Η καλύτερη συνταγή για να απολαύσει γεμιστά αλά χειμώνα

Η καλύτερη συνταγή για να απολαύσει γεμιστά αλά χειμώναΤα γεμιστά είναι μια αγαπημένη συνταγή, που μπορεί να την έχουμε συνδέσει με το καλοκαίρι, ωστόσο, αυτή η εναλλακτική θα σας πείσει ότι δεν χρειάζεστε να αποχωριστείτε αυτό το πλούσιο σε αρώματα και γεύση πιάτο, ούτε το χειμώνα. Μια… πειραγμένη εκδοχή που σίγουρα θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

                Η καλύτερη συνταγή για να απολαύσει γεμιστά αλά χειμώνα

Αυτή η συνταγή για μελωμένα χειμωνιάτικα γεμιστά με σύκα, κυδώνια και μανιτάρια, δίνει μια νέα διάσταση σε μια κλασική αγαπημένη συνταγή. Φυσικά, είναι ιδανικό πιάτο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ακόμα και για την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων που διανύουμε.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα χειμωνιάτικα γεμιστά είναι:

 

4 μέτρια κυδώνια
4 μέτριες στρογγυλές πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
8 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο
8 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα + χωριστά άλλα 6, τα οποία επίσης ψιλοκόβουμε
15 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα
3 κρεμμύδια, τριμμένα
τα φυλλαράκια από 3 ματσάκια καυκαλίδες, ψιλοκομμένα
2/3 φλιτζ. τσαγιού λάδι
3 κουτ. σούπας κουκουνάρια, ψημένα σε ταψάκι στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
1/4 από ένα μικρό λάχανο, ψιλοκομμένο
2 πράσα, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
4 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
2½ φλιτζ. τσαγιού ζωμός λαχανικών ή νερό
αλάτι και πιπέρι

Διαβάστε Επίσης  Cheesecake λάιμ αβοκάντο για τις ζεστές μέρες του Αυγούστου

 

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε μόνο τις πατάτες, πλένουμε και σκουπίζουμε τα κυδώνια και τα μανιτάρια. Κόβουμε στις πατάτες μία φέτα από την κορυφή και με το κουταλάκι αδειάζουμε το εσωτερικό τους – πρέπει να μείνει ένα κέλυφος με πάχος 0,5 – 1 εκ. το πολύ. Ο,τι αφαιρούμε το βάζουμε σε μια λεκανίτσα. Αφαιρούμε το κέντρο των κυδωνιών με τα κουκούτσια με το ειδικό κυλινδρικό εργαλείο που κάνει αυτήν τη δουλειά (αναζητήστε το σε μαγαζιά με είδη κουζίνας, αν δεν το έχετε ήδη), κόβουμε μία φετούλα από την κορυφή και αδειάζουμε με το κουτάλι το εσωτερικό τους, το οποίο βάζουμε στη λεκανίτσα με το εσωτερικό από τις πατάτες. Προσθέτουμε το λάχανο, τα πράσα, το καρότο, τις μισές καυκαλίδες και τα 8 ψιλοκομμένα σύκα. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε κατά μέρος. Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Διαβάστε Επίσης  Γιουβέτσι καρμπονάρα από τον Άκη Πετρετζίκη

Βράζουμε το ρύζι με 1½ φλιτζ. τσαγιού από το ζωμό λαχανικών ή το νερό, μέχρι να πιει όλο το υγρό. Το βάζουμε σε μια άλλη λεκανίτσα μαζί με τα τριμμένα κρεμμύδια, τα κουκουνάρια, τα 6 ψιλοκομμένα σύκα, τις άλλες μισές καυκαλίδες, τις λιαστές ντομάτες, τα ποδαράκια των μανιταριών ψιλοκομμένα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μισό λάδι και το ανάλογο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης τις πατάτες, τα κυδώνια και τα 4 μανιτάρια· τα άλλα τέσσερα τα τοποθετούμε ανάποδα από πάνω. Καπακώνουμε τις πατάτες και τα κυδώνια με τις φέτες που είχαμε κόψει. Στρώνουμε σε ένα ταψάκι που να χωράει τα γεμιστά το περιεχόμενο της πρώτης λεκανίτσας και τοποθετούμε ανάμεσα τα γεμιστά. Περιχύνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό ή νερό (1 φλιτζ. τσαγιού) και με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε το φαγητό για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να τσιμπιούνται άνετα οι πατάτες με ένα ξύλο από σουβλάκι.

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *