Τσίπρας στην ΔΕΘ: Αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση ΕΝΦΙΑ, εισφορών, φορολογίας

  • Post category:ΕΛΛΑΔΑ

Πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, αλλά και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεσμεύθηκε και για την αύξηση του κατώτατου μισθού στην ομιλία του στα εγκαίνια της πρώτης μεταμνημονιακής ΔΕΘ, στο Βελλίδειο.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στην αρχή της ομιλίας του πως «δεν ήρθα για να μοιράσω παροχές, αλλά για να μοιραστώ όραμα», το οποίο είναι «να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους για τα επόμενα χρόνια και δε θα επιτρέψει η χώρα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, το χαρακτήρισε βιώσιμο και πρόσθεσε πως «οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια. Ενώ οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δε μας ανησυχούν, για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα. Χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020».

Παράλληλα, έστειλε και μήνυμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, την ώρα που στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ παράλληλα μίλησε για την ισχυρή στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, που φέτος είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ.

Διαβάστε Επίσης  Βάσεις Πανελληνίων Εξετάσεων: Θεαματική άνοδος στις Παιδαγωγικές Σχολές

Αναφέρθηκε και στη Συνταγματική Αναθεώρηση σημειώνοντας πως «τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα: Να εκκινήσουμε τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες για την διεύρυνση της δημοκρατίας, για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών, για την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για υπουργούς και βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες, για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους. Και είμαι βέβαιος ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμβάλει τα μέγιστα στην μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κρατικών θεσμών, μεταξύ πολιτών και πολιτικής».

Τα 11 μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

Διαβάστε Επίσης  Χορεύτρια επιτέθηκε σε αστυνομικό!

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 έως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

6) Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξιδεικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός του 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υπόκατώτατου στις αρχές του 2019.

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση