8 τροφές που καθαρίζουν το ήπαρ

8 τροφές που καθαρίζουν το ήπαρ

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι ασθένειες είναι συνεχώς σε άνοδο. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως στο περιβάλλον που ζούμε, στις τροφές που καταναλώνουμε και γενικά στον τρόπο ζωής που έχουνε επιλέξει.

Το ήπαρ είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα που πρέπει να προστατευθεί. Η πιο συνηθισμένη πηγή βλάβης στο ήπαρ είναι η χρήση αλκοόλ, αλλά το υπερβολικό λίπος στη διατροφή μας μπορεί επίσης να το βλάψει. Ευτυχώς, οι καλές επιλογές τροφίμων μπορούν να διατηρήσουν υγιές το ήπαρ.

Γιατί όμως είναι σημαντικό το ήπαρ;

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αδένα του σώματος. Χωρίς το ήπαρ κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει. Κάνει μια σειρά από λειτουργίες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την υγεία.

Αποτοξινώνει το αίμα, για να απαλλαγούμε από βλαβερές ουσίες (όπως τοξίνες, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ)

Αποθηκεύει το γλυκογόνο για να το χρησιμοποιήσει ο οργανισμός όταν τα επίπεδα σακχάρου του σώματος πέφτουν κάτω από τα κανονικά

Παράγει χολή, μια ουσία που απαιτείται για την πέψη των λιπών

Διασπά την αιμοσφαιρίνη καθώς και την ινσουλίνη και άλλες ορμόνες

Διαβάστε Επίσης  Μαύρο πιπέρι – Όσο απλό.. Τόσο θαυματουργό

Καταστρέφει παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια

Το ήπαρ εκτελεί τόσες πολλές ζωτικές λειτουργίες, και ως εκ τούτου είναι πολύ επιρρεπές σε ασθένειες. Προκειμένου λοιπόν, να διατηρήσετε το ήπαρ σας υγιές, μπορείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας κάποια από τα παρακάτω τρόφιμα.

Γκρέιπφρουτ. Αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, που βοηθάνε στην αποτοξίνωση του ήπατος και αυξάνει τη φυσική διαδικασία καθαρισμού.

Τεύτλα και καρότα. Τα καρότα είναι πλούσια σε γλουταθειόνη, μια πρωτεΐνη που βοηθάει στην αποτοξίνωση του ήπατος. Επίσης, και οι δύο τροφές είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή και β-καροτένιο, που βοηθάνε στη τόνωση και βελτιώνουν τη συνολική λειτουργία του ήπατος.

Καρύδια. Τα καρύδια αποτελούν μια καλή πηγή της γλουταθειόνης, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ενός αμινοξέος της αργινίνης, η οποία συμβάλει στην αποτοξίνωση του ήπατος, ειδικά από την αμμωνία, ένα βλαβερό συστατικό για τον οργανισμό.

Το σκόρδο. Περιέχει ενώσεις που ενεργοποιούν τα ένζυμα του ήπατος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Επίσης, περιέχει αλισίνη και σελήνιο, δύο ισχυρά θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε στην διαδικασία της αποτοξίνωσης και προστατεύουν το ήπαρ από τις τοξίνες.

Διαβάστε Επίσης  Η Βουλή των Σκοπίων υπερψήφισε τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, τις γνωστές κατεχίνες, που βοηθάνε στη σωστή λειτουργία του ήπατος. Επιπλέον, αυτό το πολύ γνωστό ρόφημα προστατεύει το συκώτι από τη συσσώρευση των τοξινών, μειώνοντας τις βλαβερές συνέπειες.

Κουρκούμη. Η κουρκούμη είναι το αγαπημένο μπαχαρικό του ήπατος και βοηθάει στην ενίσχυση της αποτοξίνωσης. Επίσης, αναζωογονεί τα κύτταρα και ενισχύει την παραγωγή της χολής.

Μήλα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη και άλλα χημικά απαραίτητα για να καθαρίσουν και να απελευθερώσουν τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα.

Βατόμουρα. Τα βατόμουρα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το συκώτι σας. Τα βατόμουρα περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, που εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ. Πολλαπλές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει περαιτέρω οφέλη. Σε αρουραίους, η τακτική κατανάλωση εκχυλίσματος βατόμουρων ενίσχυσε την απόκριση των ανοσοκυττάρων και το επίπεδο των αντιοξειδωτικών ενζύμων, καθώς και την επιβράδυνση της ανάπτυξης ινομυωμάτων, αλλοιώσεων στο ήπαρ τους.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *