ΟΑΣΕ: Νεαρά κορίτσια ή αγόρια οδηγούν άλλους εφήβους στη πορνεία

  • Post category:ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΣΕ: Νεαρά κορίτσια ή αγόρια οδηγούν άλλους εφήβους στη πορνεία

Για τις εξελίξεις, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι διωκτικές αρχές σε επίπεδο ηλεκτρονικής διαχείρισης της εμπορίας προσώπων, ενημερώθηκαν σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ.

Όπως υπέδειξε η συγκεκριμένη αντιπροσωπεία, η οποία ασχολείται με θέματα εμπορίας προσώπων (Human Trafficking), το διαδίκτυο και ειδικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τη νέα πηγή προσέλκυσης κυρίως νεαρών κοριτσιών, για σεξουαλική ή άλλη εκμετάλλευση.

Η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι νεαρά κορίτσια ή αγόρια, με το κάλυμμα του εφηβικού έρωτα, οδηγούν άλλους εφήβους στα πλοκάμια της πορνείας.

Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενημερώθηκαν για την Έκθεση του αμερικάνικου Υπουργείου Εξωτερικών, σε σχέση με την εμπορία προσώπων στην Κύπρο, η οποία αναφέρει ότι η Κύπρος ανέβηκε ακόμα μία βαθμίδα (βαθμίδα 1) σε ό,τι αφορά την εμπορία προσώπων.

Συγκεκριμένα, από τη βαθμίδα 2 που βρισκόταν πέρσι η Κύπρος ανέβηκε στη βαθμίδα 1, με την αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ να εξηγεί στα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πως αυτό σημαίνει πως η Κύπρος πληροί τα ελάχιστα πρότυπα προς τον σκοπό της εξάλειψης του φαινομένου.

Η Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εξέφρασε την ανησυχία της σε σχέση με τον τρόπο προσέγγισης των κοριτσιών, η οποία γίνεται πλέον μέσω διαδικτύου, σημειώνοντας πως απαιτείται άμεση αναβάθμιση του Τμήματος ηλεκτρονικής δίωξης της Αστυνομίας.

Αναφερόμενη στην έκθεση που διαπιστώνει ότι η Κύπρος είναι χώρα προορισμού εμπορίας προσώπων, η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως «πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει το νησί μας».

«Όπως μας έχουν ενημερώσει η εμπορία πλέον γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών μέσων διαδικτύου, ηλεκτρονικών μηνυμάτων, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και η Κύπρος θεωρείται χώρα προορισμού.

Και είναι εισήγηση του ΟΑΣΕ όπως άμεσα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις νομοθεσίες, για να περάσει το μήνυμα ότι δεν είναι μόνο ο έμπορος προσώπων που πρέπει να διώκεται, αλλά πρέπει να περάσει σαφέστατα το μήνυμα ότι αυτοί οι οποίοι ζητούν τέτοιου είδους υπηρεσίες θα διώκονται με βαρύτατες ποινές και νομοθεσίες», είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

Διαβάστε Επίσης  Βαγγέλης Φραγκούλης – «Τον δολοφόνησαν εδώ ή τον μετέφεραν…» – Οι ειδικοί μιλούν για την υπόθεση του Έλληνα υποπλοίαρχου

Ανέφερε ότι «ένα από τα πιο ανησυχητικά σημεία της έκθεσης ήταν η διαπίστωση πως ο τρόπος προσέγγισης γίνεται πλέον μέσω κοριτσιών, τα οποία προσεγγίζουν από το διαδίκτυο άλλα κορίτσια της δικής τους ηλικίας, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ένα κύκλωμα πορνείας χωρίς να ήταν η αρχική πρόθεση», για να προσθέσει πως «υπήρξαν αναφορές ότι πολλές φορές προσεγγίζουν τα κορίτσια αυτά αγόρια της ηλικίας τους, τα οποία στην αρχή κάτω από την ομπρέλα του εφηβικού έρωτα τις προσεγγίζει και τις παρασύρει σε ένα δίκτυο πορνείας».

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στέλλα Κυριακίδου, είπε πως οι έμποροι είναι βήματα μπροστά από τις αρχές κάθε χώρας στο πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για την εμπορία προσώπων, σημειώνοντας ότι ως Κύπρος και ως Κοινοβούλιο πρέπει να ασχοληθούμε για να δούμε τις ανάλογες νομοθεσίες, ώστε να υπάρχει και περισσότερη νομοθεσία.

Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία μεταναστεύουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, συμπληρώνοντας ότι πολλά από τα πρόσωπα αυτά πέφτουν στα πλοκάμια των εμπόρων για να εξασφαλίσουν χρήματα, ώστε να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το 2017 έφτασαν σε διάφορες χώρες της ΕΕ μέσα από τη θάλασσα 147.220 άτομα, ενώ σε ό,τι αφορά στις μεσογειακές χώρες 2.784 υπολογίζεται ότι αγνοούνται ή έχουν πεθάνει.

«Από το Γενάρη του 2017 από αυτούς τους αριθμούς 10% αφορούσε γυναίκες, 20% παιδιά και 70% άντρες.

Το 2016 στην Κύπρο η αστυνομία έχει ερευνήσει 38 άτομα, ως ύποπτους εμπορίας προσώπων και 29 άτομα ήταν ύποπτοι για εμπορία προσώπων για σεξουαλικούς λόγους, αλλά πολύ λίγες ήταν οι περιπτώσεις που έφτασαν στο δικαστήριο, για να υπάρξουν καταδίκες», είπε η κ. Κυριακίδου.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, ανέφερε πως κατά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης της νομοθεσίας περί της καταπολέμησης της εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων και της προστασίας των θυμάτων.

Διαβάστε Επίσης  Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 540 διασωληνωμένους - 103 νεκροί, 1.498 κρούσματα

«Είναι πολύ σημαντικό», είπε, «ότι μέσα από την έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ η Κύπρος έχει αναβαθμιστεί μια βαθμίδα από πέρσι, πράγμα που σημαίνει ότι έκανε περισσότερα βήματα στον τομέα αυτό.

Σίγουρα δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε, διότι μέσα από την έκθεση φαίνεται ότι πληρούμε τα ελάχιστα πρότυπα προς το στόχο της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων, όμως, χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα».

Επίσης, είπε ότι στην Επιτροπή αναφέρθηκε ότι θα γίνει τροποποίηση του νομοσχεδίου και σύντομα θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση, για να προσθέσει ότι η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί και το θέμα θα ξανασυζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σημείωσε ότι «για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της εμπορίας προσώπων πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες και στοχευμένες δράσεις από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, υπέδειξε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να πανηγυρίζει και να αυτοϊκανοποιείται με την αναβάθμιση, αφού συνεχώς η Κύπρος ανεβοκατεβαίνει κλίμακα.

Είπε πως απαιτείται να γίνουν πολλά, ώστε να τερματιστεί η εμπορία προσώπων και στην Κύπρο.

Χρηματοδότηση ουροδόχου σε σχήμα γυναίκας

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενέγραψε θέμα για τη χρηματοδότηση του προϊόντος-ουροδοχείο για άντρες σε σχήμα γυναίκας. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν κληθεί στην επόμενη συνεδρία ο Υπουργός Εμπορίου, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι για να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, έκανε λόγο για «χυδαία» και «σεξιστική πρόκληση», η οποία υποβαθμίζει τις γυναίκες.
Πρόκειται για προϊόν με την ονομασία «Body Jane the Men’s Jar».

Σύμφωνα με την καταγγελία της γυναικείας οργάνωσης της ΠΟΓΟ, στην ιστοσελίδα όπου διαφημίζεται το προϊόν, αναφέρεται ότι αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, δηλαδή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξη, αλλά και από κονδύλια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση