Πατατοπιτάκια φούρνου που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Πατατοπιτάκια φούρνου που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοιΠατατοπιτάκια φούρνου που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Θέλετε ένα γρήγορο, νόστιμο και εύκολο συνοδευτικό για το μεσημεριανό φαγητό σας; Σας προτείνουμε να φτιάξετε πατατοπιτάκια φούρνου από τον Γιώργο Τσούλη. Διαβάστε παρακάτω τι θα χρειαστείτε.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

9 γρ. μαγιά, ξερή

1 κ.σ. ξύδι, από λευκό κρασί

300 ml χλιαρό νερό

100 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

5 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

¼ του μάτσου άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή

1 κ.γ. φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

Αλάτι-Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη: Διαλύουμε τη μαγιά με το νερό σε ένα μπολάκι και το αφήνουμε για 5 λεπτά στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι, το ξύδι και τα χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό. Σιγά-σιγά αδειάζουμε το ελαιόλαδο, το μείγμα με τη μαγιά, ανεβάζουμε την ταχύτητα στο δυνατό και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Διαβάστε Επίσης  Σούπα αρακά

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να φουσκώσει.

Για τη γέμιση: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες και γεμίζουμε με νερό μέχρι να τις καλύψουμε. Τις βράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις βράσουν, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ, αδειάζουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, την πάπρικα, το δυόσμο, την κόκκινη πιπεριά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Διαβάστε Επίσης  Φτιάξε κέικ με λεμόνι Γευστικό και με λίγες θερμίδες!

Παίρνουμε τη ζύμη, κόβουμε μπαλάκια των 30 γρ. και με τη βοήθεια ενός πλάστη τα ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Βάζουμε λίγη από τη γέμιση στο κέντρο της κάθε ζύμης, λαδώνουμε περιμετρικά με λίγο ελαιόλαδο και κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου πατώντας καλά τις άκρες.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη την ποσότητα της ζύμης και της γέμισης.

Μεταφέρουμε το κάθε πιτάκι σε ένα ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο το κάθε πιτάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.

Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και τα σερβίρουμε ζεστά.

Πηγή: giorgostsoulis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *