Γιατί η μύτη του σκύλου μου είναι υγρή;

  • Post category:PET

Γιατί η μύτη του σκύλου μου είναι υγρή;Γιατί η μύτη του σκύλου μου είναι υγρή;

Γιατί η μύτη του σκύλου μου είναι υγρή;

Θα έχετε παρατηρήσει πως η μύτη του σκύλου σας είναι υγρή. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι ο σκύλος μου άρρωστος όταν η μύτη του είναι στεγνή; Ας τα εξηγήσουμε όλα με απλά λόγια.

Οι μύτες των σκύλων είναι πάντα υγρές, από σάλιο και βλέννα που παράγεται από βλεννογόνους αδένες που βρίσκονται στην εσωτερική κοιλότητα. Η υγρασία στη μύτη προδίδει ότι όλα πηγαίνουν καλά αφού χάρη σε αυτήν πραγματοποιεί βασικές λειτουργίες.

Η υγρή μύτη λειτουργεί σαν air condition!

Οι σκύλοι δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες σε όλο το σώμα, μόνο στη μύτη και τις πατούσες τους,. Η υγρασία στη μύτη εξατμίζει τη ζέστη βοηθώντας έτσι τους σκύλους να διατηρούν την εσωτερική τους θερμοκρασία.

Διαβάστε Επίσης  Δεν ζητούν τίποτα, σου δίνουν τα πάντα

Η υγρή μύτη λειτουργεί σαν ραντάρ!

Υπολογίζεται ότι οι σκύλοι μυρίζουν από 1.000 έως 10.000 φορές καλύτερα από τον άνθρωπο, μυρίζονται ακόμη και τον κίνδυνο από μακριά. Η ενισχυμένη όσφρηση οφείλεται στο ότι όταν οι σκύλοι εισπνέουν, μικρά σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα παγιδεύονται στη βλέννα της μύτης τους και αυτή η λειτουργία βοηθά στο να ταξινομούν και να αναγνωρίζουν τις μυρωδιές καλύτερα. Για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την όσφρησή τους οι σκύλοι γλύφουν τη μύτη τους.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Πολλοί πιστεύουν ότι τα υγιή σκυλιά έχουν κρύα και υγρή μύτη ενώ η ζεστή και στεγνή μύτη προμηνύει κάποιου είδους ασθένεια. Αυτό δεν είναι απόλυτο. Κάποιοι σκύλοι έχουν από τη φύση τους πιο στεγνή μύτη από άλλους, μπορεί επίσης η μύτη του σκύλου να είναι στεγνή μετά από τον ύπνο ή μετά από σωματική άσκηση.

Διαβάστε Επίσης  Ποια η σημασία του παιχνιδιού για το κουτάβι μου;

Αν ο σκύλος έχει στεγνή μύτη αλλά κατά τα άλλα συμπεριφέρεται φυσιολογικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αν όμως η στεγνή μύτη συνοδεύεται από κακή διάθεση και συμπτώματα αδιαθεσίας τότε πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα τον κτηνίατρο. Το ίδιο κι αν η στεγνή μύτη συνοδεύεται με, αλλαγή στο χρώμα, σπασίματα, ξεφλούδισμα, αιμορραγία.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση