Ρεβίθια φούρνου με σπανάκι και ταραμά

Ρεβίθια φούρνου με σπανάκι και ταραμά

Ξεχωριστή ρεβιθάδα φούρνου με σπανάκι και ταραμά, ιδανική και για την περίοδο της νηστείας.

Υλικά

300γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα, μουλιασμένα αποβραδίς
1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και καθαρισμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
5 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 φινόκιο, σε λεπτές φέτες
χυμό από 2 λεμόνια και το ξύσμα τους
2 κουτ. σούπας ταραμά
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βράζετε τα μουλιασμένα ρεβίθια σε μέτρια φωτιά για 40-50 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρίς να λιώσουν. Αλατίζετε τα ρεβίθια μετά τα 40 λεπτά. Τα σουρώνετε κρατώντας ένα δυο φλιτζάνια από το ζωμό τους και τα αφήνετε στην άκρη.

Διαβάστε Επίσης  Σπανακόπιτα με βρώμη

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Σε μια γάστρα ανακατεύετε το σπανάκι με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το φινόκιο και τα σουρωμένα ρεβίθια. Αλατοπιπερώνετε με μέτρο.

Περιχύνετε το φαγητό με το ελαιόλαδο και μισό φλιτζάνι ζωμό από τα ρεβίθια και βάζετε τη γάστρα στον φούρνο χωρίς το καπάκι αρχικά, μέχρι να πάρει βράση το φαγητό. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι, σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι και μαγειρεύετε το φαγητό μέχρι να ψηθούν καλά τα ρεβίθια και να στεγνώσουν από τα πολλά ζουμιά τους. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο ζωμό.

Διαβάστε Επίσης  Χαλβάς κατσαρόλας

Όταν μαγειρευτεί το φαγητό, βγάζετε το ζουμί με μια κουτάλα, χτυπάτε τον ταραμά με τον χυμό και το ξύσμα των λεμονιών, προσθέτετε και το ζουμί του φαγητού και περιχύνετε το φαγητό στη γάστρα. Ανακατεύετε και αφήνετε να γίνει χλιαρό πριν σερβίρετε σε πιάτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *