Βραζιλία: Ελάχιστες οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι εκατοντάδες αγνοούμενοι

Βραζιλία: Ελάχιστες οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι εκατοντάδες αγνοούμενοι

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι 200 άνθρωποι που αγνοούνται ύστερα από την κατάρρευση ενός φράγματος τελμάτων σε ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος της εταιρείας Vale SA στην πολιτεία Μίνας Ζεράις, στη νοτιοδυτική Βραζιλία.

Η κατάρρευση είχε ως αποτέλεσμα να εκλυθούν τεράστιες ποσότητες λάσπης και νερού, δημιουργώντας έναν γιγαντιαίο χείμαρρο, που έσπασε άλλα δύο, μικρότερα φράγματα σε λίγο χαμηλότερο υψόμετρο, προξενώντας μια καταστροφή η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους.

Ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι είναι ελάχιστες οι ελπίδες να βρεθούν άλλοι ζωντανοί.

«Αστυνομικοί, πυροσβέστες και στρατιωτικοί κάνουν τα πάντα για να προσπαθήσουν να διασώσουν τυχόν επιζήσαντες, αλλά γνωρίζουμε ότι από τώρα οι πιθανότητες είναι ελάχιστες» και πιθανότατα στο εξής «δεν θα βρούμε παρά μόνο πτώματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χομέου Ζέμα, κυβερνήτης της Πολιτείας Μίνας Ζεράις, όπου παρόμοια τραγωδία στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους το 2015.

Διαβάστε Επίσης  Θεραπευτικά βότανα για τον καθαρισμό και την ενδυνάμωση των βρόγχων

«Έχουν ανασυρθεί επτά πτώματα (…)», ανέφεραν οι Aρχές στην Πολιτεία αυτή της νοτιοανατολικής Βραζιλίας σε ανακοίνωσή τους. Ένας προηγούμενος απολογισμός της πυροσβεστικής έκανε λόγο για 200 αγνοούμενους.

Οι τοπικές Αρχές διευκρίνισαν ότι 270 από τους 427 ανθρώπους που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης-κολοσσού των μεταλλείων Vale όταν σημειώθηκε η καταστροφή βρέθηκαν ζωντανοί.

Η θραύση του φράγματος έγινε μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο συγκρότημα μεταλλείων Κόχεγκου ντο Φεϊζάου, στην πόλη Μπρουματζίνιου, όπου ζουν περίπου 39.000 άνθρωποι.

Μια παλίρροια λάσπης κάλυψε αχανείς εκτάσεις με βλάστηση και σπίτια, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που επέβαινε σε ελικόπτερο.

«Στην πλειονότητά τους, οι πληγέντες είναι εργαζόμενοί μας», τόνισε ο Φάμπιο Σβάρτσμαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βάλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αριθμό των θυμάτων, αλλά γνωρίζουμε ότι θα είναι υψηλός», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Βάλε ανέφερε πως το καφεστιατόριο του μεταλλείου, που ήταν γεμάτο κόσμο καθώς η καταστροφή χτύπησε την ώρα που πολλοί εργαζόμενοι γευμάτιζαν, «καταβροχθίστηκε» από τη λάσπη.

Διαβάστε Επίσης  Φυσικές θεραπείες για τη φλεγμονή της χοληδόχου κύστης

Οι συνέπειες της καταστροφής για το περιβάλλον «θα είναι μικρότερες από ό,τι το 2015, αλλά η ανθρώπινη τραγωδία πολύ πιο μεγάλη», προεξόφλησε ο Σβάρτσμαν, η εταιρεία του οποίου είχε επίσης εμπλακεί στο δράμα που είχε εκτυλιχθεί πριν από τρία χρόνια και δύο μήνες.

Η μετοχή της Vale υποχώρησε κατά 8% στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου είναι εισηγμένη η εταιρεία, ενώ νωρίτερα, μόλις έγινε γνωστό το νέο δυστύχημα, έπεφτε ακόμη και κατά 11%.

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *