -για το οποίο σημειώνεται πως δεν υπάρχει καμιά επίσημη ιατρική σύνδεση με τη μητέρα των τριών άτυχων κοριτσιών στην Πάτρα- είναι μια διαταραχή της ψυχικής υγείας στην οποία οι φροντιστές ενός ευάλωτου ατόμου (ένα παιδί, ένα άτομο με αναπηρία ή ένα ηλικιωμένο άτομο) συμπεριφέρονται σαν το άτομο που έχουν υπ’ ευθύνη τους να πάσχει από κάποια σωματική ή ψυχική ασθένεια, χωρίς όμως να είναι πραγματικά άρρωστο και ορίζεται ως μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή ηλικιωμένων.

Διαβάστε Επίσης  Η Γη της Ελιάς – Αντιγόνη: «Είναι δυνατόν να στέλνεις την κόρη μου να…»

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποστηρίζει πως ο φροντιστής δημιουργεί ή προκαλεί ασθένεια ή τραυματισμό στο άτομο που βρίσκεται υπό τη φροντίδα του και επειδή τα ευάλωτα άτομα θεωρούνται θύματα, το MSBP αποτελεί μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή κακοποίησης ηλικιωμένων.

Σημειώνει, μάλιστα, πως δεδομένου ότι οι περισσότερες περιπτώσεις MSBP είναι μεταξύ ενός φροντιστή (συνήθως μητέρας) και ενός παιδιού.

Ο φροντιστής με MSBP μπορεί:

1.Να λέει ψέματα για τα συμπτώματα του παιδιού.

2.Να αλλάζει τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να κάνει ένα παιδί να φαίνεται άρρωστο.

3.Να βλάπτει σωματικά το παιδί για να δημιουργήσει συμπτώματα.

Τα θύματα είναι τις περισσότερες φορές μικρά παιδιά. Μπορεί να υποβάλλονται επώδυνες ιατρικές εξετάσεις που δεν χρειάζονται. Μπορεί ακόμη και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να τραυματιστούν ή να πεθάνουν εξαιτίας των πράξεων του φροντιστή.

Τα παιδιά που είναι θύματα MSBP μπορεί να βιώνουν σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα εφ’ όρου ζωής και να νοσούν από σύνδρομο Μινχάουζεν και ως ενήλικες, διαταραχή κατά την οποία το άτομο προκαλεί ή αναφέρει ψευδώς τα δικά του συμπτώματα.

 

Μπέρδεψε ακόμα και τον ανιχνευτή ψεύδους

Ψύχραιμη και μεθοδική με σπουδές νοσηλευτικής. Τον Αύγουστο του 1988, η Τάνια Ρέιντ συλλαμβάνεται για τη δολοφονία της 9 μηνών κόρη της και την παιδική κακοποίηση του γιου της. Η ψυχραιμία με την οποία αρνιόταν την ενοχή της μπέρδεψε μέχρι και τον ανιχνευτή ψεύδους.

Διαβάστε Επίσης  Τούρκος καθηγητής Ιστορίας: "Ναι, έγινε γενοκτονία εις βάρος των Ρωμιών"

– Την σκότωσες;
– Όχι κύριε. Σίγουρα όχι.
– Την ταρακούνησες μέχρι θανάτου;
– Όχι κύριε.
– Προκάλεσες τις κρίσεις;
– Όχι δεν τις προκάλεσα.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών, στην προσπάθεια να της κόψει την αναπνοή η μικρή Μόργκαν έχασε σφυγμό. Σε μια κατάσταση πανικού την ταρακούνησε βίαια για να αρχίσει και πάλι ν’ αναπνέει και εκεί της προκάλεσε το αιμάτωμα στον εγκέφαλο.

Παρά την καταδίκη της σε 62 χρόνια, η Τάνια επιμένει στην αθωότητα της.

Οι περισσότεροι δράστες με το σύνδρομο Μινχάουζεν αρνούνται μέχρι τέλους την ενοχή τους, με την Τάνια Ρέιντ να εκτίει ακόμα και σήμερα την ποινή της και τον μικρό Μάικλ να ζει μια φυσιολογική ζωή με τον πατέρα του σε άλλη πολιτεία.

 

πηγή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *