Γιατί δεν πρέπει να ταΐζετε με κόκκαλα το σκυλάκι σας

Γιατί δεν πρέπει να ταΐζετε με κόκκαλα το σκυλάκι σαςΓιατί δεν πρέπει να ταΐζετε με κόκκαλα το σκυλάκι σας

Παρά την διαδεδομένη αντίληψη στη χώρα μας ότι ένα κόκκαλο αποτελεί την καλύτερη λιχουδιά ή και φαγητό για το σκύλο μας, υπάρχουν σοβαροί και θανατηφόροι λόγοι να αποφεύγετε τα κόκκαλα.

Γιατί λοιπόν λέμε «όχι» στα κόκκαλα κάθε μορφής:

Φθείρουν τα δόντια

Αφενός τα κόκκαλα δεν καθαρίζουν τα δόντια του σκύλου μας, αφετέρου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τραυματιστούν τα ούλα του ή ακόμα και να σπάσει κάποιο δόντι.

Τραυματίζουν τον λάρυγγα

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κολλήσει ένα κομμάτι από κόκκαλο στο λάρυγγα, δυσχεραίνοντας την αναπνοή του σκύλου ή ακόμα και να τον τραυματίσει με τις αιχμηρές άκρες του. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι από τα δύο, το ζώο πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στον κτηνίατρο.

Διαβάστε Επίσης  Σκύλος: Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή του τετράποδου φίλου μας

Τραυματίζουν τον οισοφάγο

Τα κόκκαλα μπορεί να προξενήσουν ερεθισμό του οισοφάγου ή ακόμα και να τον τραυματίσουν, ιδίως όταν μιλάμε για ένα λαίμαργο σκύλο που τα καταπίνει αμάσητα. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να του παρασχεθεί άμεσα κτηνιατρική φροντίδα.

Τραυματίζουν το στομάχι

Τα κόκκαλα προκαλούν ερεθισμό στο στομάχι του σκύλου με επακόλουθα γαστρίτιδες και έλκη που θα ταλαιπωρούν το σκύλο μας για καιρό. Δυστυχώς, υπάρχει πάντα η περίπτωση να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, ώστε να αφαιρεθεί ένα κόκκαλο.

Διαβάστε Επίσης  Τι δεν πρέπει να τρώει ένας σκύλος

Τραυματίζουν το έντερο

Η κατάποση μεγάλων κομματιών κόκκαλου, μπορεί να φράξει ή να σχίσει το έντερο με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τον πιστό σας φίλο.

Μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση

Δεδομένου ότι τα κόκκαλα χαλούν σε διάστημα 2 ημερών, αν ο σκύλος σας δεν τα έχει καταναλώσει έγκαιρα αλλά τα έχει φυλάξει για το μέλλον ή τα έχει κρατήσει ως παιχνίδι, αμέσως γίνεται φορέας βακτηρίων και μυκήτων, με τον κίνδυνο της δηλητηρίασης να ελλοχεύει.

Δεν προσφέρουν καμία διατροφική αξία

Επί της ουσίας, το μόνο που προσφέρουν τα κόκκαλα είναι μια διασκεδαστική ενασχόληση για το σκύλο μας και τίποτα παραπάνω.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *