Από ποιες τροφές θα πάρετε την υπερπολύτιμη βιταμίνη Κ: Απαραίτητη για καρδιά και οστά

Από ποιες τροφές θα πάρετε την υπερπολύτιμη βιταμίνη Κ: Απαραίτητη για καρδιά και οστά

Από ποιες τροφές θα πάρετε την υπερπολύτιμη βιταμίνη Κ: Απαραίτητη για καρδιά και οστά

Η βιταμίνη Κ αποτελείται από μια οικογένεια σημαντικών ενώσεων που έχουν την ίδια χημική δομή.

Αυτά περιλαμβάνουν τη φυλλοκινόνη (βιταμίνη Κ1) και την μενακινόνη (βιταμίνη Κ2).

Η βιταμίνη Κ χρησιμοποιείται για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης γνωστής ως προθρομβίνης. Η προθρομβίνη παράγεται στο ήπαρ και θεωρείται ένας από τους πολλούς παράγοντες που προάγουν την σωστή πήξη του αίματος και πολλά σχετικά οφέλη για την υγεία.

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία, που μπορεί να βρεθεί σε πολλά είδη τροφίμων. Όπως συμβαίνει με πολλούς τύπους βιταμινών, απορροφάται καλύτερα, όταν καταναλώνεται μαζί με υγιεινές πηγές διαιτητικού λίπους, όπως το ελαιόλαδο.

Εάν καταναλώνεται τακτικά ως μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής, αυτή βιταμίνη Κ μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία για το καρδιαγγειακό και το σκελετικό σύστημα του σώματος.

 

Γιατί χρειάζεστε βιταμίνη Κ

Αν και η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ είναι σπάνια, είναι σημαντικό να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας πολλές διαιτητικές πηγές της, καθώς προσφέρει οφέλη που κυμαίνονται από αποτελεσματική πήξη έως μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Αυτή η βιταμίνη διασπάται γρήγορα από τον οργανισμό και είναι απίθανο να φτάσει σε τοξικά επίπεδα, ακόμη και όταν καταναλώνεται σε υψηλές ποσότητες.

Διαβάστε Επίσης  Σπόροι ροδιού: ιδανικοί για αδυνάτισμα

Η μέση ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Κ που χρειάζεστε ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας. Οι γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω χρειάζονται περίπου 90 μικρογραμμάρια την ημέρα, ενώ οι άνδρες ηλικίας 19 ετών και άνω χρειάζονται 120 μικρογραμμάρια.

 

Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για διάφορα συστήματα του σώματος, όπως:

Πήξη του αίματος
Υγεία των οστών
Πρόληψη Καρδιοπαθειών
Τροφές με βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφίμων. Οι ακόλουθες τροφές περιέχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ:

 

Από ποιες τροφές θα πάρετε την υπερπολύτιμη βιταμίνη Κ: Απαραίτητη για καρδιά και οστά

 

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Αν και πολλά είδη πράσινων λαχανικών περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ, είναι ιδιαίτερα εμφανής στα πράσινα φυλλώδη, όπως μαρούλι και μπρόκολο. Αν τα βράσετε απευθείας από κατεψυγμένα, μισό φλιτζάνι περιέχει το 442% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας.

 

Γογγύλια

Ενώ τα γογγύλια προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία, τα χόρτα τους αξίζουν επίσης να τα φάτε. Βρασμένα μετά από κατάψυξη τα γογγύλια μπορούν να αποδώσουν 426 μικρογραμμάρια σε μόλις μισό φλιτζάνι. Τα γογγύλια μπορούν επίσης να καταναλωθούν ωμά, σοταρισμένα ή κοκκινιστά.

Διαβάστε Επίσης  Είσαι σε δίαιτα; Τι πρέπει να προσθέσεις στο βραδινό σου για πάρει… φωτιά ο μεταβολισμός σου

 

Σπανάκι

Αν ψάχνετε για έναν εύκολο τρόπο για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης Κ, προσθέστε λίγο σπανάκι στην σαλάτα, το σάντουιτς ή το smoothie σας. Ένα φλιτζάνι σπανάκι παρέχει περισσότερη από τη συνιστώμενη συνολική ποσότητα βιταμίνης Κ που χρειάζεστε την ημέρα.

 

Λάχανο

Θεωρείται ευρέως ως υπερτροφή και όχι άδικα. Το ωμό λάχανο περιέχει 176 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ ανά μερίδα ενός φλιτζανιού. Το λάχανο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C, καθώς και σε ασβέστιο, κάλιο και πολλά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

 

Χυμός καρότου

Αν και ο χυμός καρότου είναι περισσότερο γνωστός ως πηγή βήτα-καροτίνης, παρέχει επίσης μια εντυπωσιακή ποσότητα βιταμίνης Κ. Για καλύτερη πρόσληψη βιταμίνης Κ προσθέστε χυμό καρότου και σπανάκι σε ένα smoothie.

 

Σογιέλαιο

Το σογιέλαιο είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ. Προσφέρει πάνω από το ένα πέμπτο της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας με μία μόνο κουταλιά της σούπας. Για έξτρα δόση της βιταμίνης, χρησιμοποιήστε σογιέλαιο για να δημιουργήσετε ένα ντρέσινγκ για σπανάκι, λάχανο ή άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

Κρέας οργάνων

Η μενακινόνη (βιταμίνη Κ2) βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα. Το κρέας οργάνων μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή αυτής της θρεπτικής ουσίας.

 

Iatropedia.gr

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *