Αιμορροΐδες: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

  • Post category:ΥΓΕΙΑ

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι πρησμένες φλέβες στο ορθό (δηλαδή στο άπω σημείο που καταλήγει το παχύ έντερο πριν την έξοδο του πρωκτού). Οι αιμορροΐδες είναι δυνατόν να προκαλέσουν φαγούρα, πόνο ή αιμορραγία κατά την κένωση του εντέρου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δυνατόν να υπάρχουν αιμορροΐδες γύρω από το εξωτερικό τμήμα του πρωκτού, οπότε μπορείτε να τις ψηλαφήσετε (εξωτερικές αιμορροΐδες, βαθμού 3-4). Σε άλλες περιπτώσεις δεν είναι ορατές, επειδή βρίσκονται στο εσωτερικό του ορθού (εσωτερικές αιμορροΐδες, βαθμού 1-2).

Πότε θα πρέπει να απευθυνθώ σε γαστρεντερολόγο;
Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γαστρεντερολόγο σας αν έχετε οποιαδήποτε αιμορραγία από το ορθό ή αν οι κενώσεις σας (κόπρανα) έχουν χρώμα μαύρο σαν πίσσα. Η αιμορραγία από το ορθό δεν προκαλείται μόνο από αιμορροΐδες, οπότε ο γαστρεντερολόγος σας θα πρέπει να σας εξετάσει και να ελέγξει την περιοχή εξωτερικά και εσωτερικά.

Σε περίπτωση που υπάρχει υπόνοια ότι το αίμα στα κόπρανα οφείλεται σε άλλη αιτία, ενδεχομένως να χρειαστεί ενδοσκοπικός έλεγχος του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση, ώστε να αποκλεισθούν άλλες βλάβες του εντέρου που ευθύνονται για την αιμορραγία. Εάν οι κενώσεις έχουν χρώμα μαύρο σαν πίσσα, η αιμορραγία εστιάζεται πιθανόν στο ανώτερο πεπτικό (στομάχι, λεπτό έντερο).

Διαβάστε Επίσης  Αλωπεκία: Όλα τα είδη και οι τρόποι θεραπείας

 

Μπορώ να κάνω κάτι για να μην χειροτερέψουν οι αιμορροΐδες μου;

Οι αιμορροΐδες επιδεινώνονται από την δυσκοιλιότητα. Συνεπώς θα πρέπει να έχετε τακτικές κενώσεις. Επίσης, κατά την κένωση δεν θα πρέπει να σφίγγεστε και να πιέζετε πολύ. Ακόμα, οι κενώσεις σας δεν θα πρέπει να είναι πολύ σκληρές.

Η δυσκοιλιότητα και τα σκληρά κόπρανα επιδεινώνουν τις αιμορροΐδες. Για να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα και τις σκληρές κενώσεις μπορείτε να:

Αλλάξετε τη διατροφή σας. Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου. Δείτε το σχετικό άρθρο για την δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες στο peptiko.gr.
Χρησιμοποιείτε φυτικές ίνες σε σκόνη, μπάρες δημητριακών ή χάπια φυτικών ινών. Θα πρέπει να λαμβάνετε 20 έως 35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.
Αποφύγετε 15 τροφές που προκαλούν δυσκοιλιότητα. Δείτε το σχετικό άρθρο στο peptiko.gr.
Εφόσον υπάρχει έντονη δυσκοιλιότητα για αρκετές ημέρες, θα πρέπει να πάρετε κάποιο υπακτικό/καθαρτικό σκεύασμα. Συμβουλευθείτε τον γαστρεντερολόγο σας για το ποιο σκεύασμα ενδείκνυται για εσάς, διότι η μακροχρόνια χρήση υπακτικών ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην πορεία.

 

Τι μπορώ να κάνω για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μου;

Ορισμένοι αισθάνονται καλύτερα όταν μουλιάζουν τους γλουτούς σε χλιαρό νερό (προσοχή: ΟΧΙ καυτό), 2 έως 3 φορές την ημέρα για 10 έως 15 λεπτά. Μην προσθέτετε σαπούνι, αφρόλουτρο, ή οτιδήποτε στο χλιαρό νερό.

Διαβάστε Επίσης  Διατροφή όταν έχετε διάρροια / γαστρεντερίτιδα

Επίσης υπάρχουν φάρμακα για τις αιμορροΐδες που δυνατόν να πάρετε χωρίς ιατρική συνταγή. Πρόκειται για κρέμες ή αλοιφές που εφαρμόζετε στον πρωκτό σας για να ανακουφίσουν από τον πόνο, τη φαγούρα και το πρήξιμο. Μερικά φάρμακα για αιμορροΐδες είναι σε μορφή υπόθετου που τοποθετείτε εσωτερικά στο ορθό. Άλλα φάρμακα είναι σε μορφή αλοιφής που κυκλοφορούν σε σωληνάριο με ένα ακροφύσιο που μπαίνει εσωτερικά στο ορθό. Μην χρησιμοποιείτε αλοιφές που περιέχουν κορτιζόνη χωρίς ιατρική συνταγή.

 

Έκανα κάποια θεραπεία από μόνος μου αλλά δεν είδα αποτέλεσμα. Τι να κάνω;

Αν εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα επισκεφθείτε τον γαστρεντερολόγο σας για να λάβετε ειδικές οδηγίες. Ίσως σας συστήσει επέμβαση αφαίρεσης των αιμορροΐδων. Η αφαίρεση γίνεται με διάφορες τεχνικές, όπως περίδεση με ελαστικό δακτύλιο, απολίνωση με βοήθεια υπερήχων, λέιζερ, ενδοσκοπική αιμορροϊδεκτομή κατά Longo (τεχνική που ανακοινώθηκε το 1993 από τον Ιταλό χειρουργό Antonio Longo), ή κλασική χειρουργική αφαίρεση των αιμορροΐδων.

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ • Ειδικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος

πηγή

Αφήστε μια απάντηση