Στον πάγο η χώρα, δοκιμάζοντας πολίτες και κρατικό μηχανισμό

Τα… δόντια της δείχνει η «Ελπίδα», η οποία εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα • Πού εντοπίζονται προβλήματα από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.
Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια από την επέλαση της κακοκαιρίας που έλαβε το όνομα «Ελπίδα». Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στα ορεινά του νομού Αττικής. Πεντέλη, Υμηττός και Πάρνηθα, έχουν ντυθεί στα λευκά από νωρίς το πρωί του Σαββάτου με τον υδράργυρο να κάνει «βουτιά». Φυσικά, η κακοκαιρία σκεπάζει σταδιακά όλη τη χώρα, δημιουργώντας –πέρα από μαγευτικές εικόνες χιονισμένων τοπίων– προβλήματα σε υποδομές, οδικά δίκτυα, περιουσίες, δοκιμάζοντας τις αντοχές των πολιτών.

Τα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων με διακοπές και απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ενώ σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, εξαιτίας του παγετού που έχει διαμορφωθεί και δεν αναμένεται να υποχωρήσει μέσα στις επόμενες μέρες.

Με εκχιονιστικά μηχανήματα και αλάτι έχουν εφοδιαστεί οι δήμοι, ενώ έτοιμοι εμφανίζονται και οι αρμόδιοι ώστε να μείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο.

Μάχη με την «Ελπίδα» δίνουν οι κάτοικοι της Αττικής

Παγωμένος και ολισθηρός είναι ο δρόμος στις βόρειες περιοχές του νομού Αττικής και δη στα σημεία με αυξημένο υψόμετρο. Ειδικά, προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία η κακοκαιρία δείχνει τα δόντια της. Ήδη από το πρωί διάφοροι οδηγοί βρέθηκαν αποκλεισμένοι στην περιοχή εξαιτίας του παγετού, καθώς δεν διέθεταν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Διαβάστε Επίσης  Ο Άγιος Νικόλαος που νήστευε απο βρέφος

Από το πρωί οι κάτοικοι της περιοχής προμηθεύτηκαν αλάτι, γεννήτριες και ξύλα υπό το φόβο των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, ενδεχόμενου εγκλωβισμού και διακοπών ρεύματος, κάτι που είναι σύνηθες στην περιοχή όταν αγριεύει ο καιρός. Επί ποδός βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 80 εκχιονιστικά με 2,5 τόνους αλάτι, μαζί με χωματουργικά αλλά και 2 μηχανήματα απεγκλωβισμού σε περίπτωση που απαιτηθεί, τα οποία θα βρίσκονται σε 10 δήμους της Αττικής που πλήττονται από την κακοκαιρία αυτές τις μέρες.

Την ίδια στιγμή η χιονόπτωση στις κεντρικές εθνικές αρτηρίες υπήρξε έντονη από το πρωί του Σαββάτου, με εκχιονιστικά μηχανήματα να δίνουν μάχη στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας, ώστε να την κρατήσουν ανοιχτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες των αρχών, υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Αττική, Βοιωτία, Σποράδες τις πρώτες μέρες της βδομάδας, όπου αναμένεται να ενταθεί η κακοκαιρία.

Πολύ χιόνι και θερμοκρασίες κατάψυξης στα ορεινά της Θεσσαλονίκης

Το πολικό ψύχος έχει εξαπλωθεί για τα καλά στις ορεινές περιοχές περιφερειακά της συμπρωτεύουσας, όπου μέχρι και τώρα πέφτει επίμονα και σε μεγάλες ποσότητες χιόνι, με τις τοπικές θερμοκρασίες να φτάνουν μέχρι και τους -9 °C. Παράλληλα, πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί εξαιτίας της χιονόπτωσης παρόλο που επιχειρούν ασταμάτητα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Στο μεταξύ, στην περιοχή των Τριών-Πέντε Πηγαδιών και στη διαδρομή για το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν η κυκλοφορία των αυτοκινήτων επιτρέπεται μόνο με αλυσίδες, καθώς έχει παγώσει η οδική αρτηρία.

Διαβάστε Επίσης  Λαμία: Δάσκαλος έδειρε γονιό μέσα στο σχολείο, μπροστά στα παιδιά

Χιονιάς στη Βόρεια Ελλάδα

Το χιόνι έχει σκεπάσει ήδη την Ξάνθη. Αδύνατη η κυκλοφορία των οχημάτων χωρίς αλυσίδες, καθώς σημειώνεται εκτεταμένος παγετός στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Οικισμοί όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, το Προσήλιο, η Πάχνη αλλά και η περιοχή της Σταυρούπολης ντύθηκαν στα λευκά μέσα σε λίγη ώρα, με την έντονη χιονόπτωση να σκεπάζει δρόμους, οχήματα και σκεπές σπιτιών.

περισσότερα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *