Αλόη βέρα: Χρήσεις, ιδιότητες και παρενέργειες.

 

Αλόη βέρα: Χρήσεις, ιδιότητες και παρενέργειες.

Το φυτό θαύμα Aloe Vera προκαλεί πολλές εκπλήξεις και έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα μελέτης, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, από διάφορα επιστημονικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.

Με μια πρώτη ματιά θυμίζει κάκτο αλλά δεν είναι.

Ανήκει στην οικογένεια των λειλιδών, στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Υπάρχουν περισσότερες από 300 ποικιλίες αλόης, λίγες όμως είναι οι θεραπευτικές. Η Aloe Barbadensis Miller έχει βρεθεί ότι περιέχει τα περισσότερα ζωτικά συστατικά τα οποία μπορούν να απορροφηθούν στο σύνολο τους από τον οργανισμό ανθρώπων και ζώων.

Αλόη βέρα και ελαιόλαδο

Το όνομα Aloe Vera δόθηκε σε αυτό ακριβώς το φυτό το 1720 από τον Carl Von Linne για να ξεχωρίσει αυτή την άκρως θεραπευτική ποικιλία. Είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως σήμερα για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Στην σύγχρονη εποχή η aloe vera ανακαλύπτεται εκ νέου. Τώρα βέβαια έχει υποβληθεί σε περισσότερες σοβαρές και εις βάθος έρευνες, οι οποίες περιλαμβάνουν εργαστηριακές αναλύσεις και ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, οι οποίες περιλαμβάνουν την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών ιδιοτήτων της.

Περιέχει ένα πλούσιο συνδιασμό 75 θρεπτικών συστατικών και 200 άλλων ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων 20 μεταλλικών στοιχείων, 18 αμινοξέων και 12 βιταμινών. Η συνδυασμένη δράση και η ισορρόπια τους παράγει ένα ισχυρότερο αποτέλεσμα από ότι θα αναμενόταν από κάθε στοιχείο ξεχωριστά. Επιπλέον, διαθέτει προσαρμοστικές ιδιότητες, δηλαδή παρέχει σε κάθε οργανισμό αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη. Έτσι η aloe vera βρίσκει εφαρμογή τόσο στην διατροφή όσο και στα καλλυντικά καθημερινής χρήσης ακόμα και στα προιόντα για το σπίτι.

 

Εργαστήρια όπως το Linus Pauling Insitute Of Science And Medicine στο PaloAlto της Καλλιφόρνια, Το Διεθνες συμβούλιο Της Aloe Vera και το πανεπιστήμιο της Ολκαχόμα διενεργούν όλα επίσημες έρευνες σχετικα με την aloe vera. Ποιες είναι οι ιδιότητες της aloe vera οι οποίες την καθιστούν ένα τόσο θαυμάσιο φυτικό προιόν υγείας και ομορφιάς.

ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ ΚΑΙ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Η αλόη είναι γνωστή με την ονομασία ¨Το θαύμα της Φύσης¨ και όχι άδικα. Το μοναδικό αυτό φυτό καταφέρνει να δημιουργήσει μέσα του περίπου 200 διαφορετικά συστατικά, κάποια από αυτά είναι πολύ σπάνια στη φύση.

Η συνέργια αυτών των συστατικών (που από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν), αλλά και ότι η αλόη αποτελεί μια φυσική πηγή (και όχι χημική εργαστηριακή όπως σε πολλά συμπληρώματα διατροφής σε χάπια) είναι το μυστικό της θεραπευτικής της δύναμης.
Ερευνητές προσπάθησαν να αναπαραγάγουν το τζελ της αλόης συνδυάζοντας τα συστατικά της σε τεχνητή χημική μορφή αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Από όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν παγκοσμίως σε όλες τις χώρες, η αλόη περιέχει το 25% των συστατικών τους, με πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είναι σε φυσική μορφή και όχι χημική. Αυτό μεταφράζεται και αλλιώς. Το 25% όλων των φαρμάκων περιέχει συστατικά της Αλόης!!!!

Διαβάστε Επίσης  Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη βαλεριάνα

Η Αλόη είναι μια σημαντική πηγή βιταμινών, ειδικά τις A, C, E, σημαντικές βιταμίνες που ενεργοποιούν τις διαδικασίες αυτοκαθαρισμού του οργανισμού και είναι γνωστές ως αντιγηραντικές.

Βοηθούν στην ανάπτυξη υγιούς δέρματος, μαλλιών, δοντιών, ούλων.
Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στους ιούς αλλά και προλαμβάνουν τις καρκινογενέσεις που γίνονται καθημερινά μέσα στον οργανισμό μας. Βελτιώνουν την ενεργητικότητα μας και βοηθούν την γονιμότητα (η Βιταμίνη Ε λέγεται και τοκοφερόλη δηλαδή φέρω-τοκετό). Η βιταμίνη Ε έχει αποδεδειγμένα ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β12 και φυλλικό οξύ). Πολύτιμες βιταμίνες βοηθούν στην καλή καρδιακή λειτουργία, την όραση, την καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, βελτιώνουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ισορροπία.
Θεωρούνται ως φυσικό ηρεμιστικό του οργανισμού και είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της αναιμίας.

Είναι η πιο σημαντική φυτική πηγή της Β12 η οποία βρίσκεται μόνο σε ζωικές πηγές και παρατηρείτε έλλειψη της σε χορτοφάγους. Επίσης το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA και του RNA του οργανισμού.

Η Αλόη περιέχει

Σαλυκιλικό οξύ, το βασικό συστατικό της ασπιρίνης, που έχει παυσίπονη δράση. Γι’ αυτό όταν την τοποθετούμε σε ανοικτή πληγή, σε δόντι που πονάει, σε περιοχή του δέρματος που τσούζει κλπ σταματά ο πόνος.

Μαλικό οξύ, το οποίο βοηθάει τους σακχαροδιαβητικούς να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα τους.

Σαπονίνη, φυσική ουσία με καθαριστικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Λιγνίνη, που παίζει ρόλο στο μεταβολισμό και την παχυσαρκία. Επίσης βελτιώνει τη διεισδυτικότητα των καλλυντικών προϊόντων στο δέρμα.

Αιθέρια Έλαια. Αντισηπτικά, βακτηριοκτόνα και μπορούν να δρουν κατά των ιών. Δεν αναπτύσσουν αντοχή τα μικρόβια σ’ αυτά και δεν έχουν παρενέργειες.
Αcemannan

Ένα από τα θαυματουργά συστατικά της αλόης είναι το Acemannan το οποίο δίνεται σε περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας. Δρα σαν ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας

Διεγείρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθάει στην εξόντωση βακτηριδίων, ιών, μυκήτων και παρασίτων. Βοηθάει στην απορρόφηση του νερού.
Βελτιώνει τον συνολικό μεταβολισμό και τη λειτουργία του κυττάρου.

Διεγείρει τη δραστηριότητα του μυελού των οστών.

Βελτιώνει την αλλεργική συμπεριφορά του οργανισμού. Διεγείρει την παραγωγή ινοβλαστών για την απελευθέρωση κολλαγόνου.

Προκαλεί λιπαντική δράση στις αρθρώσεις. Επισκευάζει τα τοιχώματα των κυττάρων ώστε να γίνεται σωστά η ανταλλαγή των ουσιών. Διορθώνει τα τοιχώματα του εντέρου ώστε να μην τραβάει τοξίνες στο αίμα.

Ανακαλύφθηκε το 1993 από την φαρμακευτική εταιρία Carrington Laboratories όταν έκανε έρευνες για να βρει τον λόγο που η αλόη δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Ασβέστιο που σε συνδυασμό με το μαγνήσιο ρυθμίζει τη λειτουργία της καρδιάς και είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος.

Διαβάστε Επίσης  Χαμομήλι: Ο φίλος της υγείας μας

Μαγνήσιο που βοηθάει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και των οστών. Επίσης βοηθάει στην κατάθλιψη και είναι ευεργετικό για τις μυϊκές κράμπες.
Επίσης: Νάτριο, Κάλιο, Χαλκός, Σίδηρος, Ψευδάργυρος, Μαγγάνιο και Θείο. Πολύτιμα συστατικά που ρυθμίζουν την ισορροπία του νερού στο σώμα μας, παίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία της ελαστίνης (μαζί με τη βιταμίνη C), βοηθούν τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και εκατοντάδες άλλες ζωτικές λειτουργίες.

Η αλόη περιέχει 18 αμινοξέα (σημαντικούς λίθους που κατασκευάζεται η πρωτεΐνη του κρέατος μας). Τα 8 βασικά αμινοξέα που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του υπάρχουν σε αφθονία στην αλόη. To αμινοξύ Λυσίνη που φαίνεται να αποτρέπει τις μεταστάσεις του καρκίνου αλλά και τον έρπη ζωστήρα υπάρχει στην αλόη σε φυσική μορφή.

Η αλόη περιέχει σημαντικά ένζυμα που ενεργοποιούν διαδικασίες στον οργανισμό.

Η αμυλάση διασπά τους υδατάνθρακες για την καλύτερη πέψη τους και η Λιπάση διευκολύνει την διάσπαση και απορρόφηση του λίπους. Γι’ αυτό το λόγο άνθρωποι που πίνουν αλόη κάνουν καλύτερη χώνευση. Επίσης η λιπάση απομακρύνει τα τριγλυκερίδια από τα τριχοειδή αγγεία.

Η Φωσφοκινάση έχει σαν προορισμό της να μεταφέρει φώσφορο και βοηθάει στην επιδιόρθωση των μυών. Η κρεατινίνη δίνει ενέργεια στους μύες και μειώνει την κόπωση. Η καταλάση αποτρέπει τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών (δηλαδή της σκουριάς τους οργανισμού).

Στον χυμό της Αλόης βρίσκονται σε μικρές ποσότητες συστατικά που λέγονται Ανθρακινόνες.

Οι Ανθρακινόνες έχουν αναλγητικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιασικές, αντιιικές, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πρόκειται για συστατικά που δρουν σαν φυσικά αντιβιοτικά και αποτελούν μια ασπίδα προστασίας ενάντια σε μύκητες, βακτηρίδια και ιούς.


Επιδημιολογική Ιαπωνική Έρευνα έδειξε ότι η Αλόη εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου των πνευμόνων.

Η αλόη περιέχει στεροειδή, δηλαδή τύπο φυσικής κορτιζόνης, χωρίς καμία από τις παρενέργειες της χημικής κορτιζόνης, γι’ αυτό έχει πολύ καλό αποτέλεσμα ενάντια στις αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού, αλλά και βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης. Επίσης περιέχει Λιπαρά οξέα τα οποία και αυτά βοηθούν στο να έρθει η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια στις φυσιολογικές τιμές.
Η αλόη περιέχει Γλυκοζαμίνη. Θεωρείται αναμφισβήτητα αποτελεσματική στην προστασία των χόνδρων των αρθρώσεων καθώς αποτελεί την λιπαντική τους ουσία. Γι’ αυτό το λόγο η αλόη βοηθάει στην γρήγορα ανακούφιση των αρθριτικών και την αναστροφή της νόσου.
Η αλόη περιέχει Γαλακτοζαμίνη η οποία είναι συστατικό της χονδροϊτίνης. Η χονδροϊτίνη είναι η ουσία που προστατεύει και αναπλάθει τους χόνδρους των αρθρώσεων. Σε συνεργασία με τη Γλυκοζαμίνη βοηθάνε στην αρθρίτιδα.
πηγη : http://www.healthwithaloe.gr/about-aloe-vera/aloe-vera/idiotites-aloe-vera.html

Κρέμα ματιών με αλόη βέρα και κουκούτσια σταφυλιού

Αλόη βέρα για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της ουλίτιδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *