Κορονoϊός: Πότε είναι επικίνδυνη η υφασμάτινη μάσκα

Άλλαξε η καθημερινότητά μας καθώς στους περισσότερους κλειστούς χώρους γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Πρόσφατα μία έρευνα στο εξωτερικό έδειξε πως οι υφασμάτινες μάσκες που χρησιμοποιούνται ευρέως για τον κοροναϊό, συγκρατούν μόνο το 3% των σωματιδίων ενώ υπάρχουν αναφορές πως αν κάποιος φορά για αρκετή ώρα υφασμάτινη μάσκα, έχει 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει λοίμωξη του αναπνευστικού, απ’ ότι αν φοράει χειρουργική μάσκα.

Για τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία ρωτήθηκε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση στα ΜΜΕ για τον κοροναϊό.

Κορονoϊός: Πότε είναι επικίνδυνη η υφασμάτινη μάσκα

Ο λοιμωξιολόγος επιβεβαίωσε πως υπάρχει κίνδυνος, αλλά μόνο εφ’ όσον δεν γίνεται σωστή χρήση της μάσκας, ενώ σημείωσε πως η μη ιατρική μάσκα (υφασμάτινη, βαμβακερή ή χάρτινη) προτείνεται να χρησιμοποιείται ως ένα «συμπληρωματικό μέτρο προστασίας».

Διαβάστε Επίσης  Έρπητας Ζωστήρας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον εμβολιασμό

Η υφασμάτινη μάσκα δεν συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο αν την χρησιμοποιείς σωστά. Συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο, αν δεν την χρησιμοποιείς σωστά. Αν δεν την αλλάζεις όταν αποκτήσει υγρασία, αν την πιάνεις από μπροστά από το πρόσωπο, αν την βγάζεις με λάθος τρόπο και δεν απολυμαίνεις τα χέρια σου με το αντισηπτικό ή το καλό πλύσιμο», τόνισε ξεκάθαρα ο κ. Τσιόδρας.

«Αν δεν την βάζεις και τη βγάζεις τη μάσκα, με τον τρόπο που έχουμε δείξει σε χαρακτηριστικά βίντεο επικοινωνίας που έχουν φτιαχτεί από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τότε ναι, χρειάζεται προσοχή. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει. Δεν θα είναι μόνο 3%, πιστεύω θα βοηθήσει γύρω στο 15-20%, με μαθηματικές εκτιμήσεις που έχουν γίνει από μεγάλες επιστημονικές ομάδες του εξωτερικού», πρόσθεσε.

Διαβάστε Επίσης  Η ζάχαρη απειλεί την καρδιά πολύ περισσότερο από το αλάτι

Πηγή: vita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *