10 τροφές που “καθαρίζουν” τις αρτηρίες μας

10 τροφές που “καθαρίζουν” τις αρτηρίες μας

Η διατήρηση της καρδιακής υγείας δεν είναι ζήτημα που απασχολεί μόνο τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους – η διαδικασία αθηροσκλήρωσης εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες. Η επιστήμη δείχνει ότι οι παρακάτω τροφές μπορούν να γίνουν οι καλύτεροί μας σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν υπάρχει κάποια τέλεια τροφή που θα προλάβει τη συσσωρευμένη πλάκα, αλλά οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι αυτές που θα αποδειχθούν χρήσιμες.

10 τροφές που “καθαρίζουν” τις αρτηρίες μας

1. Φασόλια

Εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν πλούσια πηγή διαλυτής φυτικής ίνας, τα μαύρα φασόλια έχει αποδειχθεί ότι κάνουν τις αρτηρίες πιο ελαστικές, συνεισφέροντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Άλλο ένα πλεονέκτημα: Τα αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις φλεγμονές, εχθροί των αρτηριών και της καρδιάς μας.

 

2. Ψάρια

Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών για τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα εστιάζει στην υγεία του εγκεφάλου, αλλά όντας ισχυρά αντιφλεγμονώδη παρουσιάζουν οφέλη και για την καρδιά σας.

 

3. Αβοκάντο

Οι έρευνες αποκαλύπτουν πια πως τα μονο- και πολύ-ακόρεστα λίπη όπως αυτά που βρίσκουμε στα αβοκάντο κάνουν καλό στην καρδιά μας, επειδή βοηθούν στη μείωση της κακής LDL χοληστερίνης και στην αύξηση της καλής HDL. Αυτά τα πράσινα φρούτα περιέχουν επίσης μια καλή ποσότητα φυτικών ινών.

Διαβάστε Επίσης  Τα δημοφιλέστερα χόρτα της Μεσογείου και ευεργετικές ιδιότητες

 

4. Φιστίκια

Οι ξηροί καρποί είναι άλλη μία καλή πηγή υγιεινών λιπαρών και τα φιστίκια έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα: είναι εφοδιασμένα με φυτικές στερόλες, τις ίδιες δηλαδή ουσίες που βρίσκουμε στα προϊόντα που διαφημίζονται ότι μειώνουν τη χολησερόλη και βοηθούν στο μπλοκάρισμα της απορρόφησής της από το έντερο. Αν είστε αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς, μπορείτε να δοκιμάσετε τις φυτικές στερόλες από το σουσάμι.

 

5. Μπρόκολο

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά οι ερευνητές τα τελευταία χρόνια εξετάζουν το ρόλο του μπρόκολου στην υγεία της καρδιάς. Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι μια ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη βοηθά τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στην αθηροσκλήρωση, ενεργοποιώντας ένα συγκεκριμένο είδος πρωτεΐνης.

 

6. Σπαράγγια

Αυτό το νόστιμο λαχανικό είναι πλούσιο σε κουερσετίνη, ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που εμποδίζει την πλάκα να συσσωρευτεί στις αρτηρίες σας. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών, τα σπαράγγια χρειάζεται να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ψώνιων σας.

 

7. Καρπούζι

Όταν η αρτηριακή σας πίεση είναι ανεβασμένη, μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα των αρτηριών σας, αφήνοντάς τα λιγότερο ελαστικά και λειτουργικά. Αυτό το φαινόμενο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Το ζουμερό καρπούζι είναι η νούμερο ένα πηγή κιτρουλίνης, ένα αμινοξύ που το σώμα μας χρησιμοποιεί για να παράγει μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο χαλαρώνει τις αρτηρίες.

Διαβάστε Επίσης  Έγχυμα με γλυκάνισο για να διαλύσετε τα αέρια

 

8. Πατάτες

Ναι, μπορείτε να καταναλώσετε πατάτες – απλά όχι συνέχεια. Και αυτό διότι διαθέτουν πολύ κάλιο: σχεδόν την διπλή ποσότητα από την μπανάνα. Το κάλιο ρυθμίζει ικανοποιητικά την αρτηριακή πίεση. Επίσης, περιέχουν μια μικρή ποσότητα φυτικών ινών. Επιλέξτε τις λοιπόν αρκεί να μην τις βουτήξετε στο βούτυρο, το τυρί και το λάδι.

 

9. Σοκολάτα

Οι κόκκοι του κακάο είναι πλούσιοι σε φλαβονοειδή – φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έρευνα του 2017, δημοσιευμένη στο Nutrients βρήκε ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά μαύρη σοκολάτα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

 

10. Αυγά

Εδώ η επιστήμη φαίνεται να είχε κάνει ένα μεγάλο λάθος. Οι ειδικοί συνήθιζαν να προειδοποιούν να μείνουμε μακριά από αυγά, επειδή έχουν πολύ χοληστερίνη. Αλλά τώρα τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και… διαφορετικά. Τα λιπαρά των αυγών φαίνεται να ενισχύουν την καλή HDL χοληστερίνη στο αίμα σας (βοηθά στην αποφυγή συσσώρευσης πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών). Μελέτη μάλιστα που δημοσιεύτηκε στο Heart βρήκε ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών σχετίζεται με μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών κατά 11%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *