Τι προσφέρει ένα παζλ στο παιδί

Τι προσφέρει ένα παζλ στο παιδί

Από τα πιο οικονομικά, διαχρονικά, αγαπημένα εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα παζλ αναπτύσουν διαφορετικές δεξιότητες του παιδιού

Η βροχή σας έχει κλείσει μέσα στο σπίτι και αναρωτιέστε για το πώς θα απασχολήσετε την κορούλα σας, που περίμενε πως και πως τη βόλτα στην παιδική χαρά της γειτονιάς. Ίσως είναι ώρα να φτιάξετε μαζί τα παζλ που έχετε προμηθευτεί.

Από τα πιο οικονομικά παιχνίδια που μπορείς να προσφέρεις σε ένα παιδί τα παζλ είναι διαχρονικά, αγαπημένα εκπαιδευτικά παιχνίδια, με πολλά οφέλη, καθώς αναπτύσουν διαφορετικές δεξιότητες ενώ τα πιτσιρίκια προσπαθούν να ταιριάξουν τα κομμάτια μιας μπερδεμένης εικόνας. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι μπορεί να μάθει η μικρή σας φτιάχνοντας παζλ:

Να συντονίζει χέρια-μάτια. Όταν ένα παιδί περιστρέφει, αφαιρεί, τοποθετεί κ.ο.κ. κομμάτια του παζλ, μαθαίνει τη σύνδεση μεταξύ χεριών και ματιών, βελτιώνει την κινητικότητά του και θέτει το μυαλό του σε εγρήγορση. Όσο περισσότερο εξασκείται, τόσο ο συντονισμός χεριού-ματιού και μυαλού λειτουργεί καλύτερα.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται από τις 9 το βράδυ

Να επιλύει προβλήματα. Καθώς το παιδί εξετάζει εάν τα διάφορα κομμάτια του παζλ ταιριάζουν ή όχι και πού πρέπει να τοποθετηθούν ακονίζει το μυαλό του, μαθαίνοντας πως να χρησιμοποιεί τη σκέψη του για να επιλύει προβλήματα. Παράλληλα, καθώς δυσκολεύεται να πετύχει το στόχο του, μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζει την απογοήτευσή του.

Όταν ολοκληρώσει το παζλ, είναι ευτυχισμένο και κατά πάσα πιθανότητα έτοιμο να δοκιμάσει να φτιάξει ένα ακόμη αυτή τη φορά πιο δύσκολο.

Αναπτύσσει την μνήμη. Το παζλ είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος για την τόνωση της μνήμης ενός παιδιού.

Μέσω του παιχνιδιού αυτού μαθαίνει τα σχήματα, τα χρώματα, τα μεγέθη και αποκτά μια βαθύτερη κατανόηση του πως μια μικρή μονάδα αποτελεί μέρος ενός συνόλου. Το παζλ ανάλογα με το θέμα του το βοηθάει να εξοικειωθεί με τα γράμματα, τους αριθμούς, τα ζώα, τα φρούτα κ.ά.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί δεν κάνει να γαργαλάτε το παιδί

Αναπτύσσει την αυτοπεποίθησή του. Δεν γεμίζει μόνο χαρά το παιδί από την επίλυση ενός παζλ. Η αυτοπεποίθηση και η εμπιστοσύνη στις ικανότητές του αυξάνονται ενώ όσο καταπιάνεται με πιο πολύπλοκα σχέδια και σχήματα το παιδί αναπτύσει και άλλες κοινωνικές δεξιότητες, το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας κ.ο.κ.

Όσο για το ποια παζλ είναι κατάλληλα ανά ηλικία: Για παιδιά 2-3 ετών προτιμήστε τα μεγάλα παζλ 3-4 κομματιών, ηλικίας 3-5 ετών επιλέξτε αυτά με 5-6 κομμάτια, μεταξύ 5-7 ετών προμηθευτείτε πιο σύνθετα παζλ με 20 κομμάτια. Από την ηλικία των 8 και πλέον μπορείτε να φτάσετε και στα 100 κομμάτια.

Εκτός από τα παζλ από χοντρό πλαστικοποιημένο χαρτόνι, υπάρχουν τα ξύλινα παζλ και εκείνα με μαγνήτες. Ότι και αν επιλέξετε, καλή σας διασκέδαση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *