Μοσχαράκι γιουβέτσι με κριθαράκι

Μοσχαράκι γιουβέτσι με κριθαράκι

Ποιός δεν λαχταράει ένα μυρωδάτο μοσχαράκι γιουβέτσι; Πρόκειται αναμφίβολα για ένα κλασσικό πιάτο, από τα πιο νόστιμα και διαδεδομένα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Το μοσχαράκι γιουβέτσι είναι ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο!

Υλικά

– 1 κιλό μοσχάρι καπάκι ή χτένι ή όποιο άλλο μαλακό κομμάτι σας αρέσει, κομμένο σε μικρές μερίδες των 100 γραμμαρίων περίπου

– 3 ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή 250ml ντοματοχυμό

– 1 μεγάλο κρεμμύδι χονδροκομμένο

– 2 φλιτζανάκια του καφέ λάδι

– 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

– 1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

– 1 μικρό ξυλαράκι κανέλα

– 3 κόκκους μπαχάρι

– 2/3 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ντομάτα ή 1/3 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, αν χρησιμοποιήσουμε ντοματοχυμό

– 1 πακέτο κριθαράκι χονδρό (ή όποιο άλλο ψιλό ζυμαρικό μας αρέσει)

– επιπλέον αλάτι στο νερό που θα βράσουμε το κριθαράκι


Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ λάδι και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5- 10 λεπτά, μέχρι το κρέας να κάνει λίγο κρούστα.

Διαβάστε Επίσης  Αν αγαπάτε το κολοκύθι, τότε θα λατρέψετε το κολοκυθόψωμο!

Προσοχή σε δύο πράγματα: πρώτον, δεν τρυπάμε το κρέας με πιρούνι όσο το σοτάρουμε και δεύτερον, δεν πλένουμε το κρέας πριν το ρίξουμε στην κατσαρόλα γιατί έτσι ρουφάει νερό και το σοτάρισμα δε γίνεται σωστά. Αν επιλέξουμε εντούτοις να το πλύνουμε, πρέπει να το κάνουμε 1 – 2 ώρες τουλάχιστον πριν από το μαγείρεμα και να το αφήσουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξει.

Αφού σοτάρουμε το κρέας, προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται ώστε το κρέας να καλυφθεί εντελώς από τη σάλτσα. Περιμένουμε να έρθει το φαγητό σε βρασμό και τότε κλείνουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1/3 της έντασης. Μαγειρεύουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει πάρα πολύ.

Διαβάστε Επίσης  Κέικ με καφέ και καρύδια

Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς να προθερμανθεί καλά. Έπειτα βράζουμε το κριθαράκι σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 3 – 4 λεπτά και, αφού το σουρώσουμε, το ρίχνουμε σε ένα βαθύ ταψί ή σε μία γάστρα, όπου θα ψήσουμε το φαγητό. Ρίχνουμε πάνω από το κριθαράκι ένα φλιτζανάκι του καφέ λάδι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το κρέας στο ταψί, ρίχνουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε – το περιεχόμενο του ταψιού πρέπει να έχει την όψη μιας πηχτής σούπας, οπότε εμείς προσθέτουμε ή αφαιρούμε υγρό αναλόγως.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα για 15 – 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ζυμαρικό μας, αλλά όχι να λασπώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο όσο έχει ακόμα αρκετά υγρά και το αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά τουλάχιστον, προτού το σερβίρουμε. Σε αυτό το διάστημα το ζυμαρικό ρουφήξει και άλλα υγρά και το φαγητό μας θα πάρει την όψη που πρέπει.

ΠΗΓΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *