Γιατί να τρώω υγιεινά Γιατί να τρώω υγιεινά – 12 Λόγοι που ίσως δεν ήξερες

Γιατί να τρώω υγιεινά Γιατί να τρώω υγιεινά – 12 Λόγοι που ίσως δεν ήξερες

Γιατί να τρώω υγιεινά Γιατί να τρώω υγιεινά – 12 Λόγοι που ίσως δεν ήξερες

Συνέχεια ακούμε τους γύρω μας να λένε ότι τρώνε υγιεινά ή ότι πρέπει να ξεκινήσουν να διατρέφονται με πιο υγιεινό τρόπο έτσι ώστε να αποφύγουν κάποιες καταστάσεις, να χάσουν κιλά ή να μειώσουν τυχόν οργανικά προβλήματα που έχουν προκύψει στον οργανισμό τους. Έτσι, το γιατί να τρώω υγιεινά μπορεί πράγματι να σχετίζεται και να απαντάται ως βασικό κριτήριο καλής υγείας. Είναι, όμως, μόνο αυτό; Ποιοι είναι οι λόγοι που συναποτελούν την απάντηση στο ερώτημα «γιατί να τρώω υγιεινά;»

Αυτά θα δούμε εν εκτάσει στο παρόν άρθρο του ηλεκτρονικού περιοδικού Δυναμική Γυναίκα. Όσα θα αναφέρουμε έχουν συμβουλευτικό κι ενημερωτικό χαρακτήρα, ωστόσο πρόκειται για πληροφορίες που έχουμε αντλήσει από κατάλληλες πηγές. Εσύ που αναρωτιέσαι: «Γιατί να τρώω υγιεινά;», μην ξεχάσεις να δεις και τα εξής άρθρα μας:

Για ποιους λόγους να τρώω υγιεινά;

Ένα ερώτημα που μπορεί να σου προκύψει κάποια στιγμή στη ζωή σου, να σε έχει απασχολήσει αρκετές φορές ή να σου εμφανίστηκε την τρέχουσα περίοδο. Ένα ερώτημα που μπορείς κανείς με την κοινή λογική να απαντήσει, σε γενικές γραμμές, ωστόσο το βαθύτερο νόημα και η ουσία του είναι πολύ πιο σημαντικά και αξίζει κι εσύ και όλοι να τα βλέπουμε. Διότι, τρώγοντας υγιεινά, φροντίζουμε για ένα καλύτερο παρόν, αλλά και για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτά, βέβαια, θα τα δούμε στην ακριβώς επόμενη ενότητα.

12 Βασικοί λόγοι που μπορεί να μην ήξερες

1ον: Αύξηση παραγωγικότητας

Σίγουρα θα έχεις ακούσει την παρομοίωση του ανθρώπινου οργανισμού με το αυτοκίνητο, μιας και τα δύο αποτελούν μηχανές (συστήματα επιμέρους οργάνων και μηχανημάτων αντιστοίχως), που για να λειτουργήσουν χρειάζονται καύσιμα. Τα καύσιμα του ανθρώπου προέρχονται πρακτικά από τη διατροφή του. Είναι οι λεγόμενες θερμίδες. Μια ισορροπημένη, σταθερή και όσο το δυνατόν υγιεινή διατροφή μπορεί να παράσχει σε καθένα και σε καθεμία από εμάς τις απαραίτητες θερμίδες και τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να κινούμαστε, να είμαστε δραστήριοι, να επιτελούμε τους ρόλους μας, να φέρουμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας, και φυσικά να είμαστε αυτό που λέμε με μία λέξη «παραγωγικοί».

2ον: Βελτίωση διάθεσης

Όπως έχουμε τονίσει ξανά και ξανά σε άρθρα μας, η σωματική – οργανική και ψυχική – ψυχολογική υγεία πάνε μαζί, κι αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε οπωσδήποτε να θυμάστε πάντοτε. Η μία επηρεάζει και επηρεάζεται από την άλλη. Μια καλή οργανική υγεία, λοιπόν, μπορεί κάλλιστα να είναι απόρροια μιας υγιεινής διατροφής. Φυσικό επακόλουθο: μια καλύτερη ψυχολογική κατάσταση γενικότερα, αλλά και συγκεκριμένα βελτίωση στην καθημερινή όρεξη και διάθεση. Όλες οι επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει επιβεβαιώνουν πως οι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται περισσότερη όρεξη και πιο χαρούμενοι όταν αυξάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουν μέσα στην εβδομάδα τους και αντικαθιστούν το συνεχόμενο junk food και το συνεχόμενο κρέας.

3ον: Αίσθημα ευτυχίας

Όπως μόλις θίξαμε, το «γιατί να τρώω υγιεινά;» μπορεί να βρει μία βασική απάντησή του στο: «επειδή θα νιώθεις πιο ευτυχισμένος / ευτυχισμένη!». Πολλές από τις τροφές που θεωρούμε υγιεινές είναι ιδανικές στο να αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο, κάνοντάς μας να νιώθουμε ευεξία, χαρά και ευτυχία. Και τα γλυκά προκαλούν τέτοιες εκρήξεις, ωστόσο η διαφορά τους με τις υγιεινές τροφές έγκειται στη διάρκεια, μιας που τα γλυκά έχουν παροδική ισχύ των προαναφερόμενων. Για να πετυχαίνεις το παραπάνω, μπορείς να τρως, για παράδειγμα, μπανάνα ή φράουλες ή κάποιο άλλο φρούτο που σου αρέσει με λίγη λιωμένη μαύρη σοκολάτα.

Διαβάστε Επίσης  Δίαιτα: Χάστε μέχρι και 5 κιλά σε 7 ημέρες τρώγοντας γιαούρτι με Μήλο

4ον: Αδιάκοπος και ήρεμος ύπνος

Αναρωτιέσαι ακόμα «Γιατί να τρώω υγιεινά; Τι μπορεί να μου προσφέρει μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή;»; Ένας ακόμη λόγος που θα χρησιμοποιήσουμε για να σε πείσουμε έχει να κάνει με το βραδινό σου ύπνο. Μια ριζική αλλαγή της διατροφής προς πιο υγιεινές επιλογές και περισσότερα μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα (π.χ. 5 – 6) συνδέεται σε πολλές έρευνες με τη βελτίωση στον ύπνο. Πιο ειδικά, θα σε παίρνει γρηγορότερα ο ύπνος δίχως να χρειάζεται να στριφογυρνάς για ώρα ή ώρες, θα ξυπνάς νωρίτερα και μάλιστα ευκολότερα, ενώ θα είναι σπάνιο φαινόμενο το να ξυπνάς μέσα στη νύχτα και να δυσκολεύεσαι να ξανακοιμηθείς.

5ον: Εξισορρόπηση ή / και μείωση βάρους

Οι περισσότεροι και οι περισσότερες συνηθίζουμε να επιλέγουμε μια πιο υγιεινή διατροφή όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά, να ακολουθήσουμε δηλαδή μία δίαιτα. Okay, δεκτό κι αυτό και σίγουρα πολύ θετικό από πλευράς μας εφόσον βλέπουμε ότι το σώμα μας δε μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς. Εντούτοις, σημαντικό είναι να βάλουμε κατά νου ότι μια ισορροπημένη διατροφή είναι το εργαλείο για να διατηρούμαστε πάντοτε σταθεροί και σταθερές στα κιλά μας. Ακόμη κι έπειτα από μία εξαντλητική δίαιτα. Εάν θέλεις, λοιπόν, να πειστείς περί του «γιατί να τρώω υγιεινά», ένας ακόμη λόγος που αναμφίβολα πρέπει να προσθέσεις στη λίστα σου είναι η εξισορρόπηση ή και η μείωση του βάρους σου.

6ον: Εξάλειψη κυτταρίτιδας

Αυτός ο λόγος ενδεχομένως να εξυπηρετεί και να χαροποιεί περισσότερο το γυναικείο πληθυσμό. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η υγιεινή διατροφή, που είναι χαμηλή σε λιπαρά, απαλλαγμένη από junk food και συνεχή τηγανητά φαγητά, σος, μαγιονέζες, σάλτσες κ.λπ., είναι το κλειδί για να φύγει η κυτταρίτιδα από τα σημεία που είναι είτε λιγότερο είτε περισσότερο συσσωρευμένη. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η διατροφή αποτελεί τουλάχιστον το 80% του τελικού επιθυμητού αποτελέσματος, ενώ η γυμναστική προσφέρει άλλο ένα maximum 15% και οι επιμέρους τεχνικές στα ινστιτούτα, μασάζ, ειδικές κρέμες στο σπίτι κ.λπ. μόλις το τελικό 5%. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξεις τη διατροφή σου και να μη δεις μέσα σε ένα μήνα την κυτταρίτιδα να φεύγει και σύντομα να εξαφανίζεται.

7ον: Ανόρθωση αυτοπεποίθησης

«Γιατί να τρώω υγιεινά;». Επειδή θα αποκτήσεις ένα πιο flat στομάχι που θα σου επιτρέπει να φορέσεις με περισσότερη άνεση το μπικίνι σου το καλοκαίρι· επειδή θα διατηρείς σε χαμηλά επίπεδα το ποσοστό λίπους πάνω στο σώμα σου που σημαίνει ότι θα κινείσαι με περισσότερη ευκολία, δε θα λαχανιάζεις, θα «μπαίνεις» σε όλα τα ρούχα σου τα οποία θα σου ταιριάζουν ακόμη πιο ομοιόμορφα· επειδή το δέρμα σου θα γίνει άμεσα πιο λαμπερό (θα το δούμε και παρακάτω) που θα σε κάνει να χαίρεσαι ακόμα περισσότερο όποτε κοιτάζεσαι στον καθρέπτη. Ακόμη κι αν δε δίνεις πάρα πολλή σημασία στην εξωτερική σου εικόνα, η αυτοπεποίθηση και η αυτό-εικόνα σου θα ανορθωθούν από τη στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να κάνεις μια ισορροπημένη δίαιτα και θα παρατηρείς τα πολυποίκιλα θετικά της αποτελέσματα.

8ον: Λάμψη στο δέρμα

Μιας και το αναφέραμε παραπάνω, ένα από τα σημεία που θα μπορούσαν να σε πείσουν να κάνεις μια πιο υγιεινή διατροφή έχει να κάνει με την ποιότητα και την όψη του δέρματός του, τόσο στο πρόσωπο όσο και σε ολόκληρο το σώμα σου. Τα άτομα που τρέφονται με αρκετά φρούτα και λαχανικά μέσα στην εβδομάδα τους, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, φαίνονται πιο λαμπεροί και όμορφοι. Υπάρχουν, βέβαια, και συγκεκριμένες τροφές που βοηθούν πιο πολύ στο να αποκτήσεις ένα λαμπερό δέρμα, τις οποίες και μπορείς να βρεις στο άρθρο που σε παραπέμψαμε στον πρόλογο. Μην αποσιωπούμε ότι, εκτός από το δέρμα, και τα μαλλιά και τα νύχια γίνονται πιο υγιή, πιο δυνατά, πιο πυκνά – παχιά και μεγαλώνουν πιο γρήγορα!

Διαβάστε Επίσης  Οι λάθος συνδυασμοί που εμποδίζουν το αδυνάτισμα

9ον: Οικονομία

Μια υγιεινή διατροφή σίγουρα είναι πιο οικονομική από μια ανθυγιεινή. Αν θέλεις να εξοικονομείς κάποια χρήματα από τον τομέα του διατρέφεσθαι, δεν έχεις παρά να προσαρμόσεις τα μεσημεριανά σου γεύματα κάπως έτσι:

1 φορά όσπρια,
1 φορά λαδερά,
1 φορά κρέας ή ομελέτα,
1 φορά μακαρόνια ή ρύζι ή γεμιστά ή ντολμάδες,
2 φορές κοτόπουλο στήθος ή ψάρι (ολόκληρα ψάρια, γαρίδες, τόνος σε κονσέρβα, fish sticks)
1 φορά κοτόπουλο ή ψάρι (χρειάζονται 3 φορές ψαρί και κοτόπουλο συνολικά· μπορείς να τρως τη μία ψάρι και τις 2 κοτόπουλο ή αντιστρόφως).
Τα τηγανητά φαγητά μέχρι 1 φορά στις 2 εβδομάδες, το σουβλάκι μόνο με λαχανικά και καλαμάκι κοτόπουλο, κάποιο βαρύ μαγειρευτό φαγητό (π.χ. καρμπονάρα, παστίτσιο, παπουτσάκια) ή το junk food (π.χ. burger) μέχρι 1 φορά το μήνα ΜΑΖΙ με πράσινη σαλάτα.

Κι αυτό είναι μόλις ένα ενδεικτικό πρόγραμμα υγιεινής μεσογειακής διατροφής που σχετίζεται με το κυρίως μέρος των μεσημεριανών γευμάτων σε μία εβδομάδα. Αν μιλήσουμε και για τα υπόλοιπα γεύματα, θα διαπιστώσεις ότι θα έχεις λιγότερα έξοδα σε σύγκριση με το να έτρωγες συνέχεια από έξω – τυρόπιτες, ζαμπονοκασερόπιτες, σάντουιτς, burgers, πίτσες, αναψυκτικά, delivery κ. ά.

10ον: Προστασία από ασθένειες

Αφορά τόσο στις περιστασιακές αρρώστιες όσο και στις χρόνιες. Η ανθυγιεινή διατροφή καθιστά τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο στις μολύνσεις και τις λοιμώξεις, το ανοσοποιητικό μας σύστημα λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους ιούς και γενικότερα τους παθογόνους μικροοργανισμούς, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουμε πιο εύκολα, πιο συχνά ή πιο βαριά. Η μακροχρόνια ανθυγιεινή διατροφή αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών , όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα έχει ασφαλώς η υγιεινή και η δη η μακροχρόνια υγιεινή διατροφή. Ως εκ τούτων, αυξάνει τις πιθανότητες να ζήσουμε περισσότερα και πιο ποιοτικά χρόνια.

11ον: Μείωση στρες

Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, σε βιταμίνες C, D και Β12, και μαγνήσιο, έχουν τη λειτουργία να εξισορροπούν τα επίπεδα του στρες στον ανθρώπινο οργανισμό. «Γιατί να τρώω υγιεινά;» – «Μα για να νιώθεις λιγότερο άγχος μέσα στην ημέρα σου!».

12ον: Λιγότερη ποσότητα φαγητού

Έχε κατά νου ότι η ποιότητα του φαγητού που καταναλώνεις είναι πολύ σημαντικότερη από την ποσότητά του. Τα κατεψυγμένα, τα προτηγανισμένα και συλλήβδην τα «βρώμικα» φαγητά ((που κι αυτά δεν είπε κανείς ότι πρέπει να αποφεύγουμε συνέχεια, απλώς να τα περιορίσουμε αρκετά)) μπορούμε να «κάψουμε» δηλαδή να μεταβολίσουμε πιο γρήγορα (αν και όχι επαρκώς…). Αντιθέτως, τα φρέσκα φαγητά που μαγειρεύουμε και μάλιστα ο σωστός συνδυασμός τους (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος κυρίως από το ελαιόλαδο ή τη σάλτσα ντομάτας στα μακαρόνια) διασπώνται σε περισσότερη ώρα. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται το αίσθημα της πείνας, νιώθουμε κορεσμό για πιο πολλή ώρα και δεν καταφεύγουμε σε πρόχειρο φαγητό, γλυκά, τσιμπολογήματα ή μεγαλύτερες μερίδες.

Αναρωτιέσαι ακόμα σχετικά με το γιατί να τρώω υγιεινά; Εμείς πιστεύουμε ότι σε καλύψαμε κι ότι, εάν δεν τηρείς μια υγιεινή διατροφή, εφόσον θελήσεις να βελτιώσεις το παρόν και το μέλλον σου, θα προσπαθήσεις να κάνεις τώρα μια καλή αρχή!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *