Πώς θα φροντίσετε μια ηλικιωμένη γάτα

Πώς θα φροντίσετε μια ηλικιωμένη γάτα

Δυστυχώς, οι αγαπημένες μας γατούλες μπαίνουν στην τρίτη ηλικία πολύ νωρίτερα από εμάς: γύρω στα έντεκα χρόνια τους. Ωστόσο, όπως γίνεται και στην περίπτωση των ανθρώπων, οι ανάγκες τους αλλάζουν και χρειάζονται περισσότερη φροντίδα για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας.

Τι πρέπει να έχεις κατά νου λοιπόν, αν η γάτα σου «βγήκε στη σύνταξη»; Παρατήρησε μήπως παρουσιάσει οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια. Αν ναι, πήγαινέ τη το συντομότερο δυνατό στον κτηνίατρο, να διερευνηθούν τυχόν παθολογικά αίτια:

Ξαφνική απώλεια της ικανότητάς της να χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη: Αν αρχίσει να κάνει τις ανάγκες της σε διάφορα σημεία του σπιτιού, πίσω από αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να κρύβονται διάφορα αίτια, όπως προβλήματα στους μυς, το νευρολογικό σύστημα ή τους συνδέσμους, ακράτεια λόγω προβλημάτων στην ουροδόχο κύστη, αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις όπως όγκοι στον εγκέφαλο. Για να τη διευκολύνεις μπορείς να προσθέσεις περισσότερες αμμολεκάνες σε διάφορα σημεία του σπιτιού ή να αντικαταστήσεις τις ήδη υπάρχουσες με άλλες, πιο εύκολες στη χρήση, π.χ. πιο ρηχές αμμολεκάνες στις οποίες θα σκαρφαλώνει ευκολότερα.

Διαβάστε Επίσης  Σκύλος στο σπίτι! Tips για το τέλειο καθάρισμα

Δυσκολία προσανατολισμού: Αυτό είναι μόνο ένα από τα σημάδια των νοητικών δυσλειτουργιών που συνοδεύουν κάποιες φορές την τρίτη ηλικία. Άλλες ενδείξεις; Τάσεις απομόνωσης (αρχίζει ξαφνικά να αποφεύγει τους ανθρώπους και τις άλλες γάτες), δυσκολία χρήσης της αμμολεκάνης, διαταραχές στον ύπνο (στη διάρκεια της νύχτας, αντί να κοιμάται όπως έκανε μέχρι τώρα, περιφέρεται στο σπίτι νιαουρίζοντας).

Απώλεια αισθήσεων: Συχνά μια ηλικιωμένη γάτα χάνει την ακοή της, ή τουλάχιστον μέρος αυτής: μπορεί, για παράδειγμα, να συνεχίζει να ακούει ήχους σε χαμηλότερο τόνο, όπως το χτύπημα της κονσέρβας, αλλά όχι τη φωνή σου. Το ήξερες όμως ότι μια εντελώς κουφή γάτα μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να ανταποκρίνεται σε χειρονομίες σου;

Τι μπορείς να κάνεις για να τη βοηθήσεις

Αφιέρωσέ της λίγο χρόνο (παραπάνω): Βούρτσισε τη γούνα της αν δεν μπορεί πλέον να την ξεμπλέξει με τη γλώσσα της και παίξε μαζί της ήπια παιχνίδια, που θα της προσφέρουν ερεθίσματα και θα κρατήσουν το μυαλό της σε εγρήγορση.

Διαβάστε Επίσης  Διαβάζοντας τα συναισθήματα των σκύλων από τις εκφράσεις τους

Διαμόρφωσε το περιβάλλον του σπιτιού έτσι ώστε να διευκολύνεις την καθημερινότητά της: Αντικατέστησε την αμμολεκάνη με κάποια άλλη, πιο προσβάσιμη, εξασφάλισέ της ένα κρεβατάκι κάπου χαμηλά, αν δεν είναι πλέον σε θέση να σκαρφαλώσει στο αγαπημένο της περβάζι, πρόσθεσε περισσότερα δοχεία νερού, σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού, ώστε να υπάρχει πάντα ένα κοντά της.

Ποτέ μη θεωρείς δεδομένο ότι μια αλλαγή στη συμπεριφορά της οφείλεται απλά «στα γεράματα»: Μπορεί να κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Οποιοδήποτε παράξενο σημάδι κι αν παρατηρήσεις, ενημέρωσε τον κτηνίατρο.

Ποτέ μην την εγκαταλείψεις: Ακόμα και αν η φροντίδα της έχει γίνει πιο απαιτητική, αντιμετώπισέ τη σαν ένα δικό σου άνθρωπο: δεν θα έκανες ό,τι μπορούσες για να περάσει ευτυχισμένος και υγιής τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *