Έφτασαν τα χάπια για τον κορωνοϊό

Από την Παρασκευή ξεκινούν οι αιτήσεις για θεραπεία της Covid-19 με τα νέα αντι-ιικά χάπια. Επειδή τα σκευάσματα της εταιρείας Merck δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η ασθενείς θα καλούνται να δώσουν γραπτά τη συναίνεσή τους για τη λήψη αυτής της θεραπείας.

                                Έφτασαν τα χάπια για τον κορωνοϊό

Τα πρωτόκολλα προβλέπουν πως οι ασθενείς που θα λάβουν τα αντι-ιικά αυτά σκευάσματα θα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η Ελλάδα, έχει παραλάβει ήδη περίπου 6.000 συσκευασίες χαπιών Μolnupiravir από τις 10.000 που της αναλογούν και που προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για την πανδημία.

Η τελική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Η διάθεση των σκευασμάτων, θα πραγματοποιείται μέσω δικτύου νοσοκομείων και μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Για τη χορήγησή τους θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια που εφαρμόζονται και για τη λήψη μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Διαβάστε Επίσης  Κράμπες: Τι υποδεικνύουν και τι να φάτε για να σας περάσουν

Το πρωτόκολλο θα προβλέπει χορηγία της θεραπείας για πέντε ημέρες, η οποία θα ξεκινά από την έναρξη των συμπτωμάτων αλλά και τη διάγνωση της νόσου, η οποία θα πιστοποιείται υποχρεωτικά με μοριακό τεστ PCR.

Οι ασθενείς που θα λάβουν το σκεύασμα πρέπει να ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι κατηγορίες αυτές είναι:

καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),
γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου,
αυτοί που πάσχουν από σακχαρώδη διαβητη,
μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,
να πάσχουν από κυστική ίνωση,
να πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,
να πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,
να εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση.
Σημειώνεται πως οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα χρειάζεται να καταχωρούν την πορεία της νόσου την 7η και 28η μέρα μετά την χορήγηση.

Διαβάστε Επίσης  Αυτά είναι τα 21 μέλη της προανακριτικής για τη Novartis που ανακοίνωσε η Βουλή

Το σκεύασμα της Merck μολνοπιραβίρη (molnupiravir), το οποίο ανέπτυξε από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics, έδειξε να μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους περίπου κατά 30% σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε με άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο στην αρχή της ασθένειας.

Πώς δρα το χάπι της Merck

Η μολνοπιραβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιικά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *