Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα

Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλή τον Δρ. Akiko Iwasaki, σημείωσε ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πιο εύκολα σε ορισμένα περιβάλλοντα. Σήμερα θα μάθετε ποια είναι αυτά.

Πρόσφατη έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι είναι πιθανό ο κορωνοϊός να εξαπλώνεται πιο εύκολα σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Σε αντίθεση με αυτό που έχει προταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ένας κρίσιμος παράγοντας για την εξάπλωση του COVID-19 δεν είναι το κλίμα, αλλά η υγρασία.

Εάν αποδειχθεί ότι η υγρασία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εξάπλωση της επιδημίας, τότε θα μπορούσαμε να αναμένουμε ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των περιπτώσεων στο βόρειο ημισφαίριο με την άφιξη της άνοιξης. Ωστόσο, η αλλαγή μόνο στην εποχή δεν θα ήταν αρκετή.

Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, ο κρίσιμος παράγοντας θα λειτουργούσε στα νοικοκυριά. Δεδομένου ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ευκολότερα σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα από ότι σε άλλα, αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να αυξήσετε την υγρασία μέσα σε σπίτια και στα κτίρια ως μέτρο για τη  για τη μείωση των λοιμώξεων.

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα

Επί του παρόντος μελετάται η σχέση μεταξύ περιβαλλοντικών συνθηκών και εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Yale κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πιο εύκολα σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Συγκεκριμένα, το κρύο, ξηρό περιβάλλον είναι ιδανικό για την εξάπλωση της λοίμωξης. Από την άλλη πλευρά, τα ζεστά και υγρά περιβάλλοντα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσής του.

Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά άλυτα ερωτήματα,  είναι σαφές στους περισσότερους επιστήμονες ότι ο κρύος, ξηρός χειμερινός αέρας ευνοεί το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Αυτός ο τύπος περιβάλλοντος βοηθά τη μόλυνση να εξαπλώνεται πιο γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων

Διαβάστε Επίσης  «Καμπανάκι» για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

 

.Ο ανοσοβιολόγος Akiko Iwasaki, υπεύθυνος της μελέτης, είπε ότι γνωρίζουμε εδώ και εκατοντάδες χρόνια ότι οι αναπνευστικές ασθένειες αυξάνονται το χειμώνα και μειώνονται με την άφιξη της άνοιξης και του καλοκαιριού. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ο κρύος και ξηρός αέρας ενθαρρύνει την εξάπλωση ενός ιού.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, σε περιβάλλοντα χαμηλής υγρασίας, οι ιοί εξαπλώνονται πιο εύκολα.

Η υγρασία επηρεάζει το εάν ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πιο εύκολα

Οι επιστήμονες του Yale σημείωσαν ότι όταν ο αέρας είναι κρύος και ξηρός έξω, η θερμότητα αυξάνεται μέσα στα σπίτια. Αυτό οδηγεί στη μείωση της σχετικής υγρασίας   μέσα σε ένα σπίτι ή σε ένα κτίριο κατά περίπου 20%. Αυτό καθιστά αυτά τα περιβάλλοντα ευνοϊκά για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Αυτά τα ζεστά, ξηρά περιβάλλοντα δεν είναι καθόλου ευνοϊκά για τη σωστή λειτουργία των αεραγωγών. Σε τέτοια περιβάλλοντα σημαίνει ότι οι τρίχες στους αεραγωγούς μας χάνουν την ικανότητά τους να λειτουργούν καλά. Αυτές οι «τρίχες» βοηθούν στην αποβολή των ιογενών σωματιδίων.

Επίσης, σε ζεστό και ξηρό περιβάλλον, η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αποκρίνεται σε ιούς και βακτήρια καταστέλλεται. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τέτοια περιβάλλοντα δημιουργούν ταυτόχρονο παράγοντα κινδύνου σε τρία διαφορετικά μέτωπα

 

Πειράματα και άλλα δεδομένα για συγκεκριμένα περιβάλλοντα

Οι ερευνητές του Yale διεξήγαγαν εργαστηριακές δοκιμές σε ποντίκια. ,k`

Διαβάστε Επίσης  Επικίνδυνα τα ζαχαρούχα αναψυκτικά για την υγεία μας

Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα ποντίκια που ζούσαν σε περιβάλλοντα με 50% σχετική υγρασία ήταν σε θέση να δημιουργήσουν πιο ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις και τελικά να καταπολεμήσουν τους εισπνεόμενους ιούς. Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα συμβαίνει σε περιβάλλοντα με υγρασία μεταξύ 40 και 60%.

Από την άλλη πλευρά, επεσήμαναν ότι σε τροπικές χώρες (όπου υπάρχει υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον), τα σταγονίδια που προέρχονται από μολυσμένα άτομα μπορεί να παραμείνουν σε επιφάνειες περισσότερο από το συνηθισμένο. Εάν προσθέσετε σε αυτό την έλλειψη εξαερισμού και την έλλειψη χώρου, τότε τα πλεονεκτήματα της υγρασίας περιβάλλοντος χάνονται.

Προληπτικά μέτρα

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι αυτά τα ευρήματα ισχύουν μόνο για τη μετάδοση της νόσου μέσω των σταγονιδίων από ένα μολυσμένο άτομο όταν μιλάει, βήχει ή φτερνίζεται. Εξαιτίας αυτού, μας συμβουλεύουν να λάβουμε δύο μέτρα.

Το πρώτο από αυτά είναι να χρησιμοποιούμε υγραντήρες στα σπίτια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, αυτό πρέπει να συνοδεύεται από επαρκή αερισμό. Εάν δεν κάνετε και τα δύο, τότε αυτό το μέτρο δεν θα είναι αποτελεσματικό.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η υγρασία από μόνη της δεν θα αποτρέψει τη μόλυνση. Οποιαδήποτε στιγμή του έτους, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής και  και μέσω επιφανειών όπου υπάρχει ο ιός.  Ως εκ τούτου, η απόσταση και το συχνό πλύσιμο των χεριών θα είναι πάντα σημαντικά.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *