Κορωνοϊός – Σύψας: Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός – Σύψας: Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

«Καμπανάκι» για τα κρούσματα κορωνοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κρούει ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

«Φαίνεται ότι συνολικά ελέγχουμε την κατάσταση όσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα. Υπάρχει όμως μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα», ανέφερε ο καθηγητής στο δελτίο ειδήσεις του Mega.

Για τα φαινόμενα συνωστισμού, τόνισε ότι ενώ ο ιός μεταδίδεται από ένα μολυσμένο άτομο σε δυο ή σε τρία, όταν μαζευόμαστε σε έναν κλειστό χώρο έχουμε το φαινόμενο της υπερμετάδοσης όπου ένα άτομο μπορεί να τον μεταδώσει σε 100 άτομα.

Για τη χρήση μάσκας υποστήριξε πως η λεγόμενη «ασπίδα» λειτουργεί συμπληρωματικά της μάσκας, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και είναι πιο αποτελεσματική.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, είναι ένα δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Εκτιμά ότι δε θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς σα χώρα τα πηγαίνουμε πολύ καλά.

Διαβάστε Επίσης  Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται και από τους εμβολιασμένους – Νέα στοιχεία από βρετανική έρευνα

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, υπενθύμισε πως η ανεύθυνη συμπεριφορά νέων ανθρώπων πλήττει τους ηλικιωμένους. Το ευτυχές, όπως είπε, είναι ότι άτομα ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένοι προφυλάσσονται.

«Προφυλαχτείτε, μείνετε μακριά, κρατάτε τις αποστάσεις», ήταν το μήνυμά του.

31 νέα κρούσματα – 11 τα εισαγόμενα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Αναλυτικότερα:

– τρία εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– εννέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής

– τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης

– ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας

– δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

– ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου

– ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου

Διαβάστε Επίσης  Κοροναϊός: Τα 4 ανησυχητικά στοιχεία στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ

– δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Σάμου

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4166, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Τα 1166 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2095 (50.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 201 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

πηγή

Κορωνοϊός – Σύψας: Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *