Αυτό είναι το λάθος που κάνουν οι γονείς με το παιδικό κάθισμα

Αυτό είναι το λάθος που κάνουν οι γονείς με το παιδικό κάθισμα

Οι περισσότεροι γονείς τοποθετούν λάθος το παιδί τους στο κάθισμα του αυτοκινήτου και το εκθέτουν έτσι σε μεγάλο κίνδυνο. Κι αυτό, διότι όπως έχουν δείξει διάφορες έρευνες, οι περισσότεροι αγνοούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Ωστόσο, πολλοί γονείς κάνουν ένα συχνό λάθος με το κάθισμα του αυτοκινήτου, ειδικά τα πρώτα χρόνια του παιδιού. Ποιο είναι αυτό; Τοποθετούν λάθος το παιδικό καθισματάκι.

Όπως όλοι γνωρίζουμε και κάνουμε τον πρώτο καιρό, τοποθετούμε το καθισματάκι ανάποδα, να κοιτάει δηλαδή το μωρό προς τα πίσω. Ωστόσο, το λάθος – όπως λένε οι ειδικοί – είναι ο χρόνος που το αφήνουν οι γονείς με αυτή τη φορά.

Διαβάστε Επίσης  Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι το παιδί σας φοβάται

Σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, το παιδικό κάθισμα θα πρέπει να είναι στραμμένο προς τα πίσω, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 2 ετών ή έως ότου ξεπεράσουν τα όρια του ενδεδειγμένου βάρους και ύψους για το αντίστοιχο κάθισμα. Όμως, οι περισσότεροι το στρέφουν προς τα εμπρός νωρίτερα, ενώ το ¼ των γονέων γυρίζει τον προσανατολισμό κάτω από την ηλικία του 1 έτους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το παιδί, σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος.

Διαβάστε Επίσης  Το παιδί μου είναι αριστερόχειρας: Πώς θα το βοηθήσω να μάθει να γράφει;

Στη Σουηδία για παράδειγμα, τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 4 ετών τοποθετούνται ανάποδα στο κάθισμα, με αποτέλεσμα το ποσοστό των θανατηφόρων τροχαίων των παιδιών να είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Στην Αμερική, πάλι, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει στους γονείς να μένουν τα παιδιά σε αυτή τη θέση μέχρι την ηλικία των 2 ετών, για περισσότερη ασφάλεια.

Αφήστε μια απάντηση