Οι εξετάσεις που σώζουν ζωές

Οι εξετάσεις που σώζουν ζωές

Δεν είναι ευχάριστες οι επισκέψεις στο νοσοκομείο, ούτε να σου τρυπάνε τα χέρια για να σου πάρουν αίμα, ούτε οποιαδήποτε εξέταση τελειώνει σε -σκόπηση. Καταλαβαίνουμε, αλλά πολλές ασθένειες μπορούν να προληφθούν αν εντοπιστούν νωρίς.

Δεν υπάρχει λόγος να το καθυστερείς και μη φοβάσαι. Να φοβάσαι όταν θα είναι πια αργά.

Από αιματολογικές: Τσέκαρε οπωσδήποτε τα τριγλυκερίδια. Ακόμη και οι πιο υγιείς άνθρωποι μπορεί να έχουν τριγλυκερίδια, ενίοτε λόγω μεταβολικού συνδρόμου. Οι υψηλές τιμές του έχουν συνδεθεί με ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά, με διαβήτη και εγκεφαλικό.

Πίεση: Μην αμελείς να ελέγχεις μία στο τόσο την πίεσή σου. Η υψηλή πίεση έχει συνδεθεί με διαβήτη· και γενικά, αν έχεις υψηλή πίεση θα πρέπει να την ρυθμίσεις.

Κολονοσκόπηση: Ξέρουμε ότι τρομάζεις στο άκουσμα αυτής της λέξης, αλλά καλό είναι να γνωρίζεις ότι ο καρκίνος του εντέρου φιγουράρει στην τριάδα των πιο κοινών καρκίνων, μαζί με αυτόν του στήθους και του πνεύμονα. Αν τυχόν «ανωμαλίες» εντοπιστούν, ο γιατρός τις αφαιρεί, κι αν γενικά διαγνωστεί νωρίς ο καρκίνος του εντέρου, είναι ιάσιμος .

Διαβάστε Επίσης  Προσοχή: Τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε παράσιτα στο έντερο

Μαστογραφία: Υπολογίζεται πως στις περισσότερες χώρες της Δύσης 1 στις 10 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Γι’ αυτό και όλες οι υγειονομικές αρχές συνιστούν στις γυναίκες να κάνουν τακτικές εξετάσεις.

Εφόσον δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, μία γυναίκα πρέπει να κάνει την πρώτη της μαστογραφία μετά την ηλικία των 35 και πριν από αυτή των 40. Η εξέταση αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 1 με 2 χρόνια.

Υπερηχογράφημα κοιλίας: Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος και η μέση φυσιολογική της διάμετρος είναι 28 mm στον θώρακα και 17 mm στην κοιλιά για τους άνδρες και 15mm για τις γυναίκες (κοιλιακή αορτή). Ο ρόλος της αορτής είναι να μεταφέρει αίμα από την καρδιά στα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Αν ξεπεράσει τα 30 mm (1,5 φορά τη μέση φυσιολογική της διάμετρο) τότε πρέπει να παρακολουθείται. Εκτός του υπερχογραφήματος, υπάρχει και η εξέταση triplex κοιλιακής αορτής & λαγονίων αρτηριών.

Διαβάστε Επίσης  Σακχαρώδης διαβήτης: Οι επιπτώσεις στη μνήμη

Ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων: Η Ελλάδα είναι μια χώρα με έντονο το στοιχείο του ήλιου, άρα και υψηλότερες τις πιθανότητες στην εμφάνιση παθήσεων του δέρματος. Με τη χαρτογράφηση σπίλων γίνεται ψηφιακή απεικόνιση των σπίλων (ελιών) με τη χρήση ειδικής ιατρικής κάμερας και ανάλυσή τους με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού προγράμματος. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της ψηφιακής χαρτογράφησης είναι ότι μπορεί να γίνει αποδοτικότερος ο συστηματικός έλεγχος και μπορεί να παρατηρηθεί ανά πάσα στιγμή η οποιαδήποτε αλλαγή στους σπίλους (ελιές) σε σχέση με το παρελθόν.

Πυελική εξέταση: Η επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι σημαντική για την υγεία των γυναικών, και θα έπρεπε να αρχίζουν να το επισκέπτονται από την εφηβική κιόλας ηλικία. Είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες ηλικίας 21 ετών και άνω να κάνουν πυελική εξέταση και τεστ Παπανικολάου κάθε τρία χρόνια για έλεγχο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας Σε μερικές περιπτώσεις οι γυναικολόγοι συνιστούν το τεστ ΠΑΠ να ξεκινά στα 25, ωστόσο η απόφαση επαφίεται στον γυναικόλογο.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *