Από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό: Βοήθησε το παιδί σου να προσαρμοστεί γρήγορα

Από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό: Βοήθησε το παιδί σου να προσαρμοστεί γρήγορα

Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο είναι μια από τις κρισιμότερες περιόδους της παιδικής ηλικίας (Sink, Edwards, & Weir, 2007). Γενικά, η μετάβαση ορίζεται ως το πέρασμα από έναν «γνωστό» σε έναν «άγνωστο κόσμο». Στην προκειμένη περίπτωση, το παιδί καλείται να εγκαταλείψει το οικείο περιβάλλον του νηπιαγωγείου και να προσαρμοστεί στον «άγνωστο κόσμο» του δημοτικού σχολείου.

Είναι αναμενόμενο ότι το παιδί αλλά και οι γονείς θα νιώθουν συναισθήματα φόβου, ανασφάλειας, αγωνίας, αλλά και χαράς, περιέργειας και ανυπομονησίας, καθώς η μετάβαση αυτή συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές.

Πρώτα απ’ όλα, τη διαδικασία μάθησης με εστίαση στο παιχνίδι έρχονται να αντικαταστήσουν πιο δομημένες στρατηγικές διδασκαλίας (Loizou, 2011). Επιπλέον, τα παιδάκια καλούνται να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στην τάξη, συγκεντρωμένα και πειθαρχημένα (Sink, Edwards, & Weir, 2007). Ως εκ τούτου, ο χρόνος για ξεκούραση και παιγνίδι λιγοστεύει. Καλούνται, ακόμη, να αλληλεπιδρούν με μεγαλύτερα παιδιά αλλά και να προσαρμοστούν σε νέες ρουτίνες (π.χ., κουδούνι, κυλικείο).

Η διαδικασία της μετάβασης, εφόσον κυλήσει ομαλά, λειτουργεί ευεργετικά για τα παιδιά και την υγιή ανάπτυξή τους. Ειδικότερα, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους κι αποκτούν περισσότερη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους, καθώς νιώθουν «μεγάλοι», πιο ανεξάρτητοι και αυτόνομοι κι αναλαμβάνουν νέες ευθύνες.

Επιπλέον, προσαρμόζονται σε καινούριες ρουτίνες, γίνονται πιο δεκτικοί σε νέες εμπειρίες και αρέσκονται στο να δοκιμάζουν νέες δραστηριότητες (Loizou, 2011). Όσον αφορά την κοινωνικοποίηση των παιδιών, ενισχύονται οι υπάρχουσες φιλικές σχέσεις με παιδιά που γνώριζαν από πριν, ενώ δημιουργούν και διατηρούν σχέσεις με καινούρια παιδιά.

Διαβάστε Επίσης  Θεραπείες με βότανα για παιδιά

Ο ρόλος των γονιών σε αυτή τη διαδικασία είναι ύψιστης σημασίας! Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, ως γονείς, ούτως ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και το παιδί να προσαρμοστεί;

Διοργανώνουμε μια επίσκεψη στην αυλή του σχολείου για να εξοικειωθεί το παιδί με τους χώρους (π.χ., τουαλέτες, κυλικείο, βρύσες κ.λπ.).

Συζητάμε με το παιδί τις ανησυχίες του, ακούγοντάς με προσοχή και δείχνοντας κατανόηση. Εξηγούμε σε απλή γλώσσα τι να αναμένει στο δημοτικό.

Δείχνουμε ενθουσιασμό για την επερχόμενη φοίτηση του παιδιού στο δημοτικό δίνοντας έμφαση στα θετικά που θα αποκομίσει (π.χ., θα μάθει να διαβάζει και να γράφει, θα αποκτήσει νέους φίλους, θα αγοράζει πράγματα από το κυλικείο).

«Γιορτάζουμε» τη μετάβαση στο δημοτικό κι κάνουμε τις προετοιμασίες με ενθουσιασμό (π.χ., ψώνισμα απαραίτητων ειδών, προετοιμασία χώρου μελέτης). Την πρώτη μέρα του σχολείου ξυπνάμε νωρίς, ήρεμοι, χωρίς άγχος κι ανησυχία.

Επισκεπτόμαστε συχνά το σχολείο για να ενημερωθούμε για την πρόοδο του παιδιού. Συζητάμε από νωρίς ενδεχόμενες δυσκολίες του παιδιού. Όσο πιο νωρίς παρέμβουμε σε αυτές τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζονται.

Είναι εξαιρετικής σημασίας τα παιδιά να καταφθάνουν έγκαιρα στο σχολείο. Επιπλέον, στο τέλος της σχολικής ημέρας παραλαμβάνουμε έγκαιρα το παιδί μας, για να μην μας ψάχνει, ειδικά τις πρώτες μέρες.

Διαβάστε Επίσης  Τι να κάνω όταν το μωρό μου έχει λόξιγκα;

Όσον αφορά την κατ’ οίκον εργασία, θα ήταν καλό το παιδί να έχει καθορισμένο χώρο και χρόνο για τη μελέτη του, για να του γίνει συνήθεια (π.χ., στο γραφείο του δωματίου του ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του από θορύβους, σε ώρα που είναι ξεκούραστο για να μπορεί να συγκεντρωθεί).

Ενδυναμώνουμε τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες του παιδιού (π.χ., δίνουμε το καλό παράδειγμα με τις δικές μας κοινωνικές σχέσεις, διευθετούμε τακτικές συναντήσεις με άλλα παιδιά για να έχει την ευκαιρία να παίξει, να περιμένει τη σειρά του, να μοιραστεί κ.λπ.).

Εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιο του παιδιού (π.χ., ενθαρρύνουμε τη συζήτηση μαζί του, ακούμε με προσοχή, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό τι έχει να μας πει, ζητούμε να μας αναδιηγηθεί ένα παραμύθι ή μια εμπειρία που είχε, διαβάζουμε μαζί του ένα παραμύθι και μετά συζητούμε).

Τέλος, επιβραβεύουμε κάθε επιτυχία και προσπάθεια του παιδιού μας!

Και μην ξεχνάτε! Tο κάθε παιδί έχει τις δικές του δυνατότητες και αδυναμίες, τον δικό του ρυθμό και τρόπο μάθησης. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό και δε θα πρέπει να συγκρίνεται με τα άλλα παιδιά!

Ελίνα Χαραλάμπους – Εγγεγραμμένη Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος (#614)

ΠΑΙΔΙ & ΓΟΝΕΙΣ

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *