Αναψυκτικά διαίτης: Μπορούν να σας παχύνουν;

Αναψυκτικά διαίτηςΑναψυκτικά διαίτης: Μπορούν να σας παχύνουν;

Πολλές φορές αντικαθιστούμε τα ζαχαρώδη αναψυκτικά με αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, αλλά γνωρίζετε πραγματικά αν μπορείτε να πάρετε βάρος από τα αναψυκτικά διαίτης;

Τελευταία, τα αναψυκτικά διαίτης αντικαθιστούν πολλά ζαχαρώδη αναψυκτικά και άλλα ροφήματα. Η ανησυχία για την αύξηση βάρους έχει οδηγήσει πολλούς από εμάς να επιλέγουμε ποτά με λιγότερες θερμίδες. Όμως, μπορούν τα αναψυκτικά διαίτης να έχουν αντίθετα αποτελέσματα και να προσθέτουν βάρος;

Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί το νερό ως ρόφημα ενυδάτωσης για τη σωστή λειτουργία του σώματος από τα αναψυκτικά.

Αναψυκτικά διαίτης

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης

Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη είναι ροφήματα που δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά αλκαλικά γλυκαντικά, όπως ασπαρτάμη, ζαχαρίνη ή κυκλαμικό οξύ. Αν και αυτά τα ποτά δεν έχουν θερμίδες, τα γλυκαντικά διευκολύνουν την απορρόφηση ζάχαρης στο έντερο.

Επιπλέον, προάγουν την έκκριση ινσουλίνης όπως και τα ζαχαρώδη αναψυκτικά. Έτσι, μειώνεται το σάκχαρο, άρα προκαλείται αίσθημα πείνας.

Τα γλυκαντικά επηρεάζουν και την εντερική χλωρίδα, αλλοιώνοντας τα βακτήρια του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται δυσβίωση και δυσανεξία στη γλυκόζη

 

Αναψυκτικά διαίτης και βάρος

Οι ερευνητές μελετούν όλο και περισσότερο τη σχέση ανάμεσα στα αναψυκτικά διαίτης και το βάρος. Οι μελέτες έχουν στόχο να ανακαλύψουν αν τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους, καθώς πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Η τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε με τίτλο: Τα ζαχαρώδη και με τεχνητά γλυκαντικά ροφήματα συνδέονται με την παχυσαρκία: μια συστηματική αξιολόγηση και μετα-ανάλυση, δείχνει κάποια σχέση μεταξύ κατανάλωσης αναψυκτικών και παχυσαρκίας.

Διαβάστε Επίσης  Η μυστική δίαιτα της Ελένης Μενεγάκη που κάνει θαύματα!

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτή η μελέτη δεν κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε αναψυκτικά με και χωρίς ζάχαρη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών, ανεξαρτήτως του περιεχομένου τους σε ζάχαρη, είναι υψηλότερη σε άτομα με παχυσαρκία.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα αναψυκτικά διαίτης, πέραν από την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης παχυσαρκίας, ίσως αυξήσουν τις πιθανότητες πρόκλησης καρδιαγγειακών παθήσεων. Όμως, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό.

Από την άλλη, υπάρχουν μελέτες, όπως αυτή από την Plos One, όπου δείχνουν μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης και της μεγαλύτερης ποσότητας κοιλιακού λίπους. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, τα αναψυκτικά διαίτης ίσως να μην αποτελούν αποτελεσματικό μέτρο στον έλεγχο του βάρους.

Γιατί μπορεί να σας κάνουν να πάρετε βάρος τα αναψυκτικά διαίτης;

Η δράση του αντισταθμίσματος
Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ίσως να μην προκαλούν από μόνα τους αύξηση βάρους, αλλά συνδέονται με ανθυγιεινές συνήθειες.

Ίσως να πιστεύετε ότι οι θερμίδες που θα γλυτώσετε από το αναψυκτικό μπορούν ν’ αντικατασταθούν από την κατανάλωση φαγητών με περισσότερες θερμίδες. Για παράδειγμα, αντισταθμίζοντας την κατανάλωση ενός μπέργκερ, μαζί με τηγανιτές πατάτες, με ένα αναψυκτικό διαίτης ίσως να μην είναι ο ιδανικός τρόπος να ελέγχετε το βάρος σας.

Μπορούν να αυξήσουν την πείνα σας

Πρέπει να επαναλάβουμε ότι αυτά τα αναψυκτικά μπορούν να δημιουργήσουν αίσθημα πείνας σε όσους τα καταναλώνουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έξαψη ινσουλίνης που βιώνετε όταν καταναλώνετε σουκραλόζη συνοδεύεται από μείωση της γλυκόζης.

Διαβάστε Επίσης  Πόσο καρπούζι μπορώ να φάω για γρήγορο αδυνάτισμα;

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας αντιδρά στα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη με το ίδιο τρόπο που αντιδρά στα κανονικά αναψυκτικά. Η μόνη διαφορά είναι ότι η ζάχαρη δεν μπαίνει στο σώμα σας.

Η γλυκύτητα προκαλεί εθισμό

Έχει φανεί ότι τα πολύ γλυκά φαγητά, είτε έχουν θερμίδες είτε όχι, ενεργοποιούν συχνά περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, οδηγώντας σε έναν εθισμό στις πολύ έντονες γεύσεις και αισθήσεις.

Η επίδραση των γλυκών φαγητών στον εγκέφαλο προκαλεί την ίδια αίσθηση που προκαλεί η χρήση ναρκωτικών, έτσι θέλετε συνέχεια να τρώτε όλο και περισσότερη ζάχαρη.

Συμπέρασμα

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, φαίνεται λογικό να αντικαταστήσετε τα ζαχαρώδη αναψυκτικά με αυτά που δεν έχουν ζάχαρη. Ως τώρα, έχει φανεί ότι, σε μέτριες ποσότητες, είναι ασφαλή και δεν έχουν θερμίδες.

Ωστόσο, η επιστήμη μάς δείχνει ότι η τακτική τους κατανάλωση δε βοηθά στον έλεγχο του βάρους καθώς μπορεί να σας κάνει να θέλετε να τρώτε περισσότερο και να αποκτήσετε κοιλιακό λίπος.

Η αύξηση βάρους είναι περίπλοκη και δε μπορούμε να κατηγορήσουμε μόνο μια κατηγορία τροφίμων, προϊόντων, ή ακόμη και τη ζάχαρη. Το κύριο ρόφημά σας θα πρέπει να είναι το νερό, τόσο πριν και μετά, όσο και κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Παρόλα αυτά, τι θα κάνετε αν θέλετε να πιείτε αναψυκτικό; Τι να επιλέξετε, αναψυκτικό διαίτης ή κανονικό; Μπορείτε να επιλέγετε αναψυκτικά διαίτης πού και πού, καθώς δεν έχουν βρεθεί αρνητικές επιπτώσεις όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

 

meygeia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *