Πώς να εντοπίσετε τα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ

 συμπτώματα

Δεδομένου ότι αυτή η ασθένεια επηρεάζει συνήθως τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, είναι φυσικό να ρωτήσετε: είναι δυνατόν να ανιχνευθεί το Αλτσχάιμερ πρώιμα; Ποια είναι τα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ; Πώς μπορείτε να ξέρετε πότε είναι ώρα να πάτε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας σε γιατρό;

Λάβετε υπόψη ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ προκαλείται από τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων και την απώλεια της εγκεφαλικής μάζας. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί απώλεια μνήμης και επηρεάζει τη συμπεριφορά, καθώς και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Ο λόγος για τον οποίο η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική είναι το ότι ενώ η νόσος του Αλτσαχάιμερ δεν έχει καμία θεραπεία, υπάρχουν ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή της και να ανακουφίσουν κάποια από τα συμπτώματα.

 

Εντοπισμός των σημείων της νόσου του Αλτσχάιμερ: Είναι εφικτό;

Η τρέχουσα έρευνα στοχεύει στην ανακάλυψη της εμφάνισης αυτής της νόσου σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές μέθοδοι. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι αρχίζουν να εμφανίζονται ορισμένα συμπτώματα.

Εάν αυτά τα συμπτώματα είναι ταυτόχρονα – δηλαδή, συμβαίνουν ταυτόχρονα ή κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου – συνιστάται να επισκεφθείτε αμέσως έναν ειδικό. Ένας νευρολόγος θα είναι υπεύθυνος για να επιβεβαιώσει εάν είναι το Αλτσχάιμερ ή όχι και πώς να το ελέγξετε ή να επιβραδύνετε την εξέλιξή του.

Μια προοδευτική ασθένεια

 

Δυστυχώς, η ασθένεια του Αλτσχάιμερ επιδεινώνεται με το χρόνο. Υπάρχουν ορισμένα στάδια της εξέλιξής της που μπορούν να εντοπιστούν. Στην αρχή ωστόσο, η ασθένεια βρίσκεται σε ήπιο στάδιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ασθενής γίνεται λίγο πιο αργός.

Γενικά οι πάσχοντες αρχίζουν να χάνουν τις γλωσσικές τους ικανότητες. Επιπλέον, μπορούν επίσης να χαθούν σε μια συνομιλία και να δυσκολευτούν να ακολουθήσουν τη δική τους τροχιά σκέψης, καθώς και εκείνες των άλλων. Μπορεί επίσης να χάσουν την ενέργειά τους και να αισθάνονται εξαντλημένοι. Μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν προσπαθούν να μάθουν νέες ιδέες ή να εκτελούν νέες εργασίες.

Διαβάστε Επίσης  Πόσο διατηρείται μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην παρατηρηθούν και μπορεί να συγχέονται και με τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Υπάρχουν πρόσθετα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της μέτριας φάσης της νόσου που είναι τα περισσότερα χαρακτηριστικά του Αλτσχάιμερ και κατά συνέπεια ευκολότερο να ταυτοποιηθούν.

Απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης

Ένα επαναλαμβανόμενο σύμπτωμα σε άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ είναι η απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Δεν θα θυμούνται αυτά που είπαν πριν από λίγα λεπτά ή θα μπορούσαν να ζητούν επανειλημμένα το ίδιο πράγμα.

Τείνουν επίσης να ξεχνούν πού έχουν αφήσει ορισμένα αντικείμενα. Από την άλλη, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ θα μπορούν να θυμούνται τα γεγονότα που συνέβησαν πολύ καιρό πίσω.

Απώλεια της αίσθησης του χώρου και του χρόνου
Ορισμένες ημερομηνίες θα ξεχαστούν και άλλα σημεία αναφοράς θα χαθούν σαν δεδομένα, όπως είναι οι εποχές του έτους. Εξαιτίας αυτού, είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ να χαθούν όταν ξεχνούν τον τρόπο με τον οποίο έφθασαν σε ένα συγκεκριμένο μέρος ή ποια διαδρομή πήραν.

Δυσκολία στη συλλογιστική πορεία
Προβλήματα προκύπτουν με τη συλλογιστική ή την αριθμητική σκέψη, και καθίσταται αδύνατο για αυτούς να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα. Η διαδοχική λογική σκέψη τους μεταβάλλεται. Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να ακολουθούν μια ρουτίνα ή να εκτελούν δραστηριότητες που αναλύονται σε βήματα, όπως είναι το μαγείρεμα.

Περιορισμοί στην πραγματοποίηση των απλών και καθημερινών δραστηριοτήτων

 

Υπάρχουν περιορισμοί στην πραγματοποίηση των συνηθισμένων καθημερινών τους δραστηριοτήτων. Μπορεί να γίνει δύσκολο το να κάνουν μπάνιο ή ντους, να φτάσουν στο σπίτι, να εκτελέσουν εργασίες και πολλά άλλα.

Διαβάστε Επίσης  Τροφική αλλεργία

Κακή διάθεση
Ορισμένες καταθλιπτικές διαταραχές και η αυτο-απορρόφηση είναι συχνές, μαζί με το άγχος ή την ευερεθιστότητα. Γενικά, η προσωπικότητα ενός ατόμου με Αλτσχάιμερ υφίσταται αλλαγές.

Σύγχυση εικόνων και αντικειμένων
Οι αλλαγές στην όραση είναι επίσης συχνές. Μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές με την ανάγνωση, την κρίση της απόστασης μεταξύ των πραγμάτων ή με την αντίληψη των χρωμάτων.

Απώλεια ευφράδειας στη χρήση της γλώσσας

Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ θα δυσκολευτούν να διατυπώσουν με συνέπεια αυτό που προσπαθούν να πουν και έτσι μπορεί να προκύψει σύγχυση. Ένα κοινό χαρακτηριστικό συμπεριφοράς είναι ένα άτομο να σταματήσει μια συζήτηση για να προσπαθήσει να θυμηθεί το όνομα κάποιου πράγματος. Μπορεί να προσπαθήσουν πολύ σκληρά χωρίς αποτελέσματα.

Ένας ασθενής με Αλτσχάιμερ μπορεί επίσης να εφεύρει νέες λέξεις όταν δεν μπορεί να βρει τη σωστή λέξη για ένα συγκεκριμένο πράγμα.

Η σωστή κρίση εξαφανίζεται
Ένα άτομο που πάσχει από Αλτσχάιμερ μπορεί να δώσει χρήματα στα μέλη της οικογένειας ή τους ξένους χωρίς λόγο ή να πληρώσει περισσότερα από ό, τι θα έπρεπε σε μια περίσταση. Μπορεί να απομακρυνθούν από ένα ταμείο χωρίς να περιμένουν τα ρέστα τους.

Σε πιο προχωρημένα στάδια, είναι αδύνατο για τον ασθενή να λάβει αποφάσεις.

Η ανίχνευση των σημείων της νόσου του Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη. Δεν εμφανίζονται όλα τα συμπτώματα ταυτόχρονα ή με τον ίδιο τρόπο σε όλους.

Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να πάτε σε έναν ειδικό όταν παρατηρείτε συμπτώματα που μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια για το Αλτσχάιμερ. Πρώτον, αποκλείστε οποιαδήποτε άλλη νόσο. Τότε, ξεκινήστε την κατάλληλη αγωγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *