Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ο βασιλικός πολτός;

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ο βασιλικός πολτός;Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ο βασιλικός πολτός;

Η μελισσοκομία είναι η επιστήμη και η τέχνη της διατήρησης της υγείας των μελισσών και των προϊόντων τους. Ένα προϊόν που προέρχεται από τις μέλισσες είναι ο βασιλικός πολτός. Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν είναι δυνατή η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με αυτόν.

Το μέλι, η πρόπολη, και ο βασιλικός πολτός είναι όλα ουσίες προερχόμενες από τις μέλισσες. Χάρη στα ενεργά συστατικά τους, αποτελούν εξαιρετικούς τρόπους για την ενίσχυση της διατροφής σας. Παρότι ο βασιλικός πολτός δεν ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, έχει συσχετιστεί με αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις, απολυμαντικές και αντιοξειδωτικές δράσεις.

Τι είναι ο βασιλικός πολτός;

Ο βασιλικός πολτός είναι μια ουσία την οποία εκκρίνουν οι μέλισσες εργάτες. Πρόκειται για μια “υπερτροφή” που θρέφει τις προνύμφες τις πρώτες τρεις ημέρες της ζωής τους, καθώς επίσης και τις βασίλισσες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούν σαν παραδοσιακή θεραπεία για πολλά χρόνια. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιούνταν πολύ στην αρχαία Αίγυπτο και την Ασιατική μελισσοθεραπεία. Στις μέρες μας, χρησιμοποιείται πολύ στη φαρμακευτική και την κοσμετολογία.

Ποιες οι ιδιότητές του για την υγεία;

Ο βασιλικός πολτός είναι πολύ θρεπτικός, με μεγάλη συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών. Αποτελείται από νερό, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταμίνες – ιδιαίτερα της ομάδας Β – και ορισμένα μέταλλα. Επιπλέον, ερευνητές έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 100 οργανικά συμπλέγματα, μεταξύ των οποίων η ροϋαλισίνη και ορισμένα φλαβονοειδή.

Όλα τα παραπάνω είναι υπεύθυνα για τις ωφέλιμες ιδιότητες του βασιλικού πολτού. Επίσης, καθώς υπάρχουν πολλά φλαβονοειδή, αυτή η ουσία έχει και άλλα χαρακτηριστικά:

Αντιοξειδωτικός
Αντιγηραντικός
Αντιφλεγμονώδης
Νευροτροπικός

Πότε μπορεί να μας βοηθήσει ο βασιλικός πολτός;

Όπως είδαμε, αυτή η ουσία είναι πολύ θρεπτική. Όμως, για τους ανθρώπους, θα πρέπει να αποτελεί περισσότερο διατροφικό συμπλήρωμα το οποίο λαμβάνεται σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Εδώ, θα σας εξηγήσουμε κάποιες από αυτές.

Διαβάστε Επίσης  Με αυτό το φθινοπωρινό ρόφημα θα πείτε αντίο στις φλεγμονές

Σωματική και πνευματική ανάρρωση

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να διεγείρει τις πνευματικές και σωματικές λειτουργίες στα ηλικιωμένα άτομα. Μια μελέτη από το Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine αποκαλύπτει ότι έπειτα από θεραπεία με βασιλικό πολτό, τα ποντίκια στο πείραμα έδειξαν μικρότερα ποσοστά ορμονών άγχους. Στους ανθρώπους, η μελέτη έδειξε βελτίωση της πνευματικής υγείας μετά την πρόσληψη βασιλικού πολτού για 6 μήνες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ο βασιλικός πολτός;Αναγέννηση ιστού

Ο βασιλικός πολτός ίσως βοηθά στην επούλωση πληγών. Σε κλινικές και εργαστηριακές μελέτες, φάνηκε ότι ο βασιλικός πολτός μικραίνει την περίοδο επούλωσης τραυμάτων και ξεφλουδίσματος του δέρματος. Τόσο με τοπική εφαρμογή, όσο και με κατάποση, μπορεί να βοηθήσει με τα προβλήματα του δέρματος.

Αντιβακτηριακή δραστηριότητα

Υπάρχουν διαθέσιμα επιστημονικά κείμενα αναφορικά με την αντιβακτηριακή δραστηριότητα αυτής της ουσίας και ορισμένων στοιχείων της, κυρίως ενάντια σε θετικά κατά Γκραμ βακτήρια. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τα αρνητικά κατά Γκραμ βακτήρια, όπου εκεί δεν υπάρχει καμία επίδραση.

Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν συνδέσει αυτή την ουσία με την αντιμικροβιακή δράση ενάντια σε βακτήρια τα οποία αντιστέκονται σε παραδοσιακά αντιβιοτικά. Για παράδειγμα, ένα από αυτά είναι ο Σταφυλόκοκκος. Παρόλα αυτά, απαιτείται παραπάνω έρευνα σε αυτόν τον τομέα καθώς η αντίσταση των βακτηρίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας σήμερα.

Μείωση τους οξειδωτικού στρες

Δύο από τις πολλά υποσχόμενες ιδιότητες του βασιλικού πολτού είναι η αντιοξειδωτική και η αντιφλεγμονώδης. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν διάφορες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα. Παραδείγματος χάρη, υπάρχει μία μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroscience Letters. Χρειάζονται ακόμη περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα.

Διαβάστε Επίσης  Εγχύματα για να καθαρίσετε το σώμα σας

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ο βασιλικός πολτός;Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ο βασιλικός πολτός;

Ο βασιλικός πολτός έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, κάτι ιδιαίτερα βοηθητικό στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Επιπλέον, έχει ανοίξει ένα ευρύ πεδίο ερευνών το οποίο πρέπει να εξερευνήσουν περισσότερο οι επιστήμονες.

Όμως, δε μπορούμε να πούμε το ίδιο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα ήταν επικίνδυνο να ισχυριστούμε ότι ο βασιλικός πολτός κάνει καλό στο ανοσοποιητικό, όταν η επιστήμη δεν λέει κάτι τέτοιο. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να μπορέσουμε να πούμε κάτι τέτοιο με ασφάλεια.

Οι καλύτερες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να διατηρήσουμε δυνατό και υγιές το ανοσοποιητικό μας είναι:

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, βασισμένη σε φρέσκα τρόφιμα τα οποία θα μας δώσουν όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε.
Τα πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα, η καλύτερη τροφή για το έντερό μας.
Η φυσική άσκηση και να μένουμε δραστήριοι κάθε μέρα.
Ο επαρκής ύπνος.
Να μένουμε όσο το δυνατόν πιο μακριά από το άγχος.
Συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν, αλλά πρώτα πρέπει να ρωτήσουμε έναν/μία ειδικό, και να τον/ην ενημερώσουμε για τυχόν ασθένειες ή κάποια φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούμε.
Διαβάστε επίσης: Ανάπτυξη ισχυρού ψυχολογικού ανοσοποιητικού συστήματος

Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο βασιλικός πολτός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όπως η πρόπολη ή το μέλι, έτσι και ο πολτός είναι πολύ πλούσιος σε ενεργά συστατικά όπως φαινολικό οξύ, τερπένιο, και ένζυμα. Αυτά του δίνουν τις θρεπτικές ιδιότητες που ωφελούν το σώμα σας.

Οι έρευνες είναι πολλά υποσχόμενες. Παρόλα αυτά, στις μέρες μας, είναι απαραίτητες περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους για να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για ασφαλές συμπλήρωμα διατροφής. Για την ώρα, αν έχετε οποιαδήποτε λοίμωξη ή συμπτώματα, είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν/μία γιατρό ώστε να σας συμβουλέψει.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *