Κορονοϊός: Πώς θα ξεχωρίσεις αν έχεις Covid-19, κρυολόγημα ή γρίπη

Κορονοϊός: Πώς θα ξεχωρίσεις αν έχεις Covid-19, κρυολόγημα ή γρίπηΚορονοϊός: Πώς θα ξεχωρίσεις αν έχεις Covid-19, κρυολόγημα ή γρίπη

Το NHS δημιούργησε έναν οδηγό που βοηθάει τους πολίτες να ξεχωρίσουν τις τρεις ασθένειες με βάση τα συμπτώματα που εμφανίζουν. Δείτε αναλυτικό πίνακα

Με το φθινόπωρο να έχει μπει για τα καλά και τον χειμώνα να πλησιάζει, η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊου αυξάνεται σε πολλές χώρες δεδομένης της επικείμενης συνύπαρξης του κορωνοϊού με τα περιστατικά κρυολογήματος και γρίπης. Αυτό που αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα φέτος στη χώρα μας αλλά και αλλού, είναι το γεγονός ότι συμπτώματα των δύο τελευταίων ασθενειών παρουσιάζουν ομοιότητες με εκείνα που βιώνουν άνθρωποι που έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό και υπάρχει κίνδυνος να τον μεταδώσουν.

Σύμφωνα με την Guardian, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) δημιούργησε έναν οδηγό που βοηθάει τους πολίτες να ξεχωρίσουν τις τρεις ασθένειες με βάση τα συμπτώματα που εμφανίζουν. Ο βασικός στόχος είναι, φυσικά, να μπορέσει κάποιος έγκαιρα να εντοπίσει τα «καμπανάκια» του κορωνοϊού, προκειμένου να υποβληθεί σε εξέταση και να αυτοαπομονωθεί, εξασφαλίζοντας σωστή φροντίδα και προφυλάσσοντας τους γύρω του.

Διαβάστε Επίσης  Αυξημένο το προσδόκιμο ζωής για τους ανθρώπους με μεγαλύτερη μυϊκή ισχύ

Η εφημερίδα Guardian συνόψισε τον «οδηγό συμπτωμάτων» σε έναν απλό και κατανοητό πίνακα:

Αναλυτικά, τα συνηθέστερα συμπτώματα που συνδέονται με κάθε μία από τις τρεις ασθένειες είναι τα εξής:

Νέος κορωνοϊός ή Covid-19

Τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 είναι ο πυρετός – πάνω από 37,8C – ένας νεοεμφανισθείς, επίμονος βήχας (συνήθως ξηρός) και η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Επίσης, μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν κόπωση και πόνο στο σώμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους και δύσπνοια. Η διάρροια, η καταρροή και το «μπούκωμα» στη μύτη είναι σπανιότερα συμπτωματα. Όσον αφορά την ένταση των συμπτωμάτων, το NHS αναφέρει ότι μπορεί να είναι από ήπια μέχρι υψηλή.

Διαβάστε Επίσης  Κορωνοϊός: Σε ένα λεπτό ομιλίας εκτοξεύονται χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια αναφέρει έρευνα από την Αμερική

Κρυολόγημα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι φτέρνισμα. πόνοι στο σώμα, καταρροή ή «μπούκωμα» στη μύτη και πονόλαιμος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ήπιος βήχας. Μερικές φορές ο ασθενής αισθάνεται κόπωση, ενώ είναι σπάνιο να έχει πυρετό ή πονοκεφάλους. Τα κρυολογήματα δεν προκαλούν διάρροια. Σύμφωνα με το NHS, στην περίπτωση του κρυολογήματος συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά.

Γρίπη

Η γρίπη συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, κόπωση, ξηρό βήχα, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους. Μερικές φορές ο ασθενής έχει πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη. Κάποια παιδιά με γρίπη έχουν διάρροια. Δεν υπάρχει φτέρνισμα ούτε δύσπνοια στην γρίπη, και το NHS αναφέρει ότι συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *