Γιατί η γάτα μου έχει πυρετό;

  • Post category:PET

Γιατί η γάτα μου έχει πυρετό;

Γιατί η γάτα μου έχει πυρετό;Γιατί η γάτα μου έχει πυρετό;

Ο πυρετός είναι πάντα μια αντίδραση σε αρνητικά ερεθίσματα, που βλάπτουν το σώμα της γάτας. Στις γάτες, μπορεί να οφείλεται ιδιαίτερα στα παρακάτω αίτια:

                                     

Γιατί η γάτα μου έχει πυρετό;

 

Λοιμώδη αίτια:

Βακτήρια: όλα τα βακτήρια μπορούν κατά κανόνα να προκαλέσουν πυρετό μετά την εισχώρησή τους στο σώμα. Συχνά παραδείγματα είναι ο στρεπτόκοκκος, τα χλαμύδια ή τα αναπλάσματα.

Ιοί: π.χ. ο ιός της ανοσολογικής ανεπάρκειας (Feline Immunodeficiency Virus, FIV-AIDS), η λοιμώδης περιτονίτιδα (Feline Infectious Peritonitis, FIP), ο ιός της λευχαιμίας (Feline Leukemia Virus, FeLV), ο ερπητοϊός-1 (Feline Herpesvirus-1, FHV-1), η πανλευκοπενία (Feline Parvo-Virus, FPV), ο καλυκοϊός (Feline Calicivirus)
Συστηματικές μυκητιάσεις (μυκητίαση)
Παράσιτα: π.χ. πνευμονογαστρίνες ή τοξοπλάσμωση

 

Μη-λοιμώδη αίτια:

Οποιαδήποτε φλεγμονή των ιστών (π. χ. πάγκρεας, πνεύμονες ή συκώτι, καθώς και αποστήματα του δέρματος και άλλων οργάνων)
Αυτοάνοσες ασθένειες: π.χ. πεμφίγος (Pemphigus foliaceus) ή ερυθηματώδης λύκος (Lupus erythematodes)

Διαβάστε Επίσης  Γιατί τα σκυλιά χρειάζονται ήλιο

Νεοπλασία (όγκοι)
Τοξίνες (π.χ. φάρμακα)
Έτσι, ενώ ο πυρετός αποτελεί μια σημαντική ανοσοαπόκριση, η υπερθερμία προκαλείται κυρίως από άγχος ή αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος

 

Πώς εκδηλώνεται ο πυρετός στις γάτες;

Στις γάτες, ο πυρετός ορίζεται ως η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου. Εάν η γάτα έχει αναπτύξει πυρετό, συχνά μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τα ακόλουθα συμπτώματα ήδη πριν από τη μέτρηση της θερμοκρασίας:

Αίσθηση ατονίας και κόπωση
Τρέμουλο και απροθυμία για κίνηση

Ενδεχομένως γρήγορη αναπνοή (συνήθως 20 έως 40 αναπνοές ανά λεπτό)
Μειωμένη όρεξη και πιθανόν απώλεια υγρών (η πτυχή του λαιμού επανέρχεται αργά μετά το τράβηγμα προς τα πάνω, στέρεα κόπρανα, κολλώδεις βλεννογόνες μεμβράνες)
Ανάλογα με την αιτία μπορούν φυσικά να εμφανιστούν και άλλα σύνοδα συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ιδίως γαστρεντερικά προβλήματα (π.χ. εμετός, διάρροια).

 

Πώς διαγιγνώσκεται ο πυρετός στις γάτες;

Εάν η γάτα είναι αισθητά πιο ήρεμη και παρουσιάζει τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, συνιστάται η μέτρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματός της. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε αυτό:

Διαβάστε Επίσης  Γιατί οι γάτες λατρεύουν να γλείφουν πλαστικές σακούλες;

Η εσωτερική θερμοκρασία του πρωκτού μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό θερμόμετρο. Πριν από κάθε χρήση, αυτό πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται λεπτομερώς.

Προκειμένου η μέτρηση να γίνεται ευκολότερα, μπορεί να εφαρμοστεί λίγο λιπαντικό, βαζελίνη ή κρέμα χωρίς άρωμα για ευαίσθητο δέρμα. Δεδομένου ότι η εισαγωγή του θερμόμετρου στον πρωκτό μπορεί παρόλα αυτά να είναι αρκετά δυσάρεστη, πρέπει να κρατάτε σταθερά τη γάτα για προστασία όλων των παρεβρισκόμενων.

Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συσκευή μέτρησης με υπέρυθρες, η οποία μετρά τη θερμοκρασία στο αυτί της γάτας. Ενώ αυτή είναι συνήθως πιο εύχρηστη, τα αποτελέσματα ωστόσο δεν είναι πάντα ακριβή.

Εάν ο πυρετός δεν υποχωρήσει εντός 24 ωρών ή εάν η γάτα παρουσιάζει άλλα σύνοδα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν/μία κτηνίατρο.

Με βάση την ενημέρωση από τον ιδιοκτήτη και τη γενική κλινική εξέταση της γάτας, ο/η γιατρός θα κρίνει αν χρειάζονται περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ. εξέταση αίματος, εξέταση κοπράνων ή εξέταση μέσω απεικονιστικής μεθόδου).

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση