Το τέχνασμα του Παπαφλέσσα: Πως οι Τούρκοι παρέδωσαν την Καλαμάτα στους Έλληνες δίχως μάχη

Το τέχνασμα του Παπαφλέσσα: Πως οι Τούρκοι παρέδωσαν την Καλαμάτα στους Έλληνες δίχως μάχη

Στις 22 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες επαναστάτες πήραν θέσεις μάχης γύρω από την πόλη της Καλαμάτας. Ήταν μια από τις πρώτες επαναστατικές ενέργειες του απελευθερωτικού αγώνα του ’21.

Αρχές Μαρτίου, ο Παπαφλέσσας, ο Αναγνωσταράς και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν άντρες και να ξεσηκώνουν τους υπόδουλους Έλληνες.

Ο διοικητής της Καλαμάτας Σουλεϊμάν Αγάς Αρναούτογλου, φοβόταν ενδεχόμενη επίθεση από τους ληστές της περιοχής και ζήτησε ενισχύσεις.

      Ο Παπαφλέσσας είχε διαδώσει τις φήμες για τους επικίνδυνους ληστές προκειμένου να παραπλανήσει τους εχθρούς. Στο μεταξύ, οι Έλληνες περίμεναν πολεμικά εφόδια που θα έστελναν οι Φιλικοί με πλοίο στο λιμάνι του Αρμυρού.

Ο Παπαφλέσσας έβαλε στο παιχνίδι τον μπέη της Μάνης, Πετρομπέη Μαυρομιχάλη, ο οποίος μέχρι τότε δίσταζε να πάρει μέρος στην επανάσταση.

Διαβάστε Επίσης  Πώς πέθανε ο μυθικός Οδυσσέας;

Τον έπεισε να δώσει άδεια εκτελωνισμού στο φορτίο και διέταξε στον Νικηταρά και τον Αναγνωσταρά να το μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος.

Όταν είδε ένοπλους να συνοδεύουν το φορτίο, ο Αρναούτογλου θορυβήθηκε και ζήτησε να μάθει τι περιείχε. Ένας από τους Έλληνες του απάντησε ότι είχε λάδι και το μετέφεραν ένοπλοι γιατί φοβόντουσαν τους ληστές που δρούσαν στην περιοχή.

Τότε, ο Τούρκος διοικητής ζήτησε τη βοήθεια του Πετρομπέη, ο οποίος πλέον ήταν στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών, και του έστειλε ενισχύσεις 150 Μανιάτες στρατιώτες με αρχηγό τον γιο του, Ηλία.

Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης είπε στον Αρναούτογλου ότι θα χρειαζόταν κι άλλες ενισχύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους κλέφτες. Ωστόσο, αντί για τις ενισχύσεις που περίμεναν οι Τούρκοι, στην Καλαμάτα έφτασαν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες, ο οποίος κατέλαβε τους λόφους γύρω από την πόλη και ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Σταματελόπουλο, οι οποίοι πήραν θέσεις μάχης στην απέναντι πλευρά.

Διαβάστε Επίσης  Όταν το "Αβέρωφ" έμπαινε στη Σμύρνη - 4 Απριλίου 1919 - Δείτε το ανατριχιαστικό βίντεο

Ο διοικητής Αρναούτογλου και οι Τούρκοι είχαν αποκλειστεί στην πόλη και δεν είχαν κανένα περιθώριο διαφυγής.

Στις 23 Μαρτίου οι Έλληνες Επαναστάτες εισέβαλαν στην Καλαμάτα και ο Ηλίας Μαυρομιχάλης συμβούλευσε τον Αρναούτογλου να παραδοθεί. Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Τούρκος διοικητής παρέδωσε με έγγραφη συμφωνία την Καλαμάτα στους επαναστάτες.

Ο αγώνας των Ελλήνων για την ελευθερία είχε μόλις ξεκινήσει…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *