Πώς ωφελούν την υγεία μας τα δαμάσκηνα;

Πώς ωφελούν την υγεία μας τα δαμάσκηνα;

Τα δαμάσκηνα αποτελούν ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων συστατικών στην υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, ενώ περιέχουν και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και Ε, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου.

Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα συνδέουν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και με την οστική υγεία, καθώς έχει φανεί πως η κατανάλωσή τους συνδέεται με βελτίωση της οστικής μάζας και μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Επίσης, τα δαμάσκηνα ξεχωρίζουν για το υψηλό σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους, στο οποίο οφείλεται και η έντονη αντιοξειδωτική δράση τους. Τα συγκεκριμένα συστατικά τους έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τη ρίζα υπεροξειδίου, καθώς και να προστατεύουν τα λίπη από την επαγόμενη από το οξυγόνο οξείδωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστατεύουν τα λιπαρά οξέα που απαντώνται στις κυτταρικές μεμβράνες, στις λιποπρωτεΐνες της αιματικής κυκλοφορίας και στις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων και των νευρώνων μας.

Διαβάστε Επίσης  Καπνίζετε; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τσίχλες νικοτίνης

Δαμάσκηνα κατά της δυσκολιότητας

Πέρα από το υψηλό σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους, τα δαμάσκηνα είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας, ενώ επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες (οι οποίες παράλληλα περιορίζουν και την όρεξη για φαγητό), ενώ φαίνεται πως και άλλα συστατικά που περιέχονται σε αυτά, όπως η σορβιτόλη και ορισμένες φαινολικές ενώσεις, ασκούν βοηθητική δράση, βελτιώνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να δρουν και ως πρεβιοτικά, ευνοώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων για την εντερική λειτουργία βακτηρίων.

Διαβάστε Επίσης  Τι είναι τα προβιοτικά και γιατί μας κάνουν καλό;

Πώς θα τα εντάξουμε στη διατροφή μας

Τα δαμάσκηνα μπορούν να καταναλωθούν είτε ως σνακ είτε ως συστατικό ενός γεύματος. Μερικοί απλοί και εύκολοι τρόποι να τα εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας είναι οι εξής:

Γιαούρτι με φρέσκα ή αποξηραμένα δαμάσκηνα, νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης και μέλι
Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης, αποξηραμένα δαμάσκηνα και λιναρόσπορο
Αποξηραμένα δαμάσκηνα με ανάλατους ξηρούς καρπούς
Αποξηραμένα δαμάσκηνα με νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης
Φρουτοσαλάτα με φρέσκα δαμάσκηνα, μήλο και καρύδια και μέλι

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *