Υγιεινή τυρόπιτα με ζύμη από αλεύρι ζέας

Υγιεινή τυρόπιτα με ζύμη από αλεύρι ζέαςΥγιεινή τυρόπιτα με ζύμη από αλεύρι ζέας

Συνταγή για υγιεινή τυρόπιτα με ζύμη από αλεύρι ζέας. Πεντανόστιμη τυρόπιτα με ζύμη από αλεύρι ζέας για σχολικό κολατσιό και όχι μόνο.

Υγιεινή τυρόπιτα με ζύμη από αλεύρι ζέας

Υλικά

Αλευρι 240 γρ. ζέας
Γάλα Φρέσκο 130 ml. ζεστό
Ελαιολαδο 17 γρ.
Αυγα 1
Στέβια 1 κ.γ.
Αλατι 1/4 κ.γ.
Ξερή Μαγιά 2 γρ.
Για την γέμιση
Γραβιέρα 150 γρ.
Φέτα Κατσικίσια 150 γρ. τριμμένη
Πιπεριά 2 κόκκινες ψιλοκομμένες
Σουσαμι 1 κ.γ. λευκό
Σουσαμι 1 κ.γ. μαύρο
Άνηθος λίγο

Μία πεντανόστιμη και υγιεινή τυρόπιτα είναι αυτή που θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας. Μία πεντανόστιμη τυρόπιτα με ζύμη από αλεύρι ζέας που αξίζει να δοκιμάσετε και φυσικά αξίζει να την δώσετε σαν κολατσιό στα παιδιά σας.

Επειδή πραγματικά είναι πολύ νόστιμη και τα δικά μας παιδιά ξετρελάθηκαν η συγκεκριμένη τυρόπιτα είναι πολύ καλή λύση και για το παιδικό πάρτι, για το κολατσιό στη δουλειά και γενικά όπου μας αρέσει. Απλά υλικά και οικονομικά. Δε θα μείνει ούτε ψίχουλο.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την τυρόπιτα με ζύμη από αλεύρι ζέας:
Αυτή η τυρόπιτα με ζύμη από αλεύρι ζέας έχει γίνει αποδεκτή και έχει λατρευτεί ακόμα και από το πιο δύσκολο κοινό… την αδερφή μου! Επομένως είναι από τις πίτες που σας συστήνω να δοκιμάσετε ανεπιφύλακτα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια γεμιστή πίτα. Έχω κρατήσει λίγη από τη ζύμη και την έχω ρίξει από πάνω. Γι’αυτό σας δίνει την αίσθηση ότι μοιάζει και πολύ με πίτσα. Παρόλα αυτά είναι τυρόπιτα σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή.

Μια τυρόπιτα διαφορετική από τις άλλες. Θυμίζει πίτσα αλλά είναι γεμιστή. Επομένως, για μένα, είναι περισσότερο τυρόπιτα από ότι πίτσα.

Χαρακτηριστικά συνταγής:
Μερίδες: 12 Θερμίδες: 136

Διαβάστε Επίσης  Κοτόπουλο στην κατσαρόλα με μπύρα

Εκτέλεση

Ξεκινήστε ρίχνοντας το ζεστό γάλα σε ένα μπολ. Προσθέστε το ελαιόλαδο και το αυγό. Ανακατέψτε. Προσθέστε την μαγιά, το αλάτι, το υποκατάστατο ζάχαρης και το αλεύρι ζέας. Ανακατέψτε καλά. Η ζύμη σας θα κολλάει ελαφρώς αλλά δεν πειράζει. Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε στην άκρη για 40 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάστε τη γέμιση. Ψιλοκόψτε τις πιπεριές, ανακατέψτε τις σε ένα μπολ με τα τυριά και το σουσάμι. Κρατήστε 2 χούφτες από τη γέμιση σε ένα πιάτο και κάντε την υπόλοιπη γέμιση μια μπάλα. Αφήστε την στην άκρη.

Πασπαλίστε με αλεύρι την επιφάνειά σας. Ακουμπήστε πάνω τη ζύμη. Ανοίξτε την με τα χέρια σας και βάλτε στο κέντρο την μπάλα της γέμισης. Κλείστε τη γέμιση μέσα και πατήστε από πάνω ξανά. Κάντε την πίτα σας στρογγυλή και μεταφέρετέ την σε ταψάκι στρογγυλό στο οποίο πρώτα θα απλώσετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.

Δείτε ακόμα Παραδοσιακή χωριάτικη τυρόπιτα
Ρίξτε από πάνω τη γέμιση που κρατήσατε. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά. Αν θεωρείτε ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο η πίτα σας από κάτω κατεβάστε την σχάρα χαμηλά και ψήστε για ακόμα 5-10 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει ελαφρώς και κόψτε. Θα πάθετε πλάκα.

Tips για την Υγιεινή τυρόπιτα με ζύμη από αλεύρι ζέας

Μπορούμε να βάλουμε όποιο υποκατάστατο ζάχαρης μας αρέσει. Αντί για γραβιέρα μπορείτε να βάλετε όποιο κίτρινο τυρί σας αρέσει.

Ιδιότητες που έχει το αλεύρι Ζέας

Σύμφωνα με το site mydiatrofi μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε άτομα με διαβήτη το αλεύρι ζέας και το ψωμί ζέας ολικής αλέσεως μειώνει μέχρι και 11% το σύνολο των λιπιδίων, των τριγλυκεριδίων και της συγκέντρωσης της LDL-χοληστερόλης στο αίμα, ενώ το κοινό αλεύρι σίτου ολικής αλέσεως δεν παρουσιάζει καμία μεταβολή στις τιμές αυτές των λιπιδίων.

Διαβάστε Επίσης  H ώρα του παιδιού: Φτιάξε τα πιο νόστιμα μπισκότα (εύκολη συνταγή)

Η ζέα περιέχει ιδιαίτερους υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι σημαντικοί παράγοντες για την πήξη του αίματος και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Η μέση πεπτικότητα υδατανθράκων από το αλεύρι ζέας στα 30 λεπτά (39,77 mg γλυκόζης/100 γρ. προϊόντος) και στα 60 λεπτά (43,44 mg γλυκόζης/100 γρ. προϊόντος), η οποία είναι χαμηλότερη από το αλεύρι σκληρού σίτου (47,43 έως 57,86 mg γλυκόζης/100 γρ. προϊόντος, αντίστοιχα) και το αλεύρι μαλακού σίτου (54,82 και 56,72 mg γλυκόζης/100 γρ. προϊόντος, αντίστοιχα).

Η συνολική περιεκτικότητα του αλευριού ζέας σε σάκχαρα είναι κατά μέσο όρο 1,49 γρ./100 γρ., η οποία είναι χαμηλότερη από το αλεύρι σκληρού σίτου (1,77 γρ./100 γρ.) και υψηλότερη από το αλεύρι μαλακού σίτου (1,19 γρ./100 γρ.). Η μέση περιεκτικότητα του αλευριού ζέας σε άμυλο είναι 56.29% η οποία είναι χαμηλότερη από το αλεύρι σκληρού σίτου (65,28%), και το αλεύρι μαλακού σίτου (60,94%). Η χαμηλή ποσότητα αμύλου της ζέας μπορεί να οφείλεται στην παρουσία μεγαλύτερης ποσότητας φυτικών ινών που περιέχει.

Η περιεκτικότητα της ζέας σε πρωτεΐνη είναι περίπου 11,7%, σε σύγκριση με 12% έως 13% που περιέχει η βρώμη. Η πεπτικότητα των πρωτεϊνών του αλευριού ζέας είναι κατά μέσο όρο 76,12%, η οποία είναι υψηλότερη από το αλεύρι σκληρού σίτου (75,33%) και χαμηλότερη από το αλεύρι μαλακού σίτου (79,32%). Η περιεκτικότητα της ζέας σε πρωτεΐνες εξαρτάται από την επεξεργασία της. Όσο πιο χοντρό είναι το αλεύρι ζέας τόσο περισσότερη περιεκτικότητα πρωτεΐνες περιέχει σε σύγκριση με το αλεύρι σκληρού και μαλακού σίτου.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *