Βοηθάει η Λουίζα στο Αδυνάτισμα;

Βοηθάει η Λουίζα στο Αδυνάτισμα;

Βοηθάει η Λουίζα στο Αδυνάτισμα;

Είναι γεγονός ότι ο σωστός τρόπος αδυνατίσματος είναι με υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση! Συχνά όμως αναρωτιόμαστε αν μπορούν τα βότανα να μας βοηθήσουν σε αυτή μας την προσπάθεια. Το βότανο λουίζα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που το θεωρούν καλό τους σύμμαχο στο εγχείρημα “αδυνάτισμα”!

Βότανο Λουίζα

Η λουίζα, γνωστή και ως Lemon Verbena ή Aloysia citrodora είναι ένα βότανο που φυτρώνει σε θερμά κλίματα όπως είναι η Νότια Αμερική, από όπου και προέρχεται. Σήμερα, η καλλιέργειά της είναι αρκετά διαδεδομένη σε πολλές χώρες, μιας και τα φύλλα της χρησιμοποιούνται για να παρασκευάσουμε ενός λεμονάτο αφέψημα που πίνεται ευχάριστα όλες τις ώρες της ημέρας!

Λουίζα: οφέλη

Εκτός όμως από το ευχάριστο άρωμά της, η λουίζα έχει πολλά να προσφέρει στον οργανισμό μας. Φημίζεται για τις χαλαρωτικές τις ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται συχνά για πεπτικά προβλήματα, όπως δυσπεψία, φουσκώματα και δυσκοιλιότητα (1).

Όσον αφορά την παχυσαρκία, υπάρχουν λίγες έρευνες προς το παρόν, ωστόσο φαίνεται πως οι πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) που περιέχει η λουίζα συμβάλλουν στη βελτίωση των μεταβολικών διαταραχών που προκαλεί η παχυσαρκία. Έρευνα του 2015 σε ζώα έδειξε ότι το εκχύλισμα λουίζας βοήθησε στη μείωση της συσσώρευσης των τριγλυκεριδίων και του οξειδωτικού stress, ενώ σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στο μεταβολισμό του λίπους (2).

Διαβάστε Επίσης  Παγωμένο λεμόνι για αδυνάτισμα

Άλλη έρευνα σε υπέρβαρους εθελοντές που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Free Radical Biology and Medicine έδειξε ότι η κατανάλωση 500 mg σκευάσματος που περιείχε λουίζα συνδυαστικά με ιβίσκο αύξησε το αίσθημα κορεσμού και πληρότητας, ενώ παράλληλα μείωσε την πείνα και την πιθανότητα κατανάλωσης τροφής συγκριτικά με όσους πήραν σκεύασμα placebo σε διάστημα ενός μήνα. Η διαφορά ήταν μεγαλύτερη μετά από 45 ημέρες και μετά από δυο μήνες. Επιπλέον, υπήρξε βελτίωση στις ανθρωπομετρικές παραμέτρους, στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό (3).

Ακόμη, το βότανο αυτό μπορεί να μας βοηθήσει και με την κατακράτηση υγρών, χάρη στις διουρητικές του ιδιότητες. Για το λόγο αυτό συχνά η λουίζα προτιμάται στο αδυνάτισμα στην εμμηνόπαυση!

Διαβάστε Επίσης  Βότανα & αδυνάτισμα : Ροδιόλα η ροδόχρους (Rhodiola rosea)

Λουίζα: Πόσο να πίνω;

Γενικά όταν πρόκειται για ρόφημα λουίζας, μπορούμε να πιούμε άφοβα 2-3 φλιτζάνια την ημέρα. Στην περίπτωση που πρόκειται για κάποιο σκεύασμα με εκχύλισμα λουίζας συνδυαστικά με άλλες ουσίες όπως μηλόξυδο, πράσινο τσάι, ταραξάκο κ.ά. καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας, καθώς η δόση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συγκέντρωση του βοτάνου.

Λουίζα: Αντενδείξεις

Για τους περισσότερους ανθρώπους η κατανάλωση λουίζας είναι ασφαλής. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεται από όσους έχουν προβλήματα με τα νεφρά, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να χειροτερέψει υπάρχουσα πάθηση στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, θέλει προσοχή αν κάποιος έχει υπόταση.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη λήψη της στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται. Ακόμη, είναι πιθανό να παρατηρηθεί δερματικούς ερεθισμός σε μερικούς ανθρώπους, όπου και χρειάζεται διακοπή της χρήσης της.

Μπορούμε λοιπόν να εντάξουμε τη λουίζα στη δίαιτα που κάνουμε, καταναλώνοντας με μέτρο και απολαμβάνοντας το υπέροχο χαλαρωτικό άρωμά της!

πηγή

Αφήστε μια απάντηση