Είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης υγιεινά;

Είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης υγιεινά;

Τα δημητριακά πρωινού αποτελούν μία από τις πιο αγαπημένες επιλογές για το πρώτο γεύμα της ημέρας. Στα δημητριακά πρωινού είναι σημαντικό να επιλέγουμε αυτά τα οποία έχουν όσο το δυνατόν γίνεται λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα λιπαρά, ενώ ταυτόχρονα είναι σημαντικό να περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ολική άλεση!

Τα ολικής άλεσης δημητριακά δεν έχουν ιδιαίτερα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ένα μπολ δημητριακά πρωινού τύπου cornflakes αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος από 90 mg/dl σε 190 mg/dl, ενώ ένα μπολ μούσλι αυξάνει τη γλυκόζη σε 170 mg/dl ελάχιστα χαμηλότερα, μη άξια λόγου, η διαφορά. Αυτό ισχύει ακόμα και αν δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Διαβάστε Επίσης  Σταματήστε το φαινόμενο γιο-γιο

Ένα επιπλέον μειονέκτημα των δημητριακών (και των ολικής άλεσης) είναι πως η πρωτεΐνη γλιαδίνη που υπάρχει στο σιτάρι διεγείρει την όρεξη μέσω της δέσμευσής της στους υποδοχείς των οπιοειδών του εγκεφάλου, καταστρέφει την επένδυση του λεπτού εντέρου και αυξάνει τη διαπερατότητα του εντέρου, η οποία έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η βιομηχανία τροφίμων έχει χρησιμοποιήσει έρευνες για να τεκμηριώσει ότι οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα μπορούν να αντικατασταθούν από την κυτταρίνη του πίτουρου των δημητριακών για την υγεία του εντέρου… οξύμωρο!

Διαβάστε Επίσης  Θα τρελαθείτε: Το άγνωστο κόλπο με την κανέλα που θα κάνει πιο νόστιμο από ποτέ τον καφέ σας

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *