Κανταΐφι σιροπιαστό παραδοσιακό

 

Κανταΐφι σιροπιαστό παραδοσιακόΚανταΐφι σιροπιαστό παραδοσιακό

Κανταΐφι σιροπιαστό σαν της γιαγιάς από την Αργυρώ.

Κανταΐφι, ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά! Φτιαγμένο με μεράκι, σπιτικό και τραγανό, δεν θα το αλλάζετε με κανένα του εμπορίου

                              Κανταΐφι σιροπιαστό παραδοσιακό

Υλικά Συνταγής

1 πακέτο φύλλο κανταΐφι 500 γραμ.
250 γραμ. λιωμένο αιγοπρόβειο βούτυρο
300 γραμ. φιστίκι Αιγίνης ωμή ψίχα (ψιλοκομμένη)
3 κ.σ ζάχαρη
2 κ.σ. φρυγανιά
1 κ.γλ. κανέλα
2 κ.σ. ανθόνερο ή ροδόνερο
αποξηραμένα ροδοπέταλα για το γαρνίρισμα (βρώσιμα που βρίσκετε σε καταστήματα μπαχαρικών)
Για το σιρόπι
600 γραμ. ζάχαρη
500 γραμ. νερό
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κ.σ. ανθόνερο

Εκτέλεση

Για το παραδοσιακό σιροπιαστό κανταΐφι, ανοίγουμε πρώτα το φύλλο κανταΐφι στον πάγκο εργασίας και το ξαίνουμε αφρατεύοντας τις κλωστές του με τα χέρια. Κρατάμε 2-3 κουταλιές από το λιωμένο βούτυρο και περιχύνουμε λίγο λίγο με το υπόλοιπο, όλο το κανταΐφι, αφρατεύοντάς το με τα χέρια, ώστε να βουτυρωθεί παντού.

Διαβάστε Επίσης  Μπισκοτογλυκό με πουτίγκα σοκολάτας

Βουτυρώνουμε ρηχό ταψί 34 εκ. και κάνουμε μία στρώση το μισό βουτυρωμένο κανταΐφι. Σε μπολ βάζουμε το φιστίκι, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φρυγανιά. Τα ανακατεύουμε και τα κάνουμε μια στρώση σε όλη την επιφάνεια του κανταϊφιού.

Ραντίζουμε με το ανθόνερο, καλύπτουμε με το υπόλοιπο βουτυρωμένο κανταΐφι, σκεπάζοντας τα υλικά. Ραντίζουμε με όσο βούτυρο έχει περισσέψει.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C, Στις αντιστάσεις για 45΄περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το κανταΐφι. Αν ψήσετε στον αέρα, χαμηλώστε κι άλλο τη θερμοκρασία (140-150 βαθμούς C) και ψήστε το μέχρι να ροδίσει καλά.

Διαβάστε Επίσης  Τούρτα μενελίκ, η «εξαδέλφη» της σεράνο

Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με το ζεστό σιρόπι σιγά σιγά, μέχρι να ποτίσει και να ρουφήξει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά. Για να έχει επιτυχία το γλυκό, ψήστε το να ροδίσει καλά πάνω και κάτω. Μπορείτε να το αναποδογυρίσετε σε μεγαλύτερο ταψί και να συνεχίσετε το ψήσιμο για λίγα λεπτά επιπλέον ώστε να ροδίσει πολύ καλά.

Για το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 4-5΄ και αφήνουμε λίγο το σιρόπι να σταθεί για 10΄πριν το ρίξουμε στο γλυκό.

Αγαπάτε τα γλυκά ταψιού; Εδώ θα βρείτε περισσότερες φανταστικές συνταγές για τα ωραιότερα γλυκά ταψιού που έχετε δοκιμάσει.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *