Υπέρταση στα παιδιά: Το απαραίτητο συστατικό στη διατροφή των εγκύων

Υπέρταση στα παιδιά: Το απαραίτητο συστατικό στη διατροφή των εγκύων

Τα παχύσαρκα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από υψηλή αρτηριακή πίεση εάν η μητέρα τους έλαβε επαρκείς ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που υπάρχει στα λιπαρά ψάρια, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά καθώς ειδικά στις ΗΠΑ αυξάνεται ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών που εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Susan Carlson, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

«Είναι γνωστό ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων, καθώς και ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση στα πρώτα χρόνια της ζωής τους κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν υπέρτασηαργότερα» σημειώνει.

Η μελέτη παρακολούθησε 171 παιδιά που γεννήθηκαν στο Κάνσας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μητέρες των μισών παιδιών λάμβαναν 600mg DHA (εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ που ανήκει στα ωμέγα τρία λιπαρά) καθημερινά, ενώ οι άλλες μισές λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Διαβάστε Επίσης  Χώροι πρασίνου: Πόσο μειώνουν την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορονοϊό

Η αρτηριακή πίεση των παιδιών μετρήθηκε αρκετές φορές στις ηλικίες μεταξύ 4 και 6 ετών. Στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, οι υψηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης διαπιστώθηκαν σε εκείνα των οποίων οι μητέρες έλαβαν εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν βρέθηκε κάτι ανάλογο στα παιδιών των γυναικών που έλαβαν συμπληρώματα DHA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατά μέσο όρο, τα υπέρβαρα / παχύσαρκα παιδιά οι μητέρες των οποίων έλαβαν εικονικό φάρμακο είχαν κατά 3,94 mm Hg υψηλότερη συστολική (μεγάλη) πίεση και κατά 4,97 mm Hg υψηλότερη διαστολική (μικρή) πίεση συγκριτικά με τα υπέρβαρα / παχύσαρκα παιδιά των οποίων οι μητέρες έλαβαν DHA.

Πρόκειται για μία στατιστικά σημαντική διαφορά, είπαν οι ερευνητές. Αναφορικά με τον τρόπο που επιδρά το θρεπτικό συστατικό, ο έτερος συγγραφέας της μελέτης John Colombo, ανέφερε ότι «τα DHA επιδρούν στον προγραμματισμό της καρδιακής λειτουργίας που διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα στην περίπτωση μεγάλης πρόσληψης βάρους μετά τον τοκετό».

Διαβάστε Επίσης  Ροχαλίζεις; Δες πώς θα το κόψεις... μαχαίρι!

«Η έρευνα αφορά τις μέλλουσες μητέρες και τους παιδίατρους που αναρωτιούνται τι μπορεί να γίνει πριν από τη γέννηση του παιδιού για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων υγείας και συμπεριφοράς», είπε ο Colombo.

Είναι γνωστό ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών των εμβρύων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κάθε νέο στοιχείο είναι ευπρόσδεκτο, καθώς κάποιες από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας στην υγεία, εμφανίζονται στην εφηβεία.

Σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 6 έως 19 ετών στην Αμερική είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Network Open.

Πηγή: healthday.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *