Το πολυδύναμο αντιβιοτικό της φύσης που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το πολυδύναμο αντιβιοτικό της φύσης που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το έντονο άρωμά του συνοδεύει πολλά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν κάθε ευκαιρία να φάνε… σκορδαλιά, όσο και αυτό σημαίνει δυσάρεστη αναπνοή για το υπόλοιπο της ημέρας. Ανακαλύψτε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου!

Ένα πετυχημένο και αρωματικό φαγητό, εκτός από αρκετά μπαχαρικά, κρύβει κι ακόμα ένα μυστικό συστατικό, το σκόρδο. Ήδη γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες και φυσικό φάρμακο σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, το σκόρδο όχι μόνο δίνει αυτή τη σπιρτάδα στα φαγητά μας, αλλά είναι και ιδιαίτερα υγιεινό, με τη σύγχρονη ιατρική να συμφωνεί με τον Ιπποκράτη. Ανακαλύψτε παρακάτω γιατί δε θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας.

Αποτελεσματικό ενάντια στο κοινό κρυολόγημα

Τα συμπληρώματα σκόρδου είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μεγάλη μελέτη 12 εβδομάδων διαπίστωσε ότι ένα καθημερινό συμπλήρωμα σκόρδου μείωσε τα κρυολογήματα κατά 63% σε σύγκριση με τη χορήγηση ενός εικονικού φαρμάκου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος μειώθηκε, κατά 70%, από 5 ημέρες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σε μόλις 1,5 ημέρα στην ομάδα που λάμβανε τα συμπληρώματα του σκόρδου.

Διαβάστε Επίσης  Συνταγές που δίνουν τέλος στην ταλαιπωρία των αιμορροΐδων για άμεση ανακούφιση με φυσικό τρόπο.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μια υψηλή δόση εκχυλίσματος παλαιωμένου σκόρδου (2,56 γραμμάρια την ημέρα) μείωσε τον αριθμό των ημερών που αρρώστησαν με κρυολόγημα ή γρίπη κατά 61%.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία είναι ανεπαρκή και ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα. Παρά την έλλειψη ισχυρών αποδείξεων, αξίζει να προσθέσετε το σκόρδο στη διατροφή σας, ειδικότερα εάν κρυολογείτε συχνά.

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Μελέτες σε ανθρώπους έχουν αναδείξει ότι τα συμπληρώματα του σκόρδου έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της υπέρτασης σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια έρευνα μάλιστα διαπίστωσε ότι η χορήγηση 600–1,500 mg εκχυλίσματος σκόρδου ήταν εξίσου αποτελεσματικά με τη δραστική ουσία ατενολόλη στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε μια περίοδο 24 εβδομάδων.

Όμως, οι δόσεις του συμπληρώματος θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλές για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ποσότητα αυτή είναι ισοδύναμη με περίπου τέσσερις σκελίδες σκόρδο την ημέρα, ενώ κατ΄άλλους οι σκελίδες πρέπει να είναι πολύ περισσότερες.

Διαβάστε Επίσης  Μαγειρική σόδα στο δέρμα: Θεραπεύει την ακμή

Βελτιώνει τις τιμές της χοληστερόλης

Το σκόρδο έχει την ιδιότητα να ελαττώνει την ολική και την LDL χοληστερόλη. Μάλιστα, τα συμπληρώματα σκόρδου φαίνεται πως μειώνουν τη συνολική και την LDL χοληστερόλη κατά περίπου 10–15%.

Μυστικό μακροζωίας

Αν και δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί πώς το σκόρδο μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο, η συμβολή του σε σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως στην αρτηριακή πίεση, αποτελεί μάλλον ένα ασφαλές συμπέρασμα. Επιπλέον, το γεγονός ότι μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό μας ενάντια σε διάφορες ασθένειες, που αποτελούν κοινές αιτίες θανάτου ειδικά σε ηλικιωμένους ή άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ακόμα μια απόδειξη της συμβολής του στη μακροζωία.

Η επιστήμη επίσης έχει επιβεβαιώσει ότι τα συστατικά του αιθέριου ελαίου του σκόρδου έχουν έντονη αντισηπτική και αντιβιοτική δράση γεγονός που καθιστά το σκόρδο εξαιρετικά αποτελεσματικό σε διάφορες μολύνσεις – με άλλα λόγια ένα αντιβιοτικό της φύσης.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *