Κουρκουμάς, υπό ποιες προϋποθέσεις ωφελεί;

  • Post category:ΒΟΤΑΝΑ

Κουρκουμάς, υπό ποιες προϋποθέσεις ωφελεί;

Λένε ότι ο κουρκουμάς διευκολύνει την πέψη και μειώνει τη φλεγμονή, αλλά πόσο αληθινοί είναι οι ισχυρισμοί αυτοί;

Μελέτες στο εργαστήριο και σε ζώα έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη, το φυσικό συστατικό του κουρκουμά που του προσδίδει το χαρακτηριστικό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του, διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις,αντικαρκινικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Κουρκουμάς, υπό ποιες προϋποθέσεις ωφελεί;Ωστόσο «θα ήταν πρόωρο να λεχθεί ότι οι ιδιότητες αυτές καθιστούν τονκουρκουμά ωφέλιμο και για τον άνθρωπο, διότι τα κλινικά (σ.σ.: σε ανθρώπους) επιστημονικά δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας είναι έως στιγμής περιορισμένα» λέει η δρ Μπάρμπρα Ντελέιτζ, από το Ινστιτούτο Λίνους Πάουλινγκ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ορεγκον, η οποία προσφάτως εξέτασε συνδυαστικά τις δημοσιευμένες κλινικές μελέτες για το συγκεκριμένο μπαχαρικό.

Οπως εξηγεί στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς»,
λίγες είναι οι καλά σχεδιασμένες μελέτες γι’ αυτόν, ενώ μεγάλο πρόβλημα είναι ότι «η κουρκουμίνη έχει πολύ φτωχή βιοδιαθεσιμότητα στους ανθρώπους». Αυτό σημαίνει πως όταν την καταναλώσουμε, απορροφάται δύσκολα από το σώμα, ενώ μεταβολίζεται και αποβάλλεται γρήγορα από τον οργανισμό.

Έτσι, η δυνατότητά της να δράσει θεραπευτικά είναι περιορισμένη. Βέβαια, γίνονται προσπάθειες να επινοηθούν μορφές που θα απορροφώνται πιο εύκολα αλλά προς το παρόν δεν έχουν ελεγχθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους τονίζει η δρ Ντελέιτζ.

Διαβάστε Επίσης  Τσάι σπειραίας

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη αναστέλλει ορισμένες ουσίες που ευνοούν τη φλεγμονή και έτσι καταπραΰνει την κολίτιδα, καταστέλλει τις ανοσοποιητικές αντιδράσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδαςκαι μειώνει τις φλεγμονές στα νεύρα έπειτα από τραυματισμούς στονεγκέφαλο.

Στους ανθρώπους, υπάρχουν ενδείξεις ότι

ίσως ασκεί ευεργετικές επιδράσεις σε πάσχοντες από νοσήματα στα οποία εμπλέκεται η φλεγμονή, όπως τα καρδιαγγειακά, η αρθρίτιδα, ταφλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου κ.ά.

Αλλες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη ενδέχεται να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα στην καταπράυνση της δυσκαμψίας και της διόγκωσης που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενώ ίσως είναι πιο αποτελεσματική από ορισμένα κλασικά φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της σοβαρότητας και των παροξύνσεων της ελκώδους κολίτιδας.

Εν τούτοις, η δρ Ντελέιτζ λέει ότι

«δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα από μία ή δύο μικρές μελέτες, και πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί δεδομένης της φτωχής βιοδιαθεσιμότητάς της».

Μια μελέτη που εξέτασε τις επιδράσεις μείγματος κουρκουμίνης και άλλων συστατικών στην πέψη έδειξε ότι μπορεί να βελτιωθούν η ναυτία, οτυμπανισμός και ο γαστρικός πόνος αλλά όχι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα άτομα με λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο αποτελεί την κύρια αιτία πεπτικού έλκους.
Για το εν λόγω βακτηρίδιο υπάρχει άλλη λύση και είναι φυσικότατη

Διαβάστε Επίσης  Τσουκνίδα, για την αναιμία, τις πέτρες, την πίεση, τις αιμορροΐδες, τον διαβήτη, την ακμή

Ωστόσο η μελέτη αυτή δεν συμπεριέλαβε

ομάδα ελέγχου (σ.σ.: ομάδα εθελοντών που θα έπαιρναν ένα εικονικό φάρμακο) για να συγκριθούν αυτά τα αποτελέσματα, ενώ κάποιες άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει ακριβώς την αντίθετη δράση και να προκαλέσει γαστρεντερικά ενοχλήματα.

Υπάρχουν επίσης μερικές κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι η κουρκουμίνη ίσως βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ελαττώνει τη φλεγμονή στους πάσχοντες από διαβήτη ή προδιαβήτη, αλλά και πάλι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Τέλος, οι έως τώρα μελέτες για τυχόν ευεργετικές επιδράσεις της στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ ή κατάθλιψη είχαν αντιφατικά ευρήματα.

ygeia.tanea.gr

“Τροφή-Φάρμακο”: Από την μέχρι τώρα έρευνα και μελέτη των δεδομένων για την κουρκουμίνη, θεωρώ πως οι δράσεις και τα οφέλη που της καταλογίζονται είναι πραγματικές, δεν πιστεύω όμως ότι ο κουρκουμάς ως μπαχαρικό μπορεί να έχει την απαραίτητη δραστικότητα για ΘΕΡΑΠΕΊΑ.

Εξαιρετικός για πρόληψη, αλλά θεραπεία; Ίσως αν τρώγαμε έναν… κουβά (και παραπάνω) κουρκουμά ημερησίως. Η μόνη μου επιφύλαξη είναι ότι προέρχεται από την Ινδία και εκεί τα πράγματα στις καλλιέργειες, δεν είναι και ο,τι καλλίτερο από πολλές απόψεις. Και βέβαια δεν μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν όλοι

 

πηγή

ΑΛΛΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΕΔΩ

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση