10 τροφές που είναι τοξικές για τον σκύλο σας

10 τροφές που είναι τοξικές για τον σκύλο σας10 τροφές που είναι τοξικές για τον σκύλο σας

Ο χώρος της κουζίνας είναι παράδεισος για τους τετράποδους φίλους μας και ενώ οι περισσότεροι τρελαίνονται να τρώνε το φαγητό που μένει από τους ανθρώπους, οι ειδικοί είναι αρνητικοί στο να ταΐζουμε το σκύλο μας με τα απομεινάρια του ανθρώπινου φαγητού, εξαιτίας της πιθανότητας τοξικότητας, παχυσαρκίας και γενικότερης κακής υγείας.

Δείτε ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγετε:

Τεχνητό γλυκαντικό

Η ξυλιτόλη είναι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία που υπάρχει σε τσίχλες, φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη, οδοντόκρεμα και άλλα προϊόντα και προέρχεται από ξύλο φυλλοβόλων δέντρων. Η υπερβολική κατανάλωση ξυλιτόλης μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, μετεωρισμό και διάρροια στους ανθρώπους. Όμως, για τους σκύλους, η ξυλιτόλη είναι τοξική. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα προϊόντα που περιέχουν ξυλιτόλη μακριά από το σημείο όπου ο σκύλος σας μπορεί να τα φάει, ακόμη και τυχαία.

Αλκοόλ

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα νεφρά των σκύλων δεν μπορούν να επεξεργαστούν αποτελεσματικά το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να τους προκαλέσει ιατρικά προβλήματα. Το φρέσκο, καθαρό νερό είναι πάντα το καλύτερο για τον σκύλο σας.

Αβοκάντο

Δεν είναι η σάρκα ενός αβοκάντο, αλλά το κουκούτσι, η φλούδα και τα φύλλα που μπορούν να βλάψουν τον σκύλο σας. Αυτά περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται περσίνη, η οποία προκαλεί έμετο και διάρροια.

Καφεΐνη

Ενώ η καφεΐνη δεν είναι τοξική για τους σκύλους, έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε αυτούς όπως και στους ανθρώπους: και επειδή είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτές τις επιδράσεις, μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο και άβολο γι’ αυτούς. Αν ο σκύλος σας καταναλώσει ακόμη και μια μικρή ποσότητα καφεΐνης, μπορεί να γίνει υπερκινητικός ή να αρχίσει να έχει τρόμο.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να προστατεύσετε τον σκύλο σας απο τις υψηλές θερμοκρασίες

Σοκολάτα

Είναι επαρκώς τεκμηριωμένο ότι η σοκολάτα είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει θεοβρωμίνη, ένα διεγερτικό που διακόπτει τις μεταβολικές διεργασίες του σκύλου σας. Η σκούρα σοκολάτα και η σοκολάτα μαγειρικής έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε θεοβρωμίνη, που την καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη για τους σκύλους. Ανάλογα με την ποσότητα που έχει καταναλώσει ένας σκύλος, μπορεί να υποφέρει από στομαχική διαταραχή, καρδιακά προβλήματα, επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και θάνατο.

Τηγανητές και λιπαρές τροφές

Όπως ακριβώς οι τηγανητές και λιπαρές τροφές μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους ανθρώπους, το ίδιο επιβλαβείς μπορεί να είναι και για τους σκύλους. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο σας στομαχικές διαταραχές, καθώς και να οδηγήσουν σε παγκρεατίτιδα σε κάποιους άλλους. Επιπροσθέτως, η τακτική κατανάλωση αυτών των ειδών διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και συναφή προβλήματα υγείας.

Σκόρδο και κρεμμύδια

Πολλοί άνθρωποι μαγειρεύουν τακτικά με κρεμμύδι και σκόρδο, αλλά για τους σκύλους αυτά τα βασικά συστατικά είναι τοξικά. Είτε το σκόρδο και τα κρεμμύδια είναι μαγειρεμένα είτε ωμά, αν ο σκύλος σας τα καταναλώσει, μπορεί να βλάψουν τα ερυθρά αιμοσφαίριά του, κάτι το οποίο μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε αναιμία.

Διαβάστε Επίσης  Τι αλλάζει στη συμπεριφορά της γάτας μετά τη στείρωση

Σταφύλια και σταφίδες

Αυτοί οι καρποί είναι αρκετά υγιείς για τους ανθρώπους, αλλά τοξικοί για τους σκύλους. Τα σταφύλια και οι σταφίδες έχουν δραματική επίδραση στην υγεία του σκύλου σας και μπορεί να οδηγήσουν σε οξεία και αιφνίδια νεφρική ανεπάρκεια.

Ξηροί καρποί

Αν και οι ξηροί καρποί μπορεί να φαίνονται υγιεινοί, αποφύγετε να τους προσφέρετε ως τροφή στον σκύλο σας. Το μέγεθός τους προκαλεί κίνδυνο πνιγμού και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές στο κατοικίδιό σας. Συγκεκριμένα, τα φιστίκια μακαντέμια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δηλητηριώδη για τους σκύλους: αν και συνήθως δεν οδηγούν σε θάνατο, μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο σας ανικανότητα βάδισης, εμετούς, λήθαργο και τρόμο.

Γάλα, κρέμα και τυρί

Καθώς τα σκυλιά ενηλικιώνονται, η ικανότητά τους να αφομοιώνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνεται καθώς δεν έχουν τα ένζυμα για να το κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη εάν φάνε γάλα, κρέμα ή τυρί, όπως έμετο, διάρροια και στομαχικές διαταραχές.

Εάν νομίζετε ότι ο σκύλος σας έχει φάει κάτι που δεν θα έπρεπε, είναι σημαντικό να λάβετε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας αμέσως. Θα πρέπει επίσης να φυλάσσετε αυτά τα τοξικά τρόφιμα μακριά από τον σκύλο σας για να εξασφαλίσετε ότι τρώει μόνο το καλύτερο γι’ αυτόν.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *