Τι είναι η Stealth Όμικρον που ανιχνεύτηκε και στην Ελλάδα

Ανησυχία για την νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον που φαίνεται να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στον πλανήτη. Πόσο κρυφή είναι από τα μοριακά τεστ. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για μεταδοτικότητα και εμβόλια.

           Τι είναι η Stealth Όμικρον που ανιχνεύτηκε και στην Ελλάδα

Νέο κεφάλαιο φαίνεται ότι ανοίγει στην πανδημία κοροναϊού μετά τον εντοπισμό της Όμικρον BA.2, που αποκαλείται “stealth Όμικρον”. Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή της επικρατούσας, αυτή τη στιγμή, μετάλλαξης Όμικρον φαίνεται ότι ξεπερνά σε κάποιες περιοχές του πλανήτη άλλες εκδοχές της, εγείροντας φόβους ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα κύματα COVID-19 παγκοσμίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η Όμικρον, η οποία αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει τρεις κύριες υποπαραλλαγές, τις BA.1, BA.2 και BA.3. Από τις 23 Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Αλλά τώρα η άνοδος της BA.2 στη Δανία και αλλού υποδηλώνει ότι η BA.2 μπορεί να ξεπεράσει την BA.1.

Την Πέμπτη (20/01), η Δανία ανέφερε ότι το υποστέλεχος BA.2 της Όμικρον αντιπροσωπεύει σχεδόν τα μισά κρούσματα στη χώρα και εκτοπίζει γρήγορα την BA.1, το αρχικό στέλεχος της Όμικρον. Η Δανία ανέφερε ότι τις δύο εβδομάδες από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, η BA.2 μειώθηκε από το 20% των κρουσμάτων COVID-19 στη Δανία στο 45%. Την ίδια περίοδο, τα κρούσματα COVID στη Δανία έφτασαν σε υψηλά επίπεδα. Η Δανία καταγράφει πάνω από 30.000 νέα κρούσματα ημερησίως αυτή την εβδομάδα, 10 φορές περισσότερα κρούσματα από τα ρεκόρ στα προηγούμενα κύματα.

Διαβάστε Επίσης  Ελεύθερος μετά από 19 χρόνια ο παιδοκτόνος που έπνιξε τα παιδιά του στην Κρήτη

Η κυβέρνηση της Δανίας είπε επίσης ότι το στέλεχος εξαπλώνεται γρήγορα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Σουηδία. Εν τω μεταξύ, επιστήμονες σε μέρη όπως η Γαλλία και η Ινδία προειδοποιούν ότι η παραλλαγή BA.2 εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να ξεπεράσει άλλα στελέχη της Όμικρον. Η νέα υποπαραλλαγή έχει φτάσει και στην Ελλάδα, με δύο εισαγόμενα κρούσματα να έχουν εντοπιστεί. Βρέθηκαν την τελευταία εβδομάδα μετά από ελέγχους στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Ερευνητές σημειώνουν ότι η έκδοση BA.2 της Όμικρον μπορεί να έχει 28 μοναδικές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με την BA.1, ακόμη και όταν τα δύο στελέχη Όμικρον έχουν κοινές 32 διαφορές.

Η Δανία υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι σημαίνουν οι μεταλλάξεις της BA.2. “Τέτοιες διαφορές μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές ιδιότητες, για παράδειγμα, όσον αφορά τη μολυσματικότητα, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ή τη σοβαρότητα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν οι BA.1 και BA.2 έχουν διαφορετικές ιδιότητες”, δήλωσε το Statens Serum Institut.

Πόσο κρυφή είναι από τα μοριακά τεστ

Όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν την υποπαραλλαγή BA.2 στη Νότια Αφρική στα τέλη Νοεμβρίου, πίστεψαν ότι θα ήταν πιο δύσκολο να εντοπιστεί από την αρχική παραλλαγή Όμικρον. Το αρχικό στέλεχος BA.1, έχει μια διαφοροποίηση που εμφανίζεται στα μοριακά τεστ, καθιστώντας εύκολο να πούμε εάν κάποιος έχει μολυνθεί με Όμικρον. Η BA.2 δεν έχει την ίδια διαφοροποίηση, εξ ου και αποκαλείται “stealth Όμικρον”.

Διαβάστε Επίσης  Αίγινα: «Άφαντο» το πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση της 20χρονη – Τι προβληματίζει τις αρχές

Αλλά τώρα οι ειδικοί αποκρούουν την ιδέα ότι τη υποπαραλλαγή είναι τόσο κρυφή όσο φαινόταν αρχικά. Υποστηρίζουν ότι το στέλεχος BA.2 εμφανίζεται στα μοριακά τεστ, αλλά όχι απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο όπως η BA.1.

Ωστόσο, η υποπαραλλαγή εγείρει ανησυχίες επειδή υπάρχουν πρώιμα σημάδια ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Όμικρον.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η BA.2 είναι τόσο διαφορετικό από το αρχικό στέλεχος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να το χαρακτηρίσει ως παραλλαγή ανησυχίας – που προορίζεται για παραλλαγές που δείχνουν αυξημένη μεταδοτικότητα, μεταξύ άλλων παραγόντων – και να του δώσει το δικό του όνομα.

Έρευνες για μεταδοτικότητα και εμβόλια

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για την μολυσματικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον 2. Όπως γνωστοποίησε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), ειδικοί στη Βρετανία επιμένουν ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά κατά της σοβαρής ασθένειας.

Επίσης, όπως ανέφερε, στην Νορβηγία δεν έχουν αποδοθεί επιπλέον χαρακτηριστικά στην ΒΑ.2 εκτός από το ότι φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την BA.1.  Τι είναι η Stealth Όμικρον που ανιχνεύτηκε και στην Ελλάδα

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *