Αμβλυωπία: Όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο καλύτερα!

Αμβλυωπία: Όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο καλύτερα!

Πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν για την όραση του παιδιού τους και ρωτάνε από πότε θα πρέπει να κάνουν έναν αρχικό έλεγχο.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν, οι οφθαλμίατροι θεωρούν καλή ηλικία για μία αρχική εκτίμηση τα 3 χρόνια, οπότε και μπορούν να έχουν μία σαφή εικόνα για το αν το παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα.

Βασικά, η ασθένεια που ελέγχουν οι οφθαλμίατροι σε μικρές ηλικίες είναι η αμβλυωπία, που συχνά αναφέρεται και ως «τεμπέλικο μάτι».

Διαβάστε Επίσης  Επιπεφυκίτιδα σε βρέφος

Με τον όρο αμβλυωπία εννοούμε μία δυσλειτουργία στην όραση του παιδιού, που μπορεί να εστιάζεται σε ένα μάτι ή και στα δύο.

Η εγκεφαλική αυτή δυσλειτουργία αφορά το 5% περίπου του πληθυσμού κι αν δεν ανακαλυφθεί σε μικρή παιδική ηλικία η αμβλυωπία γενικά δεν μπορεί να θεραπευτεί.

Η αμβλυωπία προκαλείται είτε από μυωπία στο ένα μάτι ή από στραβισμό. Αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί, ο εγκέφαλος βαθμιαία αγνοεί τις εικόνες από το «τεμπέλικο μάτι» συντελώντας σε μόνιμα προβλήματα όρασης.

Διαβάστε Επίσης  Η ομιλία σε κλειστό χώρο μπορεί να εξαπλώσει τον κορωνοϊό όσο ο βήχας

Η θεραπεία μπορεί να είναι απλή αλλά πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ώστε να έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Ophthalmology τα παιδιά 3-7 ετών ανταποκρίνονταν περισσότερο στη θεραπεία από τα παιδιά 7-13 ετών, εδικά στις μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις αμβλυωπίας.

Παρά το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα παιδιά δεν είχαν εξίσου σημαντικές βελτιώσεις με τα μικρότερα, τελικά είχαν βελτίωση και σε μερικές περιπτώσεις καταγράφηκαν και σημαντικά οπτικά οφέλη.

Πηγή: mother.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *