Είναι τελικά επικίνδυνες οι μάσκες για το αναπνευστικό μας σύστημα;

Είναι τελικά επικίνδυνες οι μάσκες για το αναπνευστικό μας σύστημα;

Είναι τελικά επικίνδυνες οι μάσκες για το αναπνευστικό μας σύστημα;

Το τελευταίο διάστημα, το αν οι μάσκες προκαλούν πρόβλημα στο αναπνευστικό μας σύστημα αποτελεί μία συζήτηση που γίνεται πολύ συχνά. Όσο και να μη νιώθουμε άνετα φορώντας μάσκα όλη μέρα κάθε μέρα στην εργασία, στον δρόμο και στη βόλτα, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να είμαστε υγιείς και υπεύθυνοι.

Μάλιστα μία νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος για τοξικές επιπτώσεις λόγω παγίδευσης του διοξειδίου του άνθρακα της εκπνοής, είναι μηδαμινός.

Αυτή η έρευνα, διεξήχθη με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Κάμπος του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Κέντρου του Μαϊάμι, δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό πνευμονολογικό περιοδικό «Annals of Thoracic Society κι αξιολόγησε τα πιθανά προβλήματα από τη χρήση μάσκας τόσο σε 15 υγιείς όσο και σε 15 άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με μέση ηλικία 72 ετών, που είχαν δυσκολίες στην αναπνοή.

Διαβάστε Επίσης  Ανεβασμένο σάκχαρο το πρωί: Πού οφείλεται & πώς θα το αντιμετωπίσετε

 

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, μία υπερβολικά σφιχτή μάσκα ενδεχομένως να επιτείνει το αίσθημα δυσφορίας λόγω δύσπνοιας και συνέστησε σε όσους έχουν τέτοιο πρόβλημα να βγάζουν τη μάσκα μόλις βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τους άλλους (τουλάχιστον δύο μέτρα).

Το αποτέλεσμα της έρευνας όμως είναι το εξής: «Δείξαμε ότι οι συνέπειες της μάσκας είναι ελάχιστες ακόμη και σε ανθρώπους με πολύ σοβαρή δυσλειτουργία των πνευμόνων», δήλωσε ο δρ. Κάμπος.

Τι συμβαίνει όμως με τη δύσπνοια που αισθανόμαστε; Αυτή προκαλείται από τον περιορισμό στην κυκλοφορία του αέρα, αλλά δεν προκαλεί καμία τοξική επίπτωση από αυξημένο διοξείδιο. Όπως είπε, “δύσπνοια μπορεί να νιώσει κανείς και όταν ανεβαίνει γρήγορα μία ανηφόρα”.

Διαβάστε Επίσης  Αρτηριακή πίεση:Πώς θα εξουδετερώσετε την αρνητική επίδραση του αλατιού στην αρτηριακή πίεση

Ιδιαίτερα όσοι έχουν παθήσεις των πνευμόνων, όπως σημείωσε, πρέπει να φορούν μάσκα, επειδή κινδυνεύουν περισσότερο από την Covid-19.

«Είναι σημαντικό να ξέρει το κοινό ότι η δυσφορία που σχετίζεται με τη μάσκα δεν πρέπει να οδηγεί σε ανυπόστατες ανησυχίες για την ασφάλειά του, καθώς η μάσκα αποδεδειγμένα βελτιώνει τη δημόσια υγεία. Το κοινό δεν πρέπει να πιστεύει ότι οι μάσκες σκοτώνουν», υπογράμμισε ο Κάμπος.

Το συμπέρασμα; Δεν έχουμε καμία δικαιολογία να μη φοράμε μάσκα. Υπάρχει μία μικρή ευελιξία όσο τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας, αλλά όταν βρισκόμαστε με κόσμο τη φοράμε οπωσδήποτε.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *