Πως θα σταματήσει το παιδί σου… τις ανασκαφές στη μύτη του

Πως θα σταματήσει το παιδί σου… τις ανασκαφές στη μύτη του

Το σκάλισμα της μύτης από ένα παιδί ενίοτε κρύβει ένα πρόβλημα υγείας και αυτό είναι που οφείλει να ξεκαθαρίσει ο γονέας πριν λάβει άλλα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτή την κακή συνήθεια

Αντιαισθητική η εικόνα ενός παιδιού, που συνηθίζει να προβαίνει σε… ανασκαφές στη μύτη του, δεν είναι πάντα μια χειρονομία που δεν είναι απλά όμορφη ή ένας τρόπος για να αντιμετωπίσει το βλαστάρι σου τυχόν στρες ή βαρεμάρα, που το διακατέχουν. Ενίοτε κρύβει ένα πρόβλημα υγείας, και αυτό είναι που οφείλει να ξεκαθαρίσει ο γονέας πριν λάβει άλλα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτή την κακή συνήθεια.

Οπότε πριν μπεις στη διαδικασία να δεις πως θα βοηθήσεις το παιδί σου να σταματήσει την εν λόγω συνήθεια, εξέτασε τι συμβαίνει, ρωτώντας το αν το ενοχλεί κάτι. Πλησίασε και μύρισε τα ρουθούνια του. Αν μυρίζουν άσχημα ίσως κάτι έχει σφηνωθεί εκεί μέσα και έχει προκαλέσει μόλυνση. Τότε είναι που πρέπει να επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο άμεσα.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί το παιδί μου είναι τόσο ατίθασο;

Έτσι ή αλλιώς ρώτησε το αν θέλει να του καθαρίσεις εσύ τη μυτούλα. Με λίγο χαρτί ή ακόμη καλύτερα με πλύσεις ορού, ίσως το ανακουφίσεις.

Αν καταλήξεις ότι το κάνει απλά από συνήθεια ή απλά επειδή βαριέται, μην το επιπλήξεις. Κράτησε την ψυχραιμία σου, αφού αν το κάνεις ζήτημα, απλώς θα παρατείνεις το πρόβλημα. Παράλληλα προσπάθησε να το απασχολήσεις, ώστε να σταματήσει να σκαλίζει τη μύτη του. Αν βρει να κάνει κάτι με τα χέρια, όπως ζωγραφική ή παζλ, θα σταματήσει να ασχολείται με τα ρουθούνια του.

Διαβάστε Επίσης  Το παιχνίδι βοηθά τη νοητική ανάπτυξη

Επ ουδενί να μην προσβάλλεις το παιδί σου μπροστά σε άλλους.

Ανάλογα με την ηλικία του μίλα του και εξήγησέ του τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κόψει αυτή την συνήθεια, που κάνει άσχημη εντύπωση σε όποιον τη βλέπει, για την οποία μπορεί να το κοροϊδέψουν κ.ο.κ..

Όταν του μιλήσεις απέφυγε φράσεις τύπου «μην κάνεις σαν μωρό». Δώσε του να καταλάβει ότι κατανοείς το πόσο είναι δύ­σκολο να κόψει τη συνήθεια και ότι είσαι διατεθειμένη να το βοηθήσεις.

Αν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς την κατάσταση συμβουλεύσου έναν ειδικό γιατρό, που θα σε κατευθύνει καλύτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *